İnsanın, kendi dışındaki kimselerle, hayvanlar ve nesnelerle olan iletişimini seslenme, gösterme, sorma, onaylama, cevap verme yollarıyla ortaya koyan ünlemlerdir: a, abe, bre, ey, haydi, hişt, hoşt, hop, hû, yahu, deha, nah, elbet, evet, hayır, hı, oo, oh, peki, tabii vs.
Ayrıca ünlem cümleleri okunduğu zaman kullanılmakta olan ses tonu, duyguyu yansıtmak zorundadır. Bu şekilde cümlenin ünlem cümlesi olduğu anlaşılmaktadır. Ünlem cümleleri ile ilgili bazı örnek cümleler şu şekildedir; Hay Allah, otobüsü kaçırdım!
Ünlem İşareti (!) Nedir? Duygu ve düşünceleri, seslenme sözlerini ve şaşkınlığı ifade eden cümlelerde kullanılan noktalama işaretine ünlem işareti adı verilmektedir.
Duygu ve heyecanları ifade için içten koparak gelen ünlemlerdir: ah, ih (ah), vah, isit (yazık), hay (nefret ve kızgınlık ünlemi), uf (of ), uh (uf, oh), pa (vay), apla (aman), pam (hayret ünlemi), ayhay, barikalla (beğenme, şaşırma ünlemi), pah (kızgınlık ve beğenme ünlemi), xep (yazık, ne çare).
b) Dışa Dönük Ünlemler (hey, yahu, bre, abe, hadi, oha, işte, ee, huu, hımm…) c) Ses Yansımalı Ünlemler (möö, miyav, cik cik, güm güm, bıdı bıdı, tak tak, çat çat…) Ünlemler yapı bakımından genelde üçe ayrılır: 1. Asıl ünlemler (a, ah, ey, vah, vay, o, eyvah, yahu, hay hay gibi) 2.
İlgili 32 soru bulundu
Ünlem İşareti ( ! ) 1. Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarelerin sonuna konur: Hava ne kadar da sıcak!
Bu cümlelerdeki onaylama veya onaylamama bildiren evet, hayır, peki sözcükleri birer ünlem, “evet oyları, hayır oyları” sözcük gruplarında evet ve hayır sözcükleri isim tamlaması oluĢturan birer isim olarak kullanılmıĢtır.
büyük, çok büyük, korkunç kızgınlığı ya da şaşkınlığı veya ne diyeceğini bilememezliği ifade eden noktalama hareketi. ünlemlere ünlemler katma işareti.
Klavye üzerinde ünlem işareti yapabilmenin yalnızca bir yolu bulunmaktadır. Bu bağlamda shift tuşu ve ünlem karakterinin yer aldığı tuşa aynı anda basılması gerekmektedir. Ünlem işaretinin bulunduğu tuş ise klavyenin sol üst köşesinde yer almaktadır.
Yansıma sözcüklerin hemen hemen hepsi ünlem olarak da kullanılabilirler.
Eğer ünlem işareti, parantez işareti içinde verilirse, kendinden önce gelen ifadenin saçma bulunduğunu veya bu ifade ile dalga geçildiğini (sarkazm) belirtir: Günde bin(!) test sorusu çözecekmiş.
- Parantez içinde kullanılan ünlem işareti küçümseme, inanmama ve hafife alma anlamlarını katar. Örnekler: - Adam akıllı(!)
Konuşmacı veya yazarın sevinç, üzüntü, kızgınlık, korku, heyecan, şaşkınlık gibi duygularını belirten ünlemlerdir: A, aman, bravo, ay, eyvah, hoppala, oh, ah, of, üf, vah vah, yo, ayol, hah, yuh, oha, yazık vs.
Korku, heyecan, sevinç, şaşkınlık gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur. Örnek : Yaşasın (,) babam geldi (!)
Ünlem cümleleri; korku, heyecan, kızgınlık, sevgi, coşku ve bunlara benzer duyguları ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu cümlelerde ortaya çıkan bir duygu bulunmaktadır. Özellikle cümle kurulurken bu duygu tonlama yardımıyla ön plana çıkmaktadır. Ünlem cümleleri yazılı olduğu zaman sonuna ünlem işareti konulmaktadır.
Ahmet Topaloğlu Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü'nde ünlem için genellikle tek başına anlamı olmayan, ancak seslenmeleri; korku, sevinç, şaşkınlık, acıma gibi ruh hallerini; yasaklama, tasdik, gösterme gibi hususları ifade eden kelime türü. tanımını kullanır[8].
Ünlem işareti noktalama işaretlerinden biridir. Ünlem işareti cümleyi bitirdiği ve arkasından yeni bir cümleye başlandığı için ünlemden sonra cümleye büyük harfle başlanmalıdır. Ünlem işareti tek bir kelime kullanılsa bile arkasından gelecek yazıya büyük harfle başlanması gerekmektedir.
ünlem ve soru işaretlerinin yanında üç noktayı -tdk'ye göre, ünlem ve soru işaretinin de noktaları olduğu için iki noktayı- kullanabiliyorsak böyle bir noktalama işareti birliği de icat ve ilan edilebilir.
1.6.Ünlem İşareti
Sağ elin küçük parmağı shift tuşunda tutulu iken sol elin küçük parmağı yukarı doğru uzatılarak vurulabilen tuştur.
Fren ikaz ışığının yanması
Normalde el freni çekiliyken yanan, gösterge panelinde kırmızı renkte ve ünlem (!) işaretiyle belirtilen fren ikaz lambası, aracın fren sistemindeki sorunun anlaşılması için sürücüyü uyarır. Bu ikaz lambasını gördüğünüzde aracı kullanmaya devam etmeden en yakın servise gitmeniz önerilir.
Bir eşkenar üçgen içerisinde bulunan ünlem işareti, kullanıcıyı ürün ile birlikte verilen kullanım kılavuzu içinde önemli kullanım ve bakım (servis) talimatlarının bulunduğu konusunda uyarmaktadır. Aracı her zaman güvenli bir biçimde kullanın.
NOT Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir.
a. SEVİNÇ, ACI, KORKU, ŞAŞMA GİBİ DUYGULARI ANLATAN CÜMLELERİN SONUNA ÜNLEM İŞARETİ KONUR. Ne mutlu Türküm diyene! Hava, ne kadar da soğuk!
Sevinç , korku , üzüntü ,acıma, şaşırma , kızma ,kaygı gibi duygu belirten cümlelerin sonuna ünlem işareti ( ! ) konur. Eyvah ! Okula geç kaldım!
Diğer noktalama işaretleri ile birlikte kullanımı
Tırnak içine alınan ifade tam bir cümle ise kendi noktalama işaretlerini korur. Bu cümlenin sonuna gelen ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin "içine" konur: Kurda "Neden boynun kalın?" demişler; "İşimi kendim görürüm de ondan." demiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri