Öz: Tekstil endüstrisinin vazgeçilmez hammaddelerinden biri olan pamuk, beyaz rengin ötesinde çeşitli kahve ve yeşil tonlarında da üretilebilen doğal bir elyaftır.
Birleşmiş Milletler'in 1972 ve 1992'de Çevre ve Gelişme Deklarasyonu'nu yayınlamasının ardından 1982 yılında ABD'de Sally Fox pamukta ıslah çalışmalarına başlamış, 1988 yılında makine ile eğrilebilir, kahverengi, yeşil, gri, sarı ve turuncu renklerde pamuk çeşitleri tescil ettirilmiş ve bu çeşitlerden elde edilen ...
Dünyadaki pamuk türleri şimdiye kadar bir çok araştırmacı tarafından türlü şekillerde sınıflandırılmış, 6' dan 54' e kadar değişen türlere ayrılmıştır. Bu türler dünyanın ayrı bölgelerinde görülür.
Pamuk çeşitleri
Yaygın olanları; Gloria, Lydia, 499, Lima, BA373 akala, Stoneville 453, Carolina Quin, Çukurova 1518, Sayar 314, Nazilli 84, Nazilli 87, Maraş/Erşan 92, Ege 7913 Carmen, Flora, Celia, Candia, Julia, Beyaz Altın 119, BA308, Diamond çeşididir.
Hasat makinesi pamuğu bitkiden sıyırarak kozaları toplar. Tarladan toplanan pamuğun bu haline kütlü yani çekirdekli pamuk denir.
İlgili 16 soru bulundu
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
Bir ürünün pamuklu olup olmadığını anlamak için ilk önce etiketine bakmak gerekir. Etikette ürünlerin ne kadar oranda pamuklu olduğu yazmaktadır. Ayrıca etiket üzerinde cotton veya pamuk gibi ifadeler ile belirtilmektedir. Giyim ürünleri % 100 pamuk olabileceği gibi pamuk karışımı da olabilmektedir.
Koton kumaş cotton fabric olarak İngilizce kullanımdan dolayı koton adını almış pamuk lifleriyle oluşturulmuş kumaş türü olmaktadır. Koton Kumaş Nedir? Koton kumaş pamuk lifleriyle dokunarak çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra elde edilen kumaş türü olarak bilinmektedir.
Pamuk tarlalardan toplanıp işlendikten sonra tişört gibi giyeceklerin üretiminde kullanılırken, yün ise hayvanlardan elde edilen bir üründür. Yıkama esnasında farklı kumaşları birbirinden ayırmalıyız.
Pamuk hangi bölgede yetişir diyecek olduğunuzda aklınıza Akdeniz'in illeri gelecektir. Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş gibi illerimiz pamukla ünlenmiştir.
Doğal bir lif olan pamuk en sağlıklı kumaşlar arasında yer almaktadır. Yenilenebilir ve parçalanabilir olan pamuklu kumaş hem dayanıklı hem de rahat bir özelliğe sahiptir. Sıcak iklimlerde pamuklu kumaşlar daha fazla kullanılmaktadır. Çünkü pamuklu kumaşlar daha serin tutar.
Dünya üzerinde en iyi pamuk Mısır'da yetişmektedir. Mısır, giza pamuğu uzun ve ince lifleri ile öne çıkar. Pamuk bitkisi, yaz aylarının sıcak olduğu ve kurak olduğu yerlerde en iyi şekilde yetişir. Pamuğun liflerinin uzun ve kaliteli olması için hasat zamanında kuraklık ve sıcaklık olması gerekir.
Pamuklu kumaş iç göstermez. Ne denli seyrek dokunmuş olursa olsun, kalın iplik türünde olduğu için iç çamaşırınızı saklamanıza yardımcı olur. Yalnızca beyaz renkli pamuklu kumaş, iç çamaşırınız eğer koyu renkte ise dışarıdan bir miktar görünebilir.
Pamuk | 85.38₺ / kilo.
Ege Bölgesi: Bölgede en fazla pamuk üretilen şehir Aydın'dır. Ayrıca Manisa, İzmir ve çevre illerde de yetiştiricilik yapılır. Marmara Bölgesi: Marmara Bölgesi'ndeki üretim daha çok güney kesimlerde gerçekleşir. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale pamuk üretimi yapılan şehirler arasında yer alır.
Pamuklu kumaşın en önemli özelliklerinden biri nefes alan yapıdır. Böylece vücudun yaz aylarında hava almasını sağlayarak terlemesini engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden pamuklu kumaş terletir mi sorusuna terletmez aksine terlemeyi önler şeklinde cevap verebiliriz.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Doğal bir lif olarak geçen pamuk kumaş hafifçe ve gevşekçe örülmüş ince yapılı kumaşlardır. Pek çok alanda kullanılabilen ve doğal olan pamuklu kumaşlar diğer kumaşlar gibi ağır yapıda değildirler ve bakımları pratiktir. Kolay kolay kırışmayan bu kumaşlar tekstil alanında en çok kullanılan kumaş türüdür.
Kumaşın hangi üründen yapıldığı yakma testiyle anlaşılabilir. Bir kumaşın köşesinden yakılır ve kokusuna dikkat edilir. Pamuklu kumaş yanan kâğıt gibi kokar ve soğuduktan sonra küller incelenir. Pamuk külleri yumuşak ve incedir, dokunulduğunda toza dönüşür.
- Keten kumaş, pamuktan daha dayanıklıdır. - Tüysüz ve pürüzsüz bir yapıya sahip olan keten kumaşı, çok çabuk kirlenmediğinden ötürü çokça tercih edilmektedir. - Diğer kumaş çeşitlerinden çok daha kaliteli bir kumaştır. - Keten kumaşın esnekliği oldukça azdır.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Islandığında mukavemet kaybeden diğer selülozik elyafların (rayon, odun hamuru) aksine pamuk ıslandığında güçlenir. Islanacak mendil ve tıbbi kumaşlar gibi birçok ürün için bu özellik önemli olabilir.
Pamuk (Doğal, Selülozik Esaslı Lif)
- Pamuk yanar, erimez. - Kokusu yanık kağıt veya odun gibi kokar.
Esnekliği az, güçlü ve dayanıklıdır. Emicilik, yaş dayanımı, yumuşaklık, dayanıklılık gibi özellikleri pamuğu diğer liflerden ayırır. Pamuk yüne oranla daha fazla nem çeker. Terin buharlaşarak havaya karışmasını sağlar ve aynı zamanda giysilere özellikle sıcak koşullarda rahat giyilebilecek bir doku kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri