Bu öndeki ve arkadaki dişlilerin çarpımı da bisikletin vites sayısını verir. 2 ön ve 10 arka dişliye sahip bir yol bisikletinin vites sayısı 2 x 10 = 20 olur. Şimdi gelelim bir başka kavrama; uygulanan kuvvet… Biz pedal çevirirken bacaklarımızla pedallara uyguladığımız kuvvet arka tekerleğin dönmesini sağlar.
Bisikletin ön kısmında genelde 3 adet dişli bulunur. Arkada ise genelde 7 ve üzeri dişli bulunur. Öndeki dişli sayısı ile arkadaki dişli sayılarının çarpımı bize bisikletin kaç vites olduğunu söyler. Örneğin önde 3 arkada 9 dişli varsa bu bisiklet 3*9 dan 27 vitestir.
Vites sistemi daha uzun ömürlü olsun ve sessiz vites geçişleri sağlasın. Ön dişli 1. deyken arkadan 1-2-3 dişliler kullanılır. Ön dişli ortadayken arkadan 4-5-6 vites. Ön dişli 3. vitesteyken arka dişliden 7-8 vites kullanılmalı.
21 Vites Bisiklet Özellikleri
21 vites bisiklet ne demek sorusunun cevabı olarak ise; ön ve arka dişlilerin toplam sayısını ifade eden ve yüksek devir gücü sunan 21 vites bisikletler, diğer parçaların yapılarına bağlı olarak dağ, şehir, yol ve hobi amaçlı kullanım için ideal modellere sahiptir denilebilir.
Sonuç olarak günümüz kullanıcısının vites sayısı konusunu fazla kafaya takmasına gerek yoktur, vites sayısı bisikletin kalitesini veya hızını belirleyen çok önemli bir unsur değildir ama yine de vites sayısı fazla olan bisikletler üst model bisikletlerdir.
İlgili 16 soru bulundu
21 vites 26 jant bisiklet özellikle dağcıların tercih ettiği modellerin başında gelir. Bu dağ bisikletleri genellikle, sol kolda 3 indeks, sağ kolda ise 7 indeks olmak üzere toplamda 21 vitese sahiptir. 21 vitese sahip olması eğimli arazilerde konforlu ve kolay bir kullanım sağlar.
Yokuş uzun, eğimi de orta ve üstü ise, ön vitesi (sol el) 1, arka vitesi (sağ el) 1,2 veya 3 yapmalısınız. İlk seferde ağır gelirse, bir dahaki sefera daha küçük viteste deneyin. Yokuşa çok yavaş girmezseniz denge kaybı yaşamazsınız. Pedallara sürekli ve kuvvetli basmalısınız.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
18 vites bisiklet kaç jant olur sorusunun cevabı bu sebeple oldukça çeşitlidir. 20 jant tekerlek ölçüsüne sahip olan kız çocuk bisikletlerinin yanı sıra her yaş grubuna uygun olan 18 vites bisiklet çeşitleri kullanıcıların hizmetine sunulur.
26 jant modellerinde çoğunlukla 11 yaş ve üstü için kullanım yapılması yönünde ibare bulunur. Bu ürünlerin ortalama 1.50 cm ve üzeri kişiler tarafından kullanılması uygundur.
Çocuk bisikleti modelleri genellikle 1, 3 ve 21 vitese sahiptir. 1 ve 3 vitesli modeller başlangıç seviyesi için uygundur. Bu tarz bisikletler, dört tekerlekli olarak gönderilir. 21 vites ise, 8-9 yaşından itibaren kullanılabilen ve bisiklet sürmeyi bilen çocuklar için uygundur.
Üye. ve rampa inerken veya düz yolda sürat yaparken ön vites 3'teyken arka dişli 6-7 olacak şekilde kullanmanız gerekir.
20 jant: 6-8 yaş gurubu için tasarlanmış bisikletlerdir. 120-135 cm boylarındaki kullanıcılar için ideal jant ebatıdır. 24 jant: 135-155 cm boylarında olup , 8-12 yaş grubuna dahil olan pedalşörler için ideal jant ebatıdır.
Dağ bisikletlerinde kullanılan 26 jant 21 vites bisiklet modelleri olup, 27,5 veya 29 jant çeşitleri de tercih edilebilir. Şehir bisikletlerinde ise 20 jant 21 vites bisiklet kullanırken 26, 29 jant gibi seçeneklere de göz atabilirsiniz.
Yetişkinler için hazırlanan 29 jant 30 vites bisiklet ile şehir hayatında iş yerinize gidebilir, market alışverişinizi yapabilir veya hafta sonları bisiklet sürerek vakit geçirebilirsiniz. Dağcılık aktiviteleri için özel dizayn edilen 29 jant 30 vites dağ bisikleti ise daha geniş ve sert yapılı lastiklere sahiptir.
Eğer acemi bir şoförseniz bu konunun sizin için çok daha önemli olduğunu unutmayın. Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
5 vites 3000 d/d'da 100 yapıyor.kesici 6200-6300 gibi ;) Mantiken die bisi yokki.
Vites 2'deyken ise araç otomatik olarak üçüncü vitese geçmemektedir. Ortalama hızın 60 km olduğu durumlar bu vites kullanılmaktadır. Vites 3'teyken araç üçüncü vitesin üzerine çıkmamaktadır. Bu genellikle şehirler arası yolda tercih edilmektedir.
Seçili olan vitesin vites oranı, şanzıman bu viteste iken tekerleklere güç gönderen (yani motordan gelen hareketi alan) dişli üzerindeki diş sayısının, motordan güç alan (yani hareket veren) dişlinin diş sayısına bölünmesi sonucu elde edilen orandır.
Vites sisteminizin de kendi içinde özel bir bakımı vardır. Tel gerginliği, H (High) ve L (Low) vidalarının doğru ayarlanması, zincirinizin kondisyon, tansiyon ve yağ durumu, aktarıcı makarasının durumu ve aktarıcıların temizliği vites bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Vites değişimi hız, yol eğimi, zemin ve hatta rüzgar yönüne bağlı yapılır. Vites değişiminde amaçlanan, mevcut şartlarda ideal ritimde (kadans) pedal çevirmeyi sürdürmektir. Pedal devri düz yollarda genellikle dakikada 70-80 kere, tırmanışlarda daha az, sele dışı sürüşlerde ise en düşük devirde gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri