Vücut Biti (Pediculus corporis)
Sadece beslenme sırasında geçici olarak ciltte bulunur. Diğer zamanlarda kıyafetlerin dikiş yerlerinde yaşar. Vücut biti sirkeleri, vücuda yapışmaz.
Vücut biti, saç biti ve kasık bitinin aksine vücut yüzeyinde değil, ısının daha düşük olduğu giysilerin dikiş yerlerinde yaşarlar ve yalnızca beslenmek amacıyla kan emmek için, özellikle geceleri deriye geçerler. Bit barındıran kıyafetlerin veya yatakların ortak kullanımı sonucu bulaşır.
Saç bitinin ana belirtisi kaşıntılı bir kafa derisidir. Bu kaşıntı kulak arkası ve ense bölgesinde baskındır. Bitler saç derisinde ısırma sonrası kırmızı izler bırakabilirler. Saç biti varlığından şüpheleniliyorsa saç dipleri dikkatlice kontrol edilmelidir.
Yakın temas bu noktada önemli bir anahtardır. Arkadas, aile üyesi veya komşu ile olan yakın temasınızdan kaynaklı bulaşmış olabilir. Saç biti çok bulaşıcıdır. Yakın vücut teması ve paylaşılan giysi, şapka, saç fırçaları ve taraklar gibi kişisel eşyalar aracılığıyla kişiden kişiye bulaşabilirler.
İlgili 32 soru bulundu
Bitler, insanların ve memeli hayvanların derilerinde asalak olarak yaşarlar ve kan emerek beslenirler. Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir.
Ayrıca, döşeme, yastık gibi saçın temas ettiği yüzeylerden kişiden kkişiye geçer. Ama asıl bulaşma yolu saç temasıdır. Bit, özellikle toplu olarak yaşanılan okul, yuva gibi ortamlarda çok kolay dağılır.
İnsanlar vücut bitlerinin tek ev sahibidir ve genellikle bit 3 ile 7 gün arasında ölür.
Bitlenmeyi nasıl anlarız? Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu; saçlı deri, ense ve kulak arkasındaki kaşınma hissidir. Kaşıntı, bitin salgısına karşı gelişmiş allerjik bir reaksiyondur. Biti tespit etmek için ense ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir.
Saç Biti Yumurtaları (Sirkeler)
Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Tahtakurusu sıcakkanlıların barınak ve yataklarında (ev, otel, öğrenci yurtları, yataklı seyahat araçları vb.) yaşayan ve onların kanıyla beslenen, gözle zor görülebilen küçük bir parazittir. Tahtakurusu çoğunlukla yataklarda yaşadığından, birçok dilde yatak böceği, ingilizce 'Bed Bug' olarak adlandırılır.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir. Özellikle uzun saçlı kız çocuklarda saçların kısacık kestirilmesi yoluna gidilirse bu durum çocukta travmaya sebep olabilir.
Bitin en yaygın belirtisi sürekli ve yoğun bir şekilde kaşınmadır. Bu kaşınmanın kalıcılığı duş alındığında bile geçmemesinden anlaşılabilir. Yoğun kaşıntı bit tehlikesi ile karşı karşıya olunduğunun habercisi olmakla beraber en kısa sürede çözüme başvurulmalıdır.
Peki bite ne iyi gelir? Elma sirkesi ve beyaz sirke bit için en etkili yöntemdir. Yıkama suyuna eklenerek kolaylıkla uygulanabilir. Zeytinyağı, sarımsak, aloe vera ve Hindistan cevizi yağı da bite iyi gelen diğer yöntemlerdendir.
Saç bitinin ilk belirtisi kafanın belirli bir bölgesinin yoğun şekilde kaşınmasıdır. Kaşıntı sonucu deride yaralar ve kızarıklıklar meydana gelir. Bit tespit edildikten sonra hemen tedavisi ve temizliği yapılmadığı takdirde yakın temas içinde bulunulan diğer kişilere hızlı bir şekilde bulaşır ve kurtulması zorlaşır.
Bunun için sirke ve su karıştırılır. Daha sonra saç diplerine sürülür. Saçlara streç film sarılır. 1 saat kadar streç film saçlarda bekletilir. En son bit şampuanı ile saçlar yıkanır ve bit tarağı ile taranır.
Bu uygulamanın normal olarak bit ve sirkelerin ayıklanmasında yeterli olması gerekir. Bununla birlikte, tüm sirkelerin tamamen yok edildiğinden emin olmak için, haftada bir uygulanması yeterlidir. Ancak bu uygulama 3 haftadan fazla tekrarlanmamalıdır.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Uyuz hastalığı, bir tür bit hastalığıdır.
Kasık biti, yengeç biti veya pubis biti olarak da bilinen ve cildin kıllı bölgelerine, özellikle kasık bölgesine yuva yapan parazitlerdir. Ancak koltuk altı, göğüs, sakal veya nadiren kaş ve kirpik gibi diğer bölgeler de etkilenebilir. Kasık biti genellikle cinsel yolla bulaşır.
Bit Kaç Günde Geçer? Uygulanan uygun tedavi yöntemi ile ortalama 7-10 gün aralığında bitten temizlenilebilir.
Ayrıca sanılanın aksine bit kendiliğinden türeyen bir canlı değildir. Bit bulaşarak insandan insana geçmektedir.
Bitlenmenin yaygın olarak düşünüldüğü gibi pislikle bir ilgisi yoktur. Aslında bit temiz, sağlıklı saçı, kirli saça tercih eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri