Banyolar genellikle nemli ortamlardır ve bu da küf ve mantarların büyümesi için uygun bir zemin sunar. Bu organizmaların çürüyen organik maddelerin kokusuna neden olabilir. Banyoda biriken sabun kalıntıları, kir ve diğer atıklar zamanla birikerek kötü kokulara neden olabilir.
Gider borusu tıkanıklığının neden olduğu tuvalet kokularını evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla giderebilirsiniz. En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz.
Kimi zaman özellikle tatil dönüşleri evde lağım kokusuyla karşılaşılır. Sıcak havalarda daha çok kullanılmayan tuvaletlerden de bu kokuların yayıldığını görebiliriz. Lağım kokuları bütün lağım sisteminde bulunan maddelerin bozunmasına bağlı olarak oluşan gazlara özellikle lağım gazına bağlıdır.
Tuvalet ve Banyo Neden Lağım Kokar? Uzun süreli kullanım olmaması durumunda giderlerdeki es dediğimiz U şeklindeki deve boynu kısmında kalan kokunun geçişini önleyen su, özellikle sıcak havalarda zamanla buharlaşır. Su olmadığı için de koku bu yolu kullanarak eve yayılır. Eve döndüğünüzde bu kokuyla karşılaşırsınız.
Halk arasında lağım olarak adlandırılan kanalizasyon kokularıdır. Sistemde bulunan maddelerin bozulması nedeniyle ortaya çıkan gazlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Kanalizasyon ve atık su tesisatındaki herhangi bir açıklık bu gazların ve buharın dışarı yayılmasına yol açar.
İlgili 26 soru bulundu
Banyo Yer Süzgecinden Kaynaklanan Banyo Kokusu
Uzun süre yıkanmayan banyo zeminlerinden dolayı, yer süzgecinin içindeki eski su zamanla buharlaşarak yok olur. Su olmasının gerekliliği, lağımdan gelen koku su sayesinde yüzeye çıkamaz. Yer süzgecine su dökerseniz lağımdan gelen kokuyu engellersiniz.
Giderken koku gelmesinin engellenmesi için limon suyunu ısıtabilir ve içine de yavaş yavaş karbonat ekleyebilirsiniz. Bu karışım köpükleneceği için korkmanıza gerek yok. Karışımı iyice karıştırın ve lavabo giderine dökerek 10-15 dakika boyunca bekletin.
Tüm bunların yanında en basit ve en sağlıklı olanı, banyonuzu sık sık havalandırmaktır. Her gün en az 15 dakika banyo pencerenizi açmanız yeterli. Sadece daha iyi bir hava solumakla kalmayacak, aynı zamanda son havalandırmanızdan bu yana havada birikmiş olabilecek virüs veya bakterileri de ortadan kaldıracaksınız.
Beyaz sirkeyi lavabonun her bölgesine dökün ve özellikle gider deliğinden akıtmaya çalışın. Bir sünger yardımıyla lavabo yüzeyini güzelce silin. Gider deliğinden ılık su akıtın ve bu temizliği her akşam yapmaya çalışın. Düzenli şekilde sirkeli temizlik yaparsanız; atıkların neden olduğu kokuyu önlemiş olursunuz.
Ayrıca fare ölüsü kokusu geniş bir alana yayıldığı için de, kaynağını bulmak ve fare ölüsünü ortadan kaldırmak da daha zor bir hal alır. Özel eldivenler ve koruyucu maskeler kullanılarak fare ölüsü ortadan kaldırılsa bile, 2 ya da 3 hafta boyunca koku etkisini göstermeye devam edecektir.
Banyo giderlerinde biriken saçlar ve kıllar zamanla kıkırdak boru içinde birikir ve sürekli ıslak ve nemli kalan bu yüzeyde kötü kokuya sebep olur. Bu koku her ne kadar lağım kaynaklı olmasa da lağım kokusuna çok yakın kokulardan bir tanesidir.
Tuvalet taşının kenarlarında boşluk olabilir. Havalandırma boşluklarında ağzı açık bırakılmış pimaş borular olabilir. Tuvalet vidaları yeterince iyi sıkılmadı ise kalan boşluklardan koku sızabilir. Tuvalet giderlerinin tıkanmaya ve suyun yavaş gitmeye başladığı durumlarda tuvaletler kokmaya başlar.
Tıkanıklıkları açar: Lavabo açıcılar, lavabo ve giderlerde oluşan tıkanıklıkları etkili bir şekilde açar. Suyun akışını düzenler ve su birikintilerini önler. Kötü kokuları giderir: Koku giderici özellikleri sayesinde lavabo ve giderlerde oluşan kötü kokuları etkili bir şekilde yok eder. Ferah bir ortam sağlar.
Evin temiz kokması için ne yapmalı sorusuna verilecek en temel yanıtlardan biri düzenli havalandırmadır. Bunun bir sebebi düzenli havalandırma işleminin nem ve rutubeti önlemesidir. Özellikle uzun süre kapalı kalan alanların pencere ve kapıları açılarak dışarıdaki temiz havanın içeriye girmesi sağlanabilir.
Tuvalet koku giderici hem tuvaletin havasını değiştirmiş olur hem de tuvaletin pis kokudan arınmasına yardımcıdır. Tuvaletiniz daha temiz ve ferah bir hava içerisinde olur. Tuvalet koku giderici kalabalık ortamlardaki tuvaletler için de büyük bir kurtuluş yolu olur.
Banyo temizliği için en iyi deterjan; Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz.
Lavaboya dökülen yağın, su gibi akarak kanalizasyona gidileceği sanılır. Bu yanlış bir düşüncedir. Yağlar pimaş içinde soğuk su ile temas ettiklerinde tekrar donarak pimaş çeperine yapışır. Biriken yağlar, lavabo sifonunda su olmaması durumunda koku yaparak mutfağa yayılır.
Bir sprey şişesine beyaz sirke ve ılık su koyun. Bu karışımı duvarlara püskürtün ve silin. Karışım, hem duvarları temizler hem de kötü kokuları giderir. Leş kokusu nasıl giderilir: Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz.
Lavabo Kokusu İçin Diğer Arındırma Seçeneği: Limon Suyu, Karbonat ve Kaynar Su. Kokunun kaynağı olan borulardaki tıkanıklığı açmanız için yararlanabileceğiniz diğer malzemeler ise kabartma tozu, limon suyu ve kaynar su!
Islak havlu kokusu, özellikle havluyu bir iki kez kullanımda ortaya çıkan nem nedeniyle bakteri ve virüslerin üremesi sebebiyle oluşuyor. Üstelik bakteri üremeye başlamış bir havluyu kullanmaya devam etmek, sağlığınız için de bazı zararlar ortaya çıkarıyor.
Banyolarda küf oluşumunun en büyük nedeni banyolarda buhar oluştuktan sonra yeteri kadar havalanmamasıdır. Yeteri kadar havalanan banyolarda, mobilyaların suyla teması engellendiğinde genellikle bir sorun yaşanmamaktadır.
Bu noktada kireci çıkarmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntem ise karbonat kullanmaktır. Karbonat, çamaşır suyunun aksine biriken kireci doğrudan temizler. Çamaşır suyu ise tuvalette oluşan lekeleri ve kireci gizler. Tek yapmanız gereken karbonatı suyla karıştırarak bir macun kıvamına getirmektir.
Karbonat-tuz-sirke karışımı
Bunun için önce bir tencerede su ısıtın. İçine bir su bardağı sirke ve bir avuç ekleyin. Karbonatı da ekleyerek ısınan suyu lavabodan dökün. Sıcak su içine karışan bu karışım borulardaki artıkları temizleyecek ve donmuş yağı da çözecektir.
Öncelikle gidere yaklaşık bir bardak (200 ml) karbonat dökülür ve arkasından 1 bardak tercihen beyaz sirke dökülür. Bu karışım saç topaklarını çözmede işe yarayacaktır. 10 dakika sonra giderden aşağıya sıcak su dökerek giderin açılmasını sağlayabilirsiniz. Sıcak suyu giderden dökerken dikkatli olmayı unutmayın.
Kanal kokusu, mikrop ve bakteriler hava solunumu problemlerine neden olmakta ve insan sağlığına zarar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri