Söz birliği etmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Lafını (sözünü) etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şey üzerinde konuşmak.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Ekmeğinden etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
İşinden çıkarmak veya atmak. “Adamı durup dururken ekmeğinden ettiler.”
Bu gruba dâhil ettiğimiz deyimlerin bir kısmı çok konuşmak, gerekli- gereksiz ve haddinden fazla laf etmek anlamında kullanılmaktadır: ağzı açıla mak (Özb.
İlgili 29 soru bulundu
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
Yakayı kurtarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Umulmazken bir işten ya da kimseden kurtulmak, kaçmak.
Yer etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
İyice yerleşmek. “Bu sözler kulağına iyice yer eder umarım.”
Göğsü kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İftihar etmek, övünç duymak.“Senin başarılarınla göğsüm kabarıyor oğlum.”
Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir.
Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
Ağzı Köpürmek bir kişinin çok öfkelendiği anlamına gelmektedir. Canını dişine takmak deyimi genel olarak, çok öfkelenen ve kontrolünü kaybeden birini tanımlamak için kullanılır.
Laf (söz) taşımak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Aralarını açmak maksadıyla birinin bir kimse hakkında söylediği hoş olmayan sözlerini o kimseye ulaştırmak, söz getirip götürmek.
Büyük bir korku, şaşkınlık ya da sevinç karşısında konuşamaz hâle gelmek.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Sözünü tutmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Mutlu etmek bir deyimdir ve gerektiği zaman cümle içinde kullanılabilir. Mutlu etmek, mesut etmek ya da bahtiyar etmek anlamına gelir. Ayrıca mutlu etmek mutluluk vermek demektir.
Deyim. [1] Kolay anlaşılır bir dille anlatmak. Çekinmeden dürüstçe gerçeği söylemek.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
İşi düşmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin yardımına ihtiyaç duymak.
Deyim. [1] “İşin dışarıdan görüldüğü gibi değil, herkesin bilmediği başka yönleri de var.” anlamında kullanılır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. İşi bitmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur. Bakkal ölenin borcunu, diriye ödettirir. Bal döksen yalanır. Bal olan yerde sinek de bulunur.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri