Bunun sebebi salgılanan adrenalin hormonudur. Şöyle ki adrenalin (epinefrin), böbrek üstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormondur. Sevinme,heyecanlanma,korkma gibi durumlarda salgılanır. Aşık olduğunuz kişiyi görünce de yüksek ölçüde heyecan ve mutluluk duyarsınız.
Aşk duygusu vücut üzerinde bazı etkilere neden olur. Nabız artışı, terleme, çarpıntı, iştah azalması, mide asidi ya da bağırsak hareketliliği şeklinde fiziksel belirtiler kendini gösterir.
Ayrıca, aşk ile kalp ve damar sağlığı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Aşk, sevgi gibi güzel duygular, sadece beynimizin etki kapsamında değildir, kalp sağlığı üstünde de ciddi etkisi vardır.
Kalp çarpıntısı, stres, heyecan, hızlı koşma veya aşırı kafein tüketiminden kaynaklı olabilir. İnsan kalbi 1 dakikada 60 ila 80 defa atar. Kalp hızının üst sınırı 100 atım kabul edilir. Eğer kalp hızının 100'den fazla atıyorsa kalp çarpıntısı (taşikardi) görülür.
Şurada Paylaş! Aşık olan kişiler; kalbin daha hızlı çarpması, yüzün kızarması ve ellerin terlemesi gibi fiziksel tepkiler veriyor. Bu durumdan vücutta salgılanan dopamin, noradrenalin ve feniletilamin sorumlu. Dopamin yoğun mutluluk, yoksunluk ve bağımlılıkta önemli rolü oynuyor.
İlgili 44 soru bulundu
Uykusuzluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, ağlama ya da gülme nöbetleri, el terlemesi, baş dönmesi, aşkın fiziksel göstergeleridir. Sürekli yanında olma isteği, bitmeyen özlem, kıskançlık, başkasıyla paylaşamama gibi olgular da aşkın ruhsal belirtileridir.
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Dr. Ahmet Karabulut, aşk ya da sevginin aniden son bulmasının kalp üzerinde olumsuz etki yarattığını ve kırık kalp sendromuna yol açtığını söylüyor. Vücutta kortizol ve adrenalin gibi stres hormonu düzeylerindeki ani yükselme, kalbin üzerinde sersemletici etki göstererek kalp kasılmasında bozukluk ile sonuçlanabiliyor.
Sevgi her zaman kalbin bir işlevi olarak görüldü ancak bilim insanları, sevginin beynin işi olduğunu iddia ediyor. Son yirmi yıldır yapılan bilimsel araştırmalar, beynin aşkın her safhasında sergilediği davranışları ortaya koyuyor.
Sadece olumsuz duygular değil sevgi, şefkat, aşk, takdir gibi duygular da kalpte farklı bir ritim üretiyor. Bu olumlu duygular bizi stresten uzaklaştırırken kalp ve damar sistemimiz ile genel sağlığımız üzerinde olumlu etki yaratıyor.
Karşı tarafla yaşanan bir durumun ardından beyin oksitosin,endorfin, adrenalin, dopamin, serotonin gibi hormonları salgılar daha sonra gerçekleşen olaylar; en belirgin etkisini kalp üzerinde gösterir. Bu durum için şunları söyleyebiliriz aşkın kaynağı beyindir, duygular beyinde doğar.
İnsan kalbi birçok komplike kasın bir araya gelmiş halinden oluşmaktadır.Temiz kanı vücut içinde dolaşması için ve kirli kanın akciğerlerde temizlenmesi için pompalanması görevini yerine getirir.Buna karşın kalp ne düşünebilen ne de zekası olan bir organdır.
CİNSEL Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Başkanı ve psikoterapist Dr. Cem Keçe'ye “1 kalpte 2 aşk olur mu?” diye soruyorum. Bilimsel yanıtı, “Elbette. Hatta fazlası bile olabilir.
* Aşık olunca, dopamin ve oksitosin salınımı artar. Ağrı daha az algılanmaya başlar.Sevdiğiniz kişiyi kucaklamak, öpmek, ona sarılmak oksitosin sayesinde stresinizin azalmasını sağlar. Sakinlik ve güven duygularını artırır. Dopamin isebirçok işlevi olan önemli bir kimyasaldır.Beynin ödül mekanizmasını çalıştırır.
Aşık olan kişiler; kalbin daha hızlı çarpması, yüzün kızarması ve ellerin terlemesi gibi fiziksel tepkiler veriyor. Bu durumdan vücutta salgılanan dopamin, noradrenalin ve feniletilamin sorumlu. Dopamin yoğun mutluluk, yoksunluk ve bağımlılıkta önemli rolü oynuyor.
Seven insanın daha güzel ve çekici görünmesi sadece yaygın bir kanı değil, bilimsel bir gerçek de... Aşık insan serotonin adlı hormonu salgılıyor ve güzelliğine güzellik katıyor...
Hormonlar kontrolden çıkar
Adrenalin ve nörepinefrin homonları ile kalp atışları hızlanır ve avuç içleri terlerken; beyin kimyasallarından dopamin, coşku duygusunu yaratır. Beyin, ilaçlar da dahil olmak üzere keyif verici uyaranlara tepki olarak dopamin salgılar. Bu durum aşıkların coşku dolu duygularını açıklar.
Kalbin tarif cümlesinde açıkça görüldüğü gibi, akıl ve vicdan da kalbe bağlı iki temel latifedir. Vicdan hisler âleminin merkezidir, akıl ise fikir âleminin… Buna göre, ruh, kalb, akıl aynı şeylerdir. Kalbin hissiyat cihetine vicdan, fikir cihetine dimağ denilmektedir.
Tekrar ifade edecek olursak,kanı pompalama veya değişik hormonları harekete geçirme görevi “kalpte” olduğu için insanlar duygularının veya düşüncelerinin merkezinin “kalp” olduğunu zannetmektedir. Oysa duygu ve düşüncenin merkezi “beşerî ruh”tur; beyin, kalp, bağırsaklar veya başka organlar değildir.
Dopamine bağışıklık ve aşkın sonu
Yapılan araştırmalara göre aşkın ömrünün 18 ayla dört yıl arasında olduğu ortaya çıktı. Bu süre sonunda kişiler dopaminin yarattığı güçlü etkiye bağışıklık kazanıyor ve heyecan ile birlikteliğin verdiği haz da azalıyor.
Ayrılık Acısı Ne Kadar Sürer
Yas süreci normal şartlar altında 6 ay devam eder. Ancak bazı durumlarda yas süreci patolojik yas olarak karşımıza çıkar. Burada vereceğimiz süre kesin bir süre değildir. Ancak uzun süreli ilişkilerden sonra kabul süreci bazen altı ayı bulur.
Aşk, sevginin tutkulu ve derinlikli biçimidir. Aşkı sevgiden ayıran en önemli üç özellik, sadakat, bağlılık ve şefkattir. Sevdiğine delice bir tutkuyla bağlanan âşık onun için kendi çıkarını terk eden kişidir. Aşık olan kişide muhakeme ikinci plana düşmüş, öncelik duyguların olmuştur.
Aşkın fiziksel etkileri:
Stres hormonları olarak bilinen noradrenalin yağ yıkımını sağlar. Artan kan beyin kan akımı hafıza ve becerilerin artmasını sağlar. Güçlü vücut içi morfin olan endorfinler hem ağrı algısını azaltır hem de mutluluk sağlar. Endorfin ve serotonin yüksekliği bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çoğu kişi o dönemde gerçek aşkı olduğunu ve onunla evleneceğini düşünmüştür. Elbette istisnalar var ancak bilime göre gerçek aşk bizi 27 ila 35 yaş aralığında buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri