Ara öğünlerinizde bir dilim ekmek, beyaz peynir ve bitki çayları ile küçük bir kahvaltı da yapabilirsiniz. Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketmeyiniz. Daha sonra pişmiş sebze veya et yemeklerinizin yanında az salata olarak tüketebilirsiniz.
En iyi seçenekler kepekli, çavdar ve yulaflı gıdalar, mısır ekmeği, bulgur ve pirinç ürünleridir. Yağsız mısır patlağı tüketilebilir. Süreğen reflü hastalarının her öğünde ekmek yemeleri önerilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvının bir kısmını emeceğinden asit miktarını azaltır ve reflüye engel olur.
2.Gastrit hastaları sabah kahvaltıda ne yemeli? Gastrit hastaları yağda kavrulmuş yiyecekleri çok sık tüketmemelisiniz. Omlet gibi besinlerdense haşlanmış yumurta, menemeni tercih etmelisiniz. Peynir olarak da en güvenli tercih beyaz peynir, lor peyniri gibi yağsız peynirlerdir.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI:
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Beyaz Buğday Ekmeği:
Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Tabii bu süreçte doktor kontrolündeki tedaviye ek olarak beslenme şeklimize ve düzenimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela, uzun süreler aç kalmak gastriti olanlarda kötü etkiler yaratırken mide asidini artırmayacak, hazmı kolay sebzeler gastriti tetiklemediğinden mideyi rahatlatıyor.
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
Reflü rahatsızlığını minimuma indirmek için ağır yağlar içermeyen hafif yiyecekleri tercih etmek gerekir. Reflüsü olan anne adaylarının kepekli ekmek, mısır ekmeği ya da tam tahıllı ekmek tüketmesi gerekir.
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Yoğun lif ve protein özellikleri ile sindirimi kolaylaştıran ve bağırsakları rahatlatan yulaf ekmeği, diyetisyenlerin en fazla önerdiği ekmek çeşitleri arasında gelmektedir. Tokluk hissi vermesi, kolesterol düşürücü özellikleri ile de beyaz ekmeğe karşı en sağlıklı seçenekler arasında gelmektedir.
Sofraların temel taşı olan ekmeği tüketip tüketmemek dışında, hangi ekmeğin tüketilmesi gerektiği de en merak edilen konulardan biri. Uzmanlar, özellikle kan şekerini yükselten beyaz ekmek yerine tam tahıllı ve ekşi mayalı ekmekler tüketilmesi konusunda uyarıyor.
Ceviz ya da fındık gibi kuruyemişler doğal yapıları ile gastrite iyi gelen yiyecekler arasında olduklarından rahatça tüketilebilir.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur. İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
BOL BOL SU İÇİN
Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri olan su gastrite de iyi geliyor. Gün içerisinde en az 8 bardak olmak üzere su tüketmeniz gastriti etkili bir biçimde tedavi etmenize yardımcı olacaktır.
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte seyreder.
Yeşil çay tüketmeniz de gastritinize iyi gelecek önerilerden biridir. Ronnefeldt'in, Huckleberry Friend ve Ginger Twist çaylarını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Greenleaf sade yeşil çayımızı balla tükettiğinizde midenizin rahatlamasına olanak sağlayacaktır.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Hazır çorbalardan uzak durunuz. Tarhana çorba, mercimek çorba, domates çorba, işkembe çorba vb. tüketmeyiniz.
Kuru fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, bulgur gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.
Yoğurdun içine bir kaşık eklemek yeterli oluyor.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri