BIST 30 endeksinde yer alacak hisse senetleri belirlenirken, fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri ile günlük ortalama işlem hacimleri büyükten küçüğe sıralanır. Bu iki sıralamada üst sıralarda yer alan hisse senetleri endekse dâhil edilir. BIST 30 endeksine dâhil edilecek hisseler; A ve B gruplarından seçilir.
Borsa İstanbul'da işlem gören, hacim ve piyasa değeri bakımından en yüksek şirketlerin hisse senedi başarımlarının ölçülmesiyle BIST 30 endeksi belirlenir. BIST 30 hisseleri; şirketlerin dolaşımdaki paylarının piyasa değeri ve günlük ortalama işlem hacimleri doğrultusunda büyükten küçüğe doğru sıralanır.
BIST 30 ve BIST 100 endeksleri arasındaki fark, endeks kapsamındaki hisse senedi sayısıdır. BIST 30 endeksi, Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli ve işlem hacmi en yüksek 30 hisse senedinden oluşurken BIST 100 endeksi ise en değerli ve işlem hacmi en yüksek 100 hisse senedinden oluşur.
BIST 30, 50 ve 100 endeksleri hesaplama yöntemi
Borsa İstanbul'da işlem gören ve piyasa değeri gözetildiğinde hacim bakımından yüksek olan 30 şirketin hisse senetlerinin ölçülmesi ile BIST 30 ortaya çıkıyor.
BIST 50 Endeksi; piyasa değeri ve işlem hacmi açısından en yüksek 50 şirketin hisse senedini ölçülmesi ile meydana gelen endekstir. BIST 30 Endeksi; piyasa değeri ile işlem hacmi en yüksek olan 30 şirketin hisse senedini ölçülmesiyle oluşur.
İlgili 25 soru bulundu
BIST 30 endeksi, en yüksek piyasa değerine ve işlem hacmine sahip 30 hisse senedinden oluşurken, BIST 50 endeksi bu sayıyı 50'ye, BIST 100 endeksi ise 100'e çıkarır. Bu şekilde, daha geniş bir piyasa kapsamı sağlanır. BIST 30 endeksinde yer alan hisseler, aynı zamanda BIST 50 ve BIST 100 endekslerinde de bulunur.
Borsa İstanbul endeksinde yer alan varlıkların hesabı, hisselerin sayısı ve değeri çarpılarak hesaplanır. Arz talep dengesi BIST endeksi için belirleyici bir unsurdur. Hisselerin piyasalarda gördüğü talep arttıkça sıralamadaki yeri de doğal olarak yükselir.
BIST 100 artışı bu endekste hissesi bulunan kişilere kazanç sağlar. Değerin artışı doğrusal olarak paradaki artışı da yansıtmış olur. Endeksteki %10 artış paradaki artışa da %10 olarak yansımış olur. Endekste yer alan tüm hisseler satın alınırsa hisse senetlerinin ve paraların performansı da yükselir.
BIST 30 NEDİR? BIST 30 Endeksi; Borsa İstanbul'da işlem gören, hem işlem hacmi hem de piyasa değeri en yüksek 30 şirketin hisse senetlerinin performanslarının ölçülmesiyle meydana gelen bir endekstir. BIST 30 endeksi içinde yer alan hisse senetleri; BIST 50 ve BIST 100 endekslerinde de bulunmaktadır.
Kırma üniteleri, bir ön harmanlama tesisi, kömür değirmenleri, haddehaneleri ve çimento değirmenlerinin yanı sıra stoklama ve yükleme üniteleri işletmektedir. Mardin Çimento, Borsa İstanbul'da BIST 50 / BIST ANKARA / BIST SINAİ / BIST 30 / BIST TAŞ, TOPRAK / BIST 100 / BIST YILDIZ endekslerine dahildir.
BIST 30 endeksi, uzun vadede tercih edildikleri takdirde düşük riskle yatırımcılarının kazanç elde edebilmesini sağlarken; deneyimli yatırımcılara da kısa vadeli al-sat işlemlerinden kâr sağlamaktadır. Buradaki önemli nokta; yüksek işlem hacimli piyasalarda nasıl hareket edilmesi gerektiğinin bilinmesidir.
BIST 100 endeksi, Borsa İstanbul'da işlem gören en yüksek işlem hacmine sahip 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel bir göstergedir. Endekste yer alan hisselerin seçimi ve ağırlıklarının belirlenmesi, bir dizi yöntem ve kriter kullanılarak gerçekleştirilir.
Yıldız Pazar, fiili dolaşım oranına göre piyasa değeri 300.000.000 TL ve üzeri olan payların kota alındığı pazarı, Ana Pazar ise fiili dolaşım oranına göre piyasa değeri 300.000.000 TL – 75.000.000 TL arasında olan payların kota alındığı pazarı, Alt Pazar ise fiili dolaşım oranına göre piyasa değeri 75.000.000 TL'nin ...
BIST 30 hissesini Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VİOP) veya Futures aracılığıyla satın almak mümkündür.
BIST 100 Dışı Şirketler Hisse Senedi (TL) F... Fon ağırlıklı olarak BIST 100 Endeksi dışındaki yerli hisse senetlerine ve bu hisse senetlerinden oluşan endeksleri takip etmek üzere kurulu olan borsa yatırım fonlarına yatırım yapar.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Piyasada standart lot büyüklüğü, 100.000 birimdir. 100.000 birim, genellikle 100K olarak kısaltılmaktadır. 1 lot un altında mini lot olarak 10.000 birimlik (10K veya 0.1 lot) de işlem yapılabilir.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil).
Fiyatların belirlenmesindeki en temel unsur arz-taleptir. Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler. Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir. Olumlu ekonomik gelişmeler olumlu, olumsuz gelişmeler ise olumsuz etki yaratır.
Arz - Talep İlişkisi
Bir hissenin arzı, talebi aştığında fiyatlar genellikle düşer; talep yüksek ve arz düşük olduğunda ise fiyatlar yükselir. Hisseye olan talebin dönemsel olarak artması, fiyatları yukarıya çekebilir ancak böyle durumlarda yatırımcıların daha dikkatli olmaları gerekir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Eğer piyasa düşüyorsa yani ayı piyasasındaysa hisse senedini tutmanın hiçbir anlamı yoktur. Burada 2 seçenek uygulanabilir. İlki stop seviyesi belirleyip nakite geçmek, ikincisi vadeli piyasalarda elinizdeki hisse senedi kadar kısa pozisyon almak. Yani portföyünüzü hedge etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri