1. “ Besmele” Âyet midir ? ‚Bismillahirrahmanirrahim‛ hem Fâtiha sûresi hem de başında bulunduğu diğer sûrelerden birer âyettir.2 Mekke ile Kûfe kurrâ ve fakihlerine göre, yine İbn Mübarek ve İmam Şafii (Allah kendilerine rahmet eylesin)'ye göre bes- mele ilgili sûrelerin birer âyetidir. O sûreden bir parçadır.
Kur'an'ın ilk suresi olan Fatiha, “el-hamdü lillâhi rabbi'l-âlemîn” ayetiyle başladığından Hamd suresi diye de adlandırılır. Bu ayeti teşkil eden hamd cümlesi En'âm, Yûnus, Sâffât, Zümer ve Mü'min surelerinde de tekrarlanmıştır. Buna örnek olarak yemek duası da verilebilir.
Besmelenin, namazda Fatiha ile bareber açıktan okunmadığına dair hadisler de onun, Fâtiha'dan bir âyet olmadığına delildir. O halde her sûre başında bulunan besmele, müstakil bir âyettir, sûreye dâhil değildir.
Kuranı kerimde bulunan dualar arasında bulunan bismillahillezi duası birçok kişi tarafından korunma duası olarak bilinmektedir.
Ulemânın çoğunluğu her besmelenin müstakil birer âyet olduğunu kabul etmezken; besmelenin bir âyet olduğu konusunda hemfikirdirler.
İlgili 22 soru bulundu
1. “ Besmele” Âyet midir ? ‚Bismillahirrahmanirrahim‛ hem Fâtiha sûresi hem de başında bulunduğu diğer sûrelerden birer âyettir.2 Mekke ile Kûfe kurrâ ve fakihlerine göre, yine İbn Mübarek ve İmam Şafii (Allah kendilerine rahmet eylesin)'ye göre bes- mele ilgili sûrelerin birer âyetidir. O sûreden bir parçadır.
Kur'an'da surelerin başında bulunan Besmele, aynı zamanda Neml suresinin 30. ayetinde de geçmektedir. Besmele Tevbe Suresi hariç bütün surelerin başlangıcında yer almaktadır. Genellikle Türkçe olarak "Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla" şeklinde tercüme edilir.
Peygamber'in emriyle “bismillâh / بسم الله ” şeklinde yazılıp söylenmiş ve bu şekil besmelenin en kısa ifadesi olarak günümüze kadar ulaşan geniş bir kullanıma sahip olmuştur (bk. Wensinck, el-Muʿcem, “ism” md.).
Kur'an-ı Kerim'de besmele, Neml sûresinin 30. ayetinin bir bölümünde kinnehû min Süleymâne ve innehû bismi'llâhi'r-rahmâni'r-rahîm / إِنَّهُ مِنْ سُلَيْمَانَ وَإِنَّهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ” (27/30) ve Fatiha suresinin ilk ayetinde geçmektedir.
Değerli kardeşimiz, Evet, caizdir. Peygamber Efendimiz (asm), "Ey Allah'ım, senin adınla." anlamına gelen, "Bismike Allahümme" ve "Allah'ın adıyla" anlamına gelen, "Bismillahi" sözlerini kullanmıştır.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız Euzü okunur, Besmele okunmaz. Mesela Âyet-el kürsi, Amenerresulü, Hüvallahüllezi gibi âyetleri okurken Besmele çekmek gerekmez. Sadece Euzü okunur. Besmele de çekilirse mahzuru olmaz.
Euzu, Arapça okunuşu “Euzu billahi mineşşeytanirracim” olan, Kur'an-ı Kerim okumaya başlamadan önce söylenen ve Nahl suresinin 98. Ayet-i kerimesinde de geçtiği üzere “istiaze” olarak adlandırılan bir nevi duadır.
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Kur'an'ın ilk sûresi olan Fâtiha, “el-hamdü lillâhi rabbi'l-âlemîn” âyetiyle başladığından Hamd sûresi diye de adlandırılır. Bu âyeti teşkil eden hamd cümlesi En'âm (6/45), Yûnus (10/10), Sâffât (37/182), Zümer (39/75) ve Mü'min (40/65) sûrelerinde de tekrarlanmıştır.
Fatiha Suresi aynı zamanda bir dua ve yakarış olarak görülür.
Kuran'ı Kerim'de 114 besmele vardır (19x6). Bu besmelelerden 112 tanesi numarasız, 2 tanesi numaralıdır. Numaralı olan besmelelerden bir tanesi Kuran'ın ilk suresi olan Fatiha'nın başındadır. Diğer numaralı besmele ise 27. surenin 30. ayetinde geçmektedir.
(Denedim Oldu) - YouTube. * Her muradın olması için Besmele-i Şerife yedi gün (786)'şar defa okunur. * Her çeşit afetten, hırsızdan, yangından ve ani ölümden korunmak için yatarken (21) defa okunur. * Düşman ve zalim kimseden korunmak için yüzüne karşı (51) defa okunur.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
Besmele Bismillahirrahmanirrahim demektir. Besmele genel olarak ayet kabul edilir. Günlük yaşamda birçok kişi besmeleyi “Bismillah” şeklinde kısaltarak kullanıyor. Bismillah ise “Allah'ın adıyla” demektir.
Allah'a hamd olsun. Sonuç olarak yemekten önce besmele çekmenin en doğru şekli “bismillah” demektir. Ancak “Bismillahirrahmanirrahim” derse alimlerin çoğuna göre bir sakınca yoktur.
Yemeğe başlarken Besmeleyi çekmek bazı alimlere göre sünnettir, bazılarına göre de vaciptir.
Değerli kardeşimiz, "Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur.
Mekruh olduğu yerler: Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken, Berae suresini önceki sureye bitişik okurken, sigara içmeye ve bunun gibi kötü kokulu, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye başlarken ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur.
Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri