Yüksek şiddetli çınlamalar ise hemen hemen her ortamda duyulabiliyor. Tedavi edilmeyen kulak çınlaması bir süre sonra kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına kadar giderek depresyona girmesine neden olabiliyor. Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir.
Eğer kulak çınlaması aniden ortaya çıktıysa ve ve hızlı gelişiyorsa, buna denge ve işitme kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikâyetler de eşlik ediyorsa tehlikeden söz edilebilir.
İç kulakta ortaya çıkabilecek olan kas spazmları kulak çınlamasına ve ilerleyen durumlarda işitme kaybına sebep olabilir. Şeker hastalığı, tiroid, yüksek tansiyon, migren, kansızlık, lupus, yüksek kolesterol ve benzeri kronik hastalıklar sonucunda da kulak çınlaması ek bir belirti olarak ortaya çıkabilmektedir.
Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir? Kulak çınlamasının nedeni arasında bazı hastalıklar yer alabilmektedir. Normal şartlarda kulak çınlaması 5 gün veya bir haftadan ve genellikle 5 dakikadan daha az sürmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Prof. Dr. Nuri Özgirgin, "Kulak çınlaması tamamen de geçebiliyor, dolayısıyla kulak çınlamasının 'tedavisizliği' veya 'tedaviye olan direnci' konusunda bunun artık çok doğru bir algı olmadığını söyleyebilirim." dedi.
Hastaların cızırtı ve uğultu şeklinde sesler duyduğu rahatsızlık son yıllarda tıptaki gelişmeler sayesinde tedavi edilebilir hale geldi. İleri safhalarında intiharlara sebep olan rahatsızlığın tedavisi, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak tinnitus tedavi sistemiyle gerçekleştiriliyor ve iki buçuk ay sürüyor.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
Uykularınızı bölen ve neredeyse hayatınızı zehir eden kulak çınlamasından kurtulmak artık mümkün. Halk arasında kulak çınlaması sorunu olarak bilinen “tinnitus” rahatsızlığı, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak yapılan "tinnitus tedavi sistemi”yle 2 ayda tedavi edilebiliyor.
Vestibüler Schwannoma: İşitme ve dengeden sorumlu sinirin tümörleridir. Tümörün büyümesi genellikle son derece yavaştır ancak büyüme hızı hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, işitmede azalma görülür.
Kulak çınlaması, iç kulaktaki hücrelerin bir şekilde kalıcı veya kısmi zarar görmesi ile oluşur. Bu zarar sonucu beyne iletilen seslerde hatalar oluşur veya olmayan sesler algılanmaya başlanır.
Limon suyu, kiraz sapı, mısır püskülü, maydanoz ile hazırlanan bitki çayını gün boyunca içmenizi belirtir. Bu karışım ile vücudunuzda oluşan enfeksiyon atılır ve kulağın çınlamasına neden olan enfeksiyon ortadan kaldırılır.
Kulak çınlamasının zaman zaman yaşanması oldukça normaldir. Bu çınlamalar genellikle kısa sürer ve kendiliğinden geçer.
Kulak çınlaması çoğu zaman kısa süreli ve geçicidir. Bazı kişilerde uzun süreli ve kronikleşen bir hal alabilir. Özellikle nabız atışı nedeniyle duyulan çınlama kalıcı olarak algılanabilir.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Çınlama eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus maskeleyici denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir ya da çınlama bir tümor varlığı dolayısıyla oluşmaktaysa cerrahi yaklaşım izlenir.
Kişilerin en çok tercih ettiği bir diğer yöntem de elma sirkesidir. Elma sirkesi sahip olduğu asitler nedeni ile insan sağlığına sağladığı faydalar ile bilinir. Çınlama sorununun yanı sıra duyma sorunu yaşayan kişiler de bu yöntemi kullanabilirler. Her gün 1 ya da 2 damla kulağa damlatılabilir.
Sol kulak çınlaması neden olur? Sol kulakta oluşan çınlamanın nedeni yoğun sese maruz kalma, yüksek tansiyon, alerji veya anemi sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması olabilir. Nadir durumlarda bu kulaklarda olan çınlama, tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işaretidir.
Kulak çınlamasının sebebinin bulunamadığı durumlarda ise genel tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kulak çınlaması sistemik nedenlere bağlı gelişiyorsa yüksek tansiyon, kolesterol, B12 veya demir eksikliği gibi hastalıkların tedavisinin yapılması gereklidir.
Yine B12 vitamini eksikliğine veya şeker hastalığına bağlı çınlamalarda görülebilir. Kulak çınlaması kulağa ait sebeplerden dolayı meydana gelebileceği gibi vücutta gelişen diğer rahatsızlıklar sonucunda da kulak çınlamaları yaşanabilir.
İşitme kaybı/kulak çınlaması
İşitme, işitme sinirleri tarafından sağlandığı için; magnezyumun beyin üzerine etkileri (sakinleştirici, uyarılabilirliği azaltıcı, oksidatif stresi azaltıcı, damar açıcı, antienflamatuar etkileri) işitme kaybının önüne geçmede ve çınlamanın kontrolünde işe yaramaktadır.
Çınlamanın Azalması İçin Hasta Neler Yapabilir? Öncelikle yüksek sesten korunmak gereklidir. Çınlamaya yol açabilecek aspirin, kinin, aminoglikozid gibi ilaçlar çok gerekli değilse kullanılmamalıdır.
Kulakta çınlama, daha az duyma ve uğultu gibi nedenler kişilerin sosyal hayatlarını doğrudan etkilediği için kulak kirinin kulaktan atılması gerekir. Doğal yollar ile tam olarak atılamayan kirlere Boriclean yardımcı olmaktadır.
Saraçoğlu'na göre atmadan önce kulağa damlatılan birkaç damla sarımsak yağı kulak çınlaması için tedavi edici etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri