Var olan bitlerin yok olmasına etki ettiği gibi aynı zamanda bir bit savar olarak da faydalanabileceğimiz uçucu yağlar vardır. Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
Lavanta yağı saç diplerindeki bitleri, sirkeleri ve bit yumurtalarını yok etmeye yardımcı olur. Saçtaki yağlanmayı azaltır, kepeği önler.
- Fırça ve taraklar sıcak suda (50 derece) veya bit şampuanı olan bir kapta bekletilerek temizlenmeli. - Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır.
Biberiye yağını tek başına kullanarak bitleri daha uzun sürede yok edebilirsiniz. Sizlere etkili çözüm için biberiye yağıyla okaliptüs yağını aynı anda kullanmanız öneriliyor. Bir kase içinde adı verilen 2 yağı karıştırın. Saç diplerine fırça ya da tarak yardımıyla sürün.
Bit temizliği için nane yağı çok önemlidir. Nane yağı ile birlikte bitleri temizleme şansınız bulunmaktadır. 5 damla nane yağı, bir miktar zeytinyağı ve elma sirkesine ihtiyacınız vardır. Nane yağını zeytinyağı ile birlikte karıştırın. Daha sonra da bu karışımı saç diplerine ve köklerine yedirin.
İlgili 21 soru bulundu
Var olan bitlerin yok olmasına etki ettiği gibi aynı zamanda bir bit savar olarak da faydalanabileceğimiz uçucu yağlar vardır. Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
Bit şampuanı
Biliyorsunuz ki artık günümüzde bit şampuanları meşhurdur. Bitlerin yok olmasında bit şampuanlarının önemi büyüktür. Bitlerden kurtulmak için bu şampuan ile saçınızı her gün yıkamalı ve sonrasında içerisinde bulunan tarak ile saçlarınızı taramalısınız.
Lavanta kokusu, şampuanı ve kremi kullanarak da bitleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Çünkü, bitler lavanta kokusunu sevmez ve kaçarlar.
Yoğun bir antioksidan kaynağı olan zeytinyağı yağlı dokusu ile birlikte saçtaki bitleri ortadan kaldırır. Antibakteriyel özelliği de bulunan zeytinyağı saçtaki kaşınmayı gidererek ortaya çıkacak çeşitli enfeksiyonları da önler. Özellikle hamilelik döneminde anne adaylarının bit ilacı kullanmaları tavsiye edilmez.
Malathion: Çok güçlü bir losyon olan Malathion, bazı bitleri ve bit yumurtalarını felç ederek öldürür. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. 7 ile 9 gün sonra bitlerin hareket ettiğini hissediyorsanız, tedaviye farklı biçimde devam etmeniz gerekebilir.
Bit, günde 4-5 kez kan ile beslenir ve yaygın olarak okullarda yakın temas yoluyla bulaşır. Tarak, bere, yastık ve saç tokası gibi kişisel eşyaların paylaşılması da bitlerin başkasına geçmesine yol açabilir. Lavanta yağı ve Çay ağacı yağı, bitlerin ve sirkelerin ölmesini sağlayan en etkili maddelerdendir.
Tarak, fırça, eşarp, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklar gibi paylaşılan kişisel eşyalar ile yayılırlar. Tekrarlanan salgın riskini azaltmak için bu eşyaları paylaşmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca, döşeme, yastık gibi saçın temas ettiği yüzeylerden kişiden kkişiye geçer.
Kafa derisine masaj yapın: Elinize sıktığınız birkaç damla lavanta yağını direkt olarak saç derisine sürebilirsiniz. Burada 10 ila 15 dakika arası saçınıza parmak uçlarınızda masaj yaptıktan sonra lavanta yağını yarım saat kadar kafanızda bekletmelisiniz. Ardından saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Lavanta yağını pamuğa sıkarak cildinizi derinlemesine temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda lavanta yağı, pek çok egzama, sivilce, yanık, yara, kesik, siyah nokta gibi cilt sorunlarının tedavi edilmesinde etkilidir. Lavanta yağı, saçların daha sağlıklı, parlak ve bakımlı görünmesine de yardımcı olur.
Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız. Ardından saçınızı tutamlara ayırarak sık dişli bir tarak ya da bit tarağı ile saçınızı özenle tarayın. Sirkeleri tamamen ayıklayana kadar taramaya devam edin.
SAÇA ZEYTİNYAĞI SÜRMEK BİT YAPAR MI ? Saça zeytinyağı sürmek bit yapar mı sorusu birçok kişinin aklını meşgul etmekte ve bu tereddüt nedeniyle saça zeytinyağı sürmek istememektedir. Ancak iyi bilinmesi gereken nokta, saça zeytinyağı sürmek bit yapmaz.
Zeytinyağı, saça uygulandıktan sonra 30 dakika ve 1 saat arasında saçta bekletilmesi gerekir.
Tuz ve sirke karışımı bitleri susuz bırakıp öldürebilir.
Aşırıya kaçmadan, haftada ya da 10 günde 1 olacak şekilde zeytinyağını saçınıza uygulayabilir 2 ila 4 saat arası beklettikten sonra güzelce durulayıp yıkayabilirsiniz. Saçınızı yıkarken zeytinyağından güzelce arındırdığınızdan emin olmalı ancak saçınızı fazla hırpalamadan, nazikçe yıkamaya da özen göstermelisiniz.
Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun saçta oluşan bitlere karşı tavsiye ettiği kür ile saçınızdaki bitlerden tamamen kurtulabilirsiniz. Haftada 1 defa doğal elma sirkesi, saç diplerine parmaklarınızla çok bastırmadan masaj yaparak saç uçlarına kadar uygulanır ve yarım saat etki etmesi beklenir.
Gaz yağı bitin giderilmesi ve bitlenmenin olmaması için eski zamanlarda en sık başvurulan yöntemlerden biri oluyor.
Kekik yağı birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Ayrıca bunların yanı sıra farklı amaçlarla da kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi bahçelerde görülen salyangozları ortadan yok etmesidir. Kekik yağı salyangozların yanı sıra tahtakurusu, bit, pire, kene, amip ve sivrisinekleri de kovma özelliğine sahiptir.
Bit, insan saçında yaşayan ve üreyen; çok küçük (1-4 mm), kanatsız, kan emerek beslenen özellikle ense ve kulak arkasında kaşıntıya sebep olan, gri böceklerin neden olduğu paraziter bir deri hastalığıdır. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülür.
Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde yaklaşık 10-15 gün boyunca canlı kalabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri