Farsça'da "dış" anlamına gelen bîrûn kelimesinden hareket eden bazı müellifler, "Bîrûnî" nisbesinin "dışarıdan gelen, taşralı, yabancı" anlamında kullanıldığı görüşündedirler (Yâkūt, VI, 308; Sem'ânî, s. 392).
Batı dillerinde Alberuni veya Üstad Aliboron şeklinde geçen, Türk ve İslam dünyasında kısa adıyla “Birûnî” olarak bilinen Ebû Reyhan Muhammed b.
Bîrûnî (4 Eylül 973 Kat - 13 Aralık 1048 Gazne), İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir (Farsça: بیرونی, Arapça: ابو الريحان محمد بن احمد البيروني). 1973 yılında basılan Sovyet posta pulu. Batı dillerinde adı Alberuni veya Aliboron olarak geçer.
Dünya Eğitim Vakfı, Dünya Bilim Tarihi'nin en önemli bilim adamlarından biri olan ve UNESCO tarafından 1974 yılında Evrensel Deha ilan edilen Ebu Reyhan El-Biruni 'den ilham alarak Biruni Üniversitesi'ni kurmuştur.
Türk bir aileden gelen Bîrûnî, 3 Zilhicce 362/4 Eylül 973 se- nesinde Harizm'de doğmuş 443/1051'de Gazne'de vefat et- miştir. Hayatı boyunca döneminin bütün bilimleriyle uğraş- mış ve eserler vermiştir.
İlgili 30 soru bulundu
El-Biruni, astronomi ve coğrafya ölçümleri için birçok alet geliştirdi. Ne yazık ki geliştirdiği ölçme aletlerinin birçoğu zaman içerisinde kayboldu. Sadece piknometre, mekanik usturlap ve bazı harita projeksiyonları günümüze kadar ulaşan ölçme araçları oldu. El-Biruni, aynı zamanda çok iyi bir ansiklopedi yazarıydı.
Yaptığı çalışmalarla Batı dünyasında da ün kazanan Biruni, Newton'dan önce yerçekiminden bahsetmiş, Galileo'dan önce dünyanın yuvarlak olduğunu savunmuştur.
Al-Biruni, 11. yüzyılın başında, 1048'de Gazneli Devleti'nde (günümüzde Afganistan) hayatını kaybetti. 75 yaşında vefat eden Biruni'nin mezarı Afganistan'dadır.
Sadece İslam âleminin değil bütün dünyanın Ortaçağ'da yetişmiş en büyük ilim adamı olan Bîrûnî1, hicri 362 yılında Zilhicce ayının üçüncü günü (4 Eylül 973) Ha- rezm'in başkenti Kas'da2 doğdu.3 Harizmşahlar tarafından ko- rundu ve eğitim imkânı sağlandı.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Gazneli Mahmut tarafından Harzm'in zapt edilmesinin ardından Biruni hayatının büyük bir bölümünü Gazne şehrinde geçirmiştir. Gazneliler tarafından büyük bir saygı gören Biruni, matematik alanında trigonometrik fonksiyonlar için yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk bilim insanı unvanına sahiptir.
Biruni, Ortaçağ'ın en önemli bilim insanlarından ve düşünürlerinden biriydi. Kendisi o yıllarda yazmış olduğu ağır dil dolayısıyla diğer lisanlara pek çevrilemese bile o nadir bulunabilecek bir deha olarak doğmuş ve büyümüştü. Çok çalışkan bir bilim insanı olan Biruni, toplam yüz seksen civarında eser kaleme almıştır.
Birûni kimdir? - Yeni Akit. Gökbilim, matematik, doğa bilimleri, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla tanınan Birûni, Fars kökenli Müslüman bir bilgindir.
İşte, Biruni'nin hayatı hakkında bilgiler… 973 yılında bugünün Özbekistan'ı sayılan Harezm'de doğdu. Bilim konuları ile ilgili ilk eğitimini bölgenin hükümdar ailesinden olan Ebu Nasr Mansur'dan edindi.
Belirlenen Türk-İslam bilginleri; Ali Kuşçu, Akşem- seddin, El-Birûnî (Beyrunî), Câbir bin Hayyân, El-Cezerî, El-Kindî, Hezârfen Ahmet Çelebi, Mimar Sinan, İbn-i Sinâ, İbn'ül Heysem, Farabî, Fergânî, Hârezmî, Gazzâlî, Ömer Hayyam, Pîrî Reis, Kâtip Çelebi ve Uluğ Bey'dir.
Büyük İslam alimi: İmam-ı Gazali.
1. İbn-i Hayyan (721-815)
Dünyanın yuvarlak olduğunu detaylarıyla açıklamış. Yerçekimi kanunu konusunda, Newton'dan önce incelemeler yapmış ve Dünya'nın merkezinin cisimleri çektiğini ve bu yüzden, dünya dönmesine rağmen üzerindekilerin boşluğa fırlamadığını açıklamış.
BİRÛNİ (973-1048)
Dünya`mızın küreye benzediğini söylemiştir. Dünya`nın çapını bulmak için çalışmalarda bulunmuştur.
Başka bir rivayete göre de usturlabı ilk keşfeden kişi Selçuklu Sultanı Mesûd tarafından Bağdat Rasathanesi'ne memur olarak görevlendirilen ve Bedî' ul Usturlabi şöhretiyle tanınan Ebu'l Kasım Hibetullah'tır. Sultan Mesûd namına hazırladığı Ziyc'leri 1130'da tamamlamıştır.
Cevap: Dünya' nın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk Türk Bilim insanı BİRUNİ' DİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri