Ayrıca, Avrupa ülkeleri arasında da İsviçre, Lüksemburg ve Malta Bitcoin'i yasal olarak kabul etmektedir. El Salvador, 2021 yılında, Bitcoin'i yasal para birimi olarak tanıyan ilk ülke oldu.
Şu anda dokuz ülkede kriptoyu yasa dışı kılan mutlak bir yasak var. Rapora göre, Cezayir, Bangladeş, Çin, Mısır, Irak, Fas, Nepal, Katar ve Tunus kriptoyu yasaklayan ülkeler arasında. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, bu yılın başlarında yaptığı kısıtlamayla kripto piyasalarını alt üst etmişti.
Ödeme işlemleri karşılaştırma sitesi Merchant Machine tarafından yapılan araştırma, kripto para sahiplerinin sayısı, kripto kabul eden işletmeler ve mevcut Bitcoin ATM'lerinin miktarı karşılaştırıldığında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna ve İngiltere'nin kripto kullanımında lider olduğunu ortaya koydu.
Kripto paralar ile ilgili bir çok haberin çıkması bireylerin bu konuyu sorgulamasına zemin hazırlamaıştır. Bitcoin, ülkemizde yasal bir dijital para birimidir. Ancak bitcoinin yasak olduğu bazı ülkeler bulunmaktadır.
Ancak her ne kadar pek bilinmese ve güncel fiyatı sebebiyle tahmin edilmese de, BTC ilk çıkış fiyatı 2009 senesinde 0 Amerikan doları olmuştur. Bundan bir sene sonra ise 0,06 dolara ulaşmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Bitcoin için tüm zamanların en yüksek düzeyi: $68.789,63. Bu, piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin için ödenen en yüksek fiyattır.
1 BTC için güncel değer $26.576,17 USD.
Türk Hukukunda Kripto Para ve Bitcoin Vergi
Türk hukukunda ilgili yasal bir düzenleme henüz yapılmamıştır. Bitcoin karşılığı devlet garantisinde olmayan bir mevzudur. Yani kripto paraların karşılığında henüz bir devlet garantisi söz konusu değildir.
Ülkede dijital varlıklar özel olarak değerlendirilmediği gibi kripto kazançları da vergiye tabi tutulmuyor. Bunun yanı sıra El Salvador söz konusu sanal varlıkları yasal hâle getirmek için uyguladığı düzenlemeler kapsamında yabancı yatırımcıları kripto para vergisi ödemekten muaf tutuyor.
Bu kapsamda, ticari faaliyet çerçevesinde yapılan her türlü teslim ve hizmet, Katma Değer Vergisi Kanunu içerisinde kabul edildiği için, kripto paraların alım ve satımında da katma değer vergisine (KDV) tabi tutulacaktır.
Hindistan sonrasında ise sırasıyla Çin, Nijerya ve Endonezya geliyor. Bloomberg'in son araştırmalarına göre, Türkiye'de toplamda 35.1 milyon insan kripto varlık kullanılıyor. Bu miktarın nüfusun üçte birinden çok olması dikkat çekiyor.
Satoshi Nakamoto
Bu listenin başında yer almasına rağmen Satoshi Nakamoto'yu listenin geri kalanından ayıran büyük ve önemli özellikleri var. Öncelikle, Satoshi Nakamoto'nun gerçekte kim olduğu bilinmiyor ve bu isim, Bitcoin'i icat eden kişi veya kişileri temsil etmek için kullanılıyor.
Herhangi bir merkez bankasına veya tek bir yöneticiye bağlı olmamasıyla da bilinen Bitcoin, aracılara ihtiyaç duyulmadan bitcoin ağında(blockchain) kullanıcıdan kullanıcıya transfer edilebilen, merkezi olmayan bir dijital para birimidir.
Satoshi Nakamoto'nun serveti
Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto'nun, yaklaşık 1.1 milyon Bitcoin'e sahip olduğu tahmin edilmektedir. 1.1 milyon Bitcoin'in değeri ise 2023 yılında 20.7 milyar dolara eşittir.
Suudi Arabistan'da menkul kıymet faaliyetlerine odaklanan bir hükümet organı, kripto para ticaretinin yasa dışı olduğunu ve herhangi bir işletmenin yetkililerden lisans almadığını açıkladı.
Merkezi olmama. Kripto paralar hariç dünya üzerindeki tüm para birimleri bir otorite tarafından yönetiliyor.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Bu durumda ilgili kıymetlerin alım satımından elde edilen kazançlar, kaydi/fiziki altın alım-satımında olduğu gibi gelir vergisine tabi olmaz. Ancak bunların kripto varlık platformları tarafından satışı %0,2 oranında BSMV'ye tabi olur.
Bitcoin, eĢler arası teknoloji kullanılarak merkez otorite ya da banka olmadan diğer banknotlar gibi günlük hayatta yapılan parasal iĢlemlerde kullanılan dijital para birimidir. Yapılan iĢlemler Bitcoin ağının kontrolünde olup tasarımı halka açıktır ve hiç kimse tarafından kontrol edilememektedir.
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Bir bitcoin şu anda sekiz ondalık basamağa kadar (bir bitcoinin 100 milyonda biri) bölünebilir; Bitcoin topluluğu en küçük birimi 'Satoshi' olarak adlandırır.
New Liberty Standard ismindeki borsa Ekim 2009'da ilk BTC/USD kurunu yayınladı. O tarihte 1 dolar tam olarak 1,309 BTC'ye denk geliyordu. Yani Bitcoin ilk çıktığında kaç dolardı sorusunun cevabı 1 dolardan da az olarak cevaplanmaktadır. Bitcoin Birkaç kuruştan fazla bir değere sahip olamamaktaydı.
En basit tanımıyla Bitcoin üretimi Bitcoin madenciliği(mining) sayesinde yapılır. Bitcoin madenciliği, yapılan finansal transferleri sağlayan, finansal işlemleri onaylayan ve yeni Bitcoin üretimi yapan bir yapıdır. Bu yapı, yapılan tüm işlemlerin kayıt altında tutulduğu blockchain teknolojisi sayesinde işler.
Ethereum bugünkü fiyatı ₺44,162.75 TRY, 24 saatlik işlem hacmi ₺117,210,562,592 TRY.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri