4- Bireyselleşme ilkesi : Her sporcunun performans seviyelerine bakılmaksızın beceri potansiyeli ve öğrenme özelliklerine göre bireysel olarak ele alınmalıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için sporcu objektif olarak gözlenmeli ve değerlendirilmelidir.
Felsefi olarak "bireyselleşme", bir şeyin nasıl "başka bir şey olmayan" bireysel bir şey olarak tanımlandığına dair genel fikri ifade eder. Bu, bireysel bir kişinin dünya üzerindeki diğer unsurlardan nasıl farklı kabul edildiğini ve bir kişinin diğer insanlardan nasıl farklı bir kişi olduğunu da içerir.
Psikoloji bilim dalında, sık kullanılan, önemli bir kavram olan “bireyleşme”, dengeli ve tutarlı bir kişilik oluşturma sürecine verilen addır. Kişi, bireyleştikçe, giderek, ana babasından ve çevresindeki diğer kişilerden ayrı bir benliğinin olduğu algısını kazanır.
Antrenmanın amaçlarına ulaşmak için antrenmanda kullandığımız alıştırmaları kapsar. için, antrenmanın amacına yönelik seçilen alıştırmaların uygun yüklenme ilkelerine göre uygulanması büyük önem taşır. Alıştırmaların seçiminde; amaca uygunluk, ekonomiklik ve etkinlik ilkeleri dikkate alınmalıdır.
Çeşitlilik İlkesi
Antrenman yapan kişilerin, branşa özgü becerilerinin gelişimi, yine o branşa özgü özelleşmesi için önemlidir. Bu ilke, antrenmanda daha iyi olabilmek için gereklidir. Çok yönlü gelişim ilkesi, temel motorik özelliklerin hepsinin, daha üst seviyede geliştirilmesini sağlamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
2. Branşlaşma (spesifikleşme) prensibi: Branşa yönelik çalışmalar yani spesifikleşme, sporda başarı elde etmek için temel şartı oluşturur. Spora başlayan bir kimsede en baştan itibaren bu spora özgü özel çalışmalar, yani spesifikleşme eğilimi vardır.
Bireysel antrenman, her sporcu için özel olarak hazırlanmış antrenman programlarıdır. Bu programlar, sporcunun hedefleri için özel olarak tasarlanır. Takım antrenmanları, takımın başarısı için tasarlanmıştır, diğer yandan bireysel antrenmanlar sporcuların bireysel hedefleri üzerine yoğunlaşır.
Periyodizasyon, profesyonel sporcuların, yarışma takvimleri de dikkate alınarak, uzun süreli antrenman içeriği planlaması olarak ifade edilir. evrelerinin farklı antrenman evrelerine bölünmesiyle oluşturulur.
Artan yüklenme ilkesi ile hedeflenen motorik ve kondisyonel özellikler belli bir süre içerisinde geliştirilebilir. Çıkış ne kadar çabuk olursa, düşüş de o kadar çabuk olacaktır. Onun için yüklenmeler yavaştan başlayarak, artarak yapılmalıdır. Her futbolcunun yüklenmeye karşı vücudunun vereceği cevap farklıdır.
Geriye dönüş ilkesi, antrenmanların kısa ve sık olmayan aralarla tüm sene boyunca devam etmesi gerekliliğini anlatmaktadır. Ciddi sporcular, antrenmandan 1 – 2 haftadan uzun süreler uzakta kalmamalı ve bu araları senede 2 – 3 defadan fazla vermemelidir.
Sosyolojide toplumu ve sosyal davranışı açıklamak, anlamak ve incelemek için gerekli olan bir dizi kavram vardır. Bunlar sosyal eylem, yapı, kurum, gerçek ile grup, benlik, statü, rol, değer, norm, yaptırım ve sosyalleşmedir.
TANIMI: Sosyoloji insan ve toplum ilişkilerinin, sosyal davranış ve toplumsal kurumların işleyişini inceleyen bilim dalıdır. Sosyoloji bilimi, kişileri çevreleyen farklı sosyal yapıların etkilerini; birey ve grupların sosyal çevreyi dönüştürme kapasitelerini inceler.
Sosyoloji; “Belli bir zaman ve mekandaki toplumu ve toplumsal gerçekleri araştıran ve yorumlayan disiplindir.” Bir toplumda sosyal şartların değişmesi, ihtiyaç ve çıkarların da sürekli olarak değiştiğinin göstergesi olarak kabul edilir.
Ayrım bütün mantıkçılar nazarında genel olarak, bir şeyin diğer bir şeyden özü bakımından ayrıldığı şey biçiminde tanımlanmıştır.
Nous tin ve akıl anlamlara sahiptir. Aynı zamanda Nous, düşünebilme özelliğinin insan için en büyük yetenek olduğunu ifade etmektedir. Son olarak Nous, maddi olma özelliğine sahip değildir. Maddi değildir ama evreni düzenleyen ilke olma özelliğine de sahiptir.
Alternatif yüklenme ilkesi adından da anlaşılabileceği gibi toplam antrenmanı ifade etmekle birlikte; antrenmanın antrenman ünitelerinden meydana gelmesine bağlı olarak, antrenman içerisinde esas antrenmanı (üniteyi) ve onun yarattığı zorluk ve zorlanmaları dikkate almayı gerektirir.
Bir spor dalına bağlı olmaksızın tüm branşların temelin atılmasıdır. Motorsal, zihinsel, psiko-sosyal, beceriyi içeren temel teknik ve taktik gelişimdir. Her türlü motorsal özelliğin geliştirilmesidir. Sadece yapılan branşın özelliklerinin değil, genel özelliklerin de gelişimidir.
antrenmanlardaki yüklenme düzeyinde azaltılması, gerekli dinlenmenin sağlanmasıdır. kapsamının azaltılması, genel olarak teknik- taktik becerilerin deva ettirilmesi, müsabakaya özgü dinamiklerin güçlendirilmesi ve süperkompanzasyon sağlanmasıdır.
Bir fiziksel aktivite sırasında, insan organizması içindeki çeşitli maddeler kullanılmaya bağlı olarak eksilir. Jakowlew'e göre fiziksel aktivite sırasında oluşan bu eksilmenin, aktivite ardından tamamlanması eksilenden daha fazla olmaktadır. Bu olaya süper kompenzasyon (fazla tamlama) adı verilir.
Relatif Kuvvet: Vücut ağırlığının 1 kg'na karşılık gelen kuvvettir. Spor disiplinlerinde gerekli morfolojik ve biyokimyasal uyum koşullarını sağlanabilmesi için kuvvet antrenmanında, o spor disiplininde en çok görülen kasılma biçimlerine uygun antrenman yöntemlerine baş vurulmalıdır.
Yıllık antrenman planlamasının uygulanabilir fonksiyonel parçalara bölünmesine Periyodlama Yada Dönemleme ismi verilir.
Verimsel dinlenme: Burada maksimal ya da submaksimal intervallerde nabzın 140in altına inmeden tekrar yükleme yapılması esastır. Genelde yogun interval metodunda kullanılır. Yüksek efor ve devamlı egzersizde enerji anaerobik laktik( oksijensiz atp üretimi) sistem tarafından karşılanır.
Kondisyonu Yükselten Egzersiz Çalışmaları
Koşu, yürüyüş, bisiklet sürme, yüzme gibi aktiviteler, aerobik kondisyonunuzu artırmak için idealdir. Direnç Antrenmanları: Direnç antrenmanları, kas kütlesini artırmak ve vücudu güçlendirmek için kullanılır.
Müsabaka takvimine bağlı olarak , bir yıllık antrenman içeriği ve yöntemlerinin sportif verimi geliştirmek ve korumak için kısa evreler halinde zamansal olarak planlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri