Aynı yüzyılda Avrupa'ya da Türkiye üzerinden giren mısır, Avrupalı tüccarlar o dönemde tahıl ve tohum alışverişini genelde Araplar ve Türklerle yaptıklarından, İtalyanlar tarafından “Grano Turco”(Türk tohumu); Fransızlar tarafından ise “Bléturc” (Türk buğdayı) olarak adlandırılır.
Cevap olarak mısır çıktı. Yani 6. yüzyılda Avrupa'da Türk buğdayı ve Türk tahılı olarak bilinen ürünün MISIR olduğunu öğrendik.
Buğdayın atası olan siyez, bozulmadan günümüze kadar gelen ender gıda maddelerinden biridir. İsmiyle ilgili olarak siyez buğdayı hikayesi çok eski zamanlara dayanır. Geçmişi Hitit medeniyetine uzanan buğday çeşidine o dönemde zız ismi verilmiştir. Zaman içinde bu isim günümüzde kullanılan siyeze dönüşür.
Eskişehir'in İnönü ilçesi yakınlarındaki milattan önce 6 bin yılına ait Kanlıtaş Höyüğü'nde gerçekleştirilen kazılarda, kara burçak, ekmeklik buğday, kaplıca buğdayı, arpa, yoğurt otu gibi Anadolu'nun en eski tahıl örnekleri bulundu.
Mısır, dünyada buğday ve çeltikten sonra en fazla tarımı yapılan bir tahıl bitkisidir.
İlgili 43 soru bulundu
300'lerde, Çin'de M.Ö. 2800'lerde, M.Ö. 2000'lerde Orta Avrupa'da buğday üretiminin yapıldığına dair kanıtlar bilinir. Antik Ege ve Akdeniz dünyasında, simgesi buğday olan antik dönem tanrılarından diğeri Demeter'dir.
Almanya'da yoğun tüketilmekte ve bilinmektedir. Dinkel almanca da kızıl anlamına gelir. Konya da Kızıl buğday olarak ta bilinir. Dinkel aşırı toprak istekleri olmayan kendini savunan bir gene sahip dayanıklı bir buğday türüdür.
Türkiye genelinde en çok Kastamonu şehrinde yetişen siyez buğdayı ilk defa Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ortaya çıktı. Siyez buğdayı genetik olarak 14 kromozomludur. Bu özelliği ile dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinir. Bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak bilinen siyez buğdayının genetiği bozulmamıştır.
Kışa-kuraklığa dayanıklı, mevsim ortasında olgunlaşan, başakları tüylü, rengi kırmızı olup, tanesi kabuğundan zor ayrılan sert dokuya sahip tahıla ABD'de, “Türk Buğdayı” adı verildi. Bu; dünyanın en eski kavılca/kabulca buğdayı idi. Dünyada ilk kültüre alınan buğday türleri “Einkorn” ve “Emmer” buğdaylarıdır.
Mısır, 16. Yüzyılda Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır, 'Türk Buğdayı' veya 'Türk Tahılı' olarak isimlendirildi.
Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.
Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
Erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup normal koşullarda yatmaya karşı dayanıklıdır. Alternatif bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
BM Gıda Görünümü raporuna göre, 2020-2022 ortalamasıyla Türkiye en çok buğday üreten ülkelerden biri. 2022'de Türkiye'deki buğday üretim miktarı 19 milyon ton olarak öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye'de buğday üretiminin 2020'de 20,5 ton; 2021 yılında ise 17,6 ton olduğunu gösteriyor.
SPELT binlerce yıl önce hem Avrupa hem de Orta Doğu'daki eski medeniyetler tarafından yetiştirilen buğday türlerindendir. Son yılarda sağlıklı ve doğal beslenmenin popüler olmasıyla tekrardan üretimi hızla artmıştır. Genetik yapısı ve içerdiği besin maddeleri nedeniyle popülerliği çok hızlı artmaktadır.
Fındıksı lezzete sahip ve içindeki üzüm konsantresi nedeniyle uzun süre bayatlamayan, nemli bir ekmektir. Üzüm konsantresi nedeniyle kuvvetli bir anti oksidan etkisi de mevcuttur.
Rapora göre Türkiye'nin küresel buğday ithalatından aldığı pay yüzde 4,2. 2020-2021 sezonu verilerine göre Türkiye'nin ithalatında Rusya yüzde 77,7 ile lider onu yüzde 9,2 ile Ukrayna ve yüzde 3,5 ile Litvanya takip ediyor.
Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.
Günümüzde hala var olan emmer adındaki bir ata bitkiden evrilen buğday, en az 12.000 yıl önce evcilleştirildi. Yabani emmer (T. araraticum, T. turgidum ssp.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Kızılca buğdayımız yine atalık buğdaylar türlerinden bir tanesidir, genellikle ülkemizde kaz dağları çevresinde yetişir, protein ve vitamin bakımından zengin bir buğday türümüzdür, unu tok tutucu olması nedeni ile sağlıklı beslenmek ve diyet listesine uygun bir un türümüzdür, özellikle ekşi maya kullanımında öne çıkan ...
Bir diğer adı Greçka olan karabuğday, kuzukulağıgiller familyasından, yaprakları pazıya benzeyen bir bitkinin tohumu.
Karakılçık buğdayı adını başaklarındaki karakılçıklarından almış, atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğdaydır. Yerli tohumların zirai tohumlara göre genotiplerinin düşük verimli olması üreticiler tarafından yerli tohumların tercih edilmeme sebebidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri