Birincil normlar, Avrupa Birliği'ni kuran antlaşmalardır. İkincil normlar, antlaşmalara temel oluşturan tüzükler ve yönergelerdir. Birlik Hukukunun yardımcı kaynakları olarak da içtihat kararları, uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği Hukukunun genel prensipleri gösterilebilir.
Harf a göre birincil kurallar, vatandaşların davranışlarıyla ilgili ödev ve yükümlülükler getiren kurallardır. Harf a göre, bir hukuk sistemi, sadece birincil kurallardan oluşamaz; çünkü bu durumda hangi kuralların hukuk kuralları olduğunu belirlemek mümkün değildir.
Başlıca norm türlerini şöyle sıralayabilmek mümkündür; “hukuksal normlar”, “töresel normlar (örf, adet, gelenek, görenek normları)”, “dinsel normal”, “ahlaksal normlar”. Bunların yanı sıra “estetik normlar”, “teamüller” de toplumsal norm kategorisinde ele alınabilmektedir.
İkincil kurallar, birincil kurallar hakkındaki kurallardır. İkincil kurallar; hukuk kurallarının yapılmasını, değiştirilmesini ve ortadan kaldırılmasını düzenleyen “değiştirme kuralları”, uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin olan “yargılama kuralları” ve “tanıma kuralı”ndan oluşur.
İlgili 34 soru bulundu
Avrupa Birliğinin birincil hukuku, kurucu antlaşmalardan (Paris ve Roma Antlaşmaları), onların ekleri ve protokollerinden ve kurucu anlaşmalara değişiklik getiren anlaşmalardan oluşur.
Yardımcı (tali-ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları ise bağlayıcı nitelik taşımayan, uyulması zorunlu olmayan sadece hukuk uygulamasına yardımcı olup yön veren hukuk kaynaklarıdır.
III-BİÇİMSEL/PROSEDÜREL ANLAMDA HUKUK DEVLETİ
İhtilafların önceden belirlenen mahkemelerde görülme- si ya da mahkemelerin önceden belirlenen prosedürleri (usulleri) takip etmesi gereği, hukuk devleti anlayışının yargıya dönük prosedürel ilkelerindendir.
Fuller, tercihini, bir doğal hukuk sistemini değil; doğal hukuk metodolojisini savunmak olarak açıklamıştır. Bu ilkelere uyulduğunda hukukun, üstünlüğünü oluşturan önemli ahlaki saygı, adalet ve öngörülebilirlik standartlarını taşıyacağını garanti eder.
Bir hukuk kuralının emredici olup olmadığı genellikle yazılış biçiminden anlaşılır. Örnegin “yapmakla yükümlüdür”, “mecburiyetindedir”, “zorundadır” gibi ifadeler herhangi bir hukuk kuralında bulunmakta ise bu kuralların emredici olduklarında kuşku yoktur.
Sosyoloji'de normlar yazılı ve yazısız olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı normlar resmi normlar olarak da bilinirler. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve kararname gibi şeyler yazılı normlarının kapsamına girer. Yazılı normlar daha çok kamu kurumları ve özel sektörde kullanılır.
Yasal norm veya Hukuki norm, egemen gücün sosyal ilişkileri düzenlemek için ilan ettiği ve uyguladığı, bağlayıcı kural, ilke veya normdur. Hukuk normları, hukuki ilişkilerin öznesi olan bireylerin hak ve görevlerini belirler.
Norm sözlükte; “kural olarak benimsenmiş, yerleşmiş ilke veya kanuna uygun durum”, “bir toplumsal grubun kendisi için ilke edindiği ve grup üyelerinin eylemlerini yönlendiren davranış kurallarının tümü” şeklinde açıklanmaktadır.
Hart'a göre birincil kurallar rejiminin belirsizliğini giderecek olan kural türü, “tanıma kuralı”dır. Birincil kurallara uyulması ve başta tanıma kuralı olmak üzere ikincil kuralların kabulü Hart'a göre bir hukuk sisteminin varlığı için asgari koşullardır.
farklı yönleriyle ele alınıp eleştirilirken, Hart 20. yüzyılın en önemli birkaç pozitivist hukuk teorisyeninden biri olarak yerini alır.
1907-1992 tarihleri arasında yaşamış olan Hart, hukuk felsefesine önemli katkılarda bulunmuş bir hukuk profesörüdür. Hart, genel tartışmalarını hukuk ile ahlak arasındaki ilişkiye yönlendirmesi dolayısıyla, ayrılabilirlik tezi açısından önem arz etmektedir.
Hart-Devlin tartışması bu konuda bir referans noktasıdır. Bu tartışmada Lord Devlin, eşcinsel ilişkilerin, toplumsal değerlere aykırılık gerekçesi ile hukuk tarafından meşru bir şekilde yasaklanabileceğini savunmuştur.
Gaye ahlakı hukukun iç ahlakıyla ilgilidir10. Yani hukukun kendisinin iyi ol masıyla. O, insan davranışlarını yönlendirme amacını gaye edinmiş hukukun bu amacına ulaşmakta sergilediği karakterdir.
Maddi Hukuk - Biçimsel Hukuk
Örneğin, medeni hukuk ve ceza hukuku birer maddi hukuktur. Bunun yanında, maddi hukuk tarafından kişilere tanınan yetki ve hakların çekişmeli hallerde nasıl elde edileceğini, ödev ve borçların yerine getirilmesinin yöntem ve yollarını düzenleyen hukuka da “biçimsel hukuk” denir.
C.
Suç politikasının temel ilkeleri, hukuk devleti, kusur ve insanilik (hümanizm) olarak kabul edilmektedir.
Tabiî Hukuk
Zaman ve mekân boyutundan soyut, akıl yoluyla ulaşılabilen ve adalet fikrine dayanan, olması gereken hukuk kurallarından oluşan kurallar bütününe tabii hukuk denilmektedir. Pozitif hukuk doğal hukuka yaklaştığı oranda adil olur.
Örf ve adet kuralları (teamül yani yapılageliş kuralları) genel olarak olandan olması gerekene doğru şekillenen yazılı olmayan normlardan oluşmaktadır. Devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerindeki fiili davranış ve tutumlarıyla ortaya çıkar.
Doktrinde tespit edilmiş görüşlerin, kanun kuralı gibi hakimi bağlayıcı bir gücü yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri