birine kızmak,birden bire öfkelenmek,parlamak.
Öfke ya da kızgınlık, insanların ve hayvanların algıladıkları bir tehdit veya hakaret karşısında sergiledikleri düşmanlık duygusudur. Kızgınlık vücutta bir takım fiziksel değişikliklere neden olur. Örneğin tansiyon ve nabız yükselir, vücuttaki adrenalin ve noradrenalin düzeylerinde artma gözlenir.
tepesinin tası atmak - Vikisözlük.
Öfkelenmek zamana yayılmış, ego/nefs kaynaklı; kızmak ise dayanağını haktan alan anlık bir tepkidir. Öfke duyulduğunda yansıtılan tepkide, geçmişe ait olduğu halde şimdiye aktarılan duygu durumları vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Kızgınlıkla başlamak gerekirse, Power ve Dalgleish (2008)'e göre kızgınlık ve öfke birbirine oldukça benzer duygular olup, kızgınlığa oranla öfke daha yoğun ve daha çok kişilerarası bağlamda hissedilen bir duygudur.
Bu durum, depresyon, kaygı bozukluğu ile ilişkili olabilir. Normal konuşmalarda bile sinirli tepkiler verebilirler. Örneğin; araba ile yolculuk esnasında kişi yanındakine “Hangi sokaktan döneyim?” diye sorar, diğeri ise “Nereden dönersen dön!” diye tepki gösterir. Bu sinirlilik hali, günlük stresle de ilgili olabilir.
Çok sinirlenmek ve bunu görsel açıdan oldukça fazla belli etmek söz konusu olduğunda küplere binmek deyimi kullanılmaktadır. Böyle durumlarda kişi etrafına inanılmaz sinirlenir, bağırıp çağırır ve hatta yüzü kızarır. Böylesi bir öfke derecesini anlatmak adına bize küplere binmek deyimi değerlendirilmektedir.
Depresyon geçiren kişiler, takıntılı titiz olan insanlar, şüpheci insanlar, duygularında aşırı iniş çıkış yaşayanlar, anti sosyal kişiliği olanlar aşırı sinirlilik rahatsızlığı yaşayabilirler. Stresli iş hayatı, mutsuz aile hayatı, alkol ve madde kullanımı aşırı sinirliliği tetikleyen unsurlardır.
çok kızmak, sakinleşmişken yeniden öfkelenmek, tekrar sinirlenmek.
"Kafası kızmak" deyimi, bir kişinin öfkelendiğini, sinirlendiğini veya bir durum karşısında sabrının tükendiğini ifade etmek için kullanılır.
Anlam olarak, engellenme, incinme, haksızlık, tehdit altında hissetme karşısında gösterilen kızgınlık, saldırganlık ve hatta şiddet olan öfke, kontrol edilebildiğinde geliştirici olabilecek bir duygudur. Eğitim, farkındalık, sorumluluk ve kişisel alt yapı ile doğru tepki haline getirilebilen bir duygudur.
Ruhsal gerginlik, vücudun, belirli bir konu üzerinde odaklanmak ve vücudu korumak için, karşı eyleme geçmek üzere verdiği bir tepkidir. Herhangi bir tür, bedensel, duygusal ya da ruhsal bir gerilimdir. Herkes, bir ölçüde, ruhsal gerginlik yaşar.
Öfkenin ortaya çıkmasına neden olan pek çok duygu suyun altında gizlidir. Bunlar bizlerin temel duygularıdır aynı zamanda;Kıskançlık,üzüntü,merak,yalnızlık,itilmişlik,kaygı,hayal kırıklıkları,haksızlık,anlaşılmamak ve sıkıntı gibi…
Öfke sıklıkla ikincil bir duygu olarak görülür. Öfkenin altında yatan birincil duygular sevilmeme, kırgınlık, hayal kırıklığı, suçluluk, değersizlik, önemsenmemedir.
Öfke, birinin size kasten yanlış davrandığını hissettiğinizde ortaya çıkan, düşmanca hisler ile tanımlanan temel duygulardan biridir. Türk Dil Kurumu öfkeyi “incinme, engellenme gibi durumlarda gösterilen saldırganlık ve hışım” olarak tanımlar.
Psikolojik literatürde genellikle kızgınlık duygusu, insanın temel duyguları arasında sayılıyor.
Kızgınlık duygusu, birey hakkını alamadığında, önem verdiği kişi, kişiler beklentilerine uygun davranmadığında, engellendiğinde, kendisini tehdit altında hissettiğinde, kendisini önemsiz ve değersiz hissettiğinde ortaya çıkar. Eğer kızgınlık duygusu o anda yaşanan olaya ilişkin olarak ortaya çıkıyorsa bu normaldir.
Beynin her iki tarafında bulunan amigdala; kişinin öfke, şiddet, endişe, kaygı ya da korku gibi ani duyusal algılarını yönetir.
kızgınlık çabuk geçen, kırgınlık yıllarca sürebilen durumlardır. biri çaresizliktir. kırgınlık ilk defa yaşanılan, kızgınlık birden fazla kez yaşanılan olay sonucunda ortaya çıkmış olsa gerek. kızgınlığın sonradan aklına gelince gülersin ama kırgınlık öyle olmuyor.
Sevgi; bütün yaşamı birbirine bağlayan en yüksek titreşimli enerji. İnsanın kendini keşfetme süreci de sevgi ile başlıyor. Hayat yolculuğumuzda yaşadığımız sürecin her anında var olması gereken tek şey sevgi ve şefkat. Dünyamızda bu dönüşüm sürecinde sevginin önündeki en büyük engellerden biri ise öfke.
Öfke Kontrolü Sağlamada 5 Etken Nelerdir? Öfkenizi kontrol etmede size yardımcı olacak 5 etken şöyle sıralayabiliriz; Nefes Al, Nefes Ver, Geriye Doğru Say. Gerçekten Sinirlenmeme Değer mi?, Öfkenizin Altındaki Nedeni Düşünün, Güzel Anlarınızı Düşünün, Yavaşlayın ve Rahatlayın.
"Barut Kesilmek" deyimi, Türkçede bir kişinin çok sinirli, öfkeli veya gergin olması durumunu ifade eder.
Kafa tutmak, boyun eğmemek ve karşılaşılan durumlara karşı dik bir şekilde durmak anlamına gelmektedir. Bu deyim genellikle direnme sözcüğünün deyimi olarak kullanılmaktadır. Hiç kimseye boyun eğmeyen kişiler için kafa tutma ifadesi cümle içerisinde geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri