Bitişik Şartlı Kıyaslar: Bir öncülü bitişik şartlı, diğer öncülü ise yüklemli önermeden oluşan kıyaslardır.
Bitişik Şartlı (Muttasıl) Önermeler: “Eğer şartlı önermede, mukaddem (önce gelen) ile tâlinin (sonra gelen) olumluda birleşmesi ve olumsuzda birleşmemesi ile hükmolunursa buna bitişik şartlı önerme denir.” Şartlı önermenin ilk önermesine mukaddem (ilk gelen, önde gelen) ikinci önermesine de tâli (yan, ayrıntı, ikincil ...
Bu kıyaslar, sonucun öncüllerde anlam bakımından bulunup biçim bakımından bulunmadığı kıyasa koşullu kesin kıyas denir. Koşullu kesin kıyasların, yüklemli kesin kıyaslardan farkı, koşullu kesin kıyasın bir ya da iki öncülünün koşullu önermelerden, yani bitişik koşullu ya da ayrık koşullu önermelerden oluşmuş olmasıdır.
Kıyas türleri başlığı altında kıyasın bitişmeli ve seçmeli diye ikiye ayrıldığı belirtilmiş, bitişmeli kıyasın da kendi içinde yüklemli ve şartlı olarak ayrıldığı söylenmişti. Yüklemli bitişmeli kıyasta orta terimin yerinin değişmesiyle dört şekil karşımıza çıkmaktadır. Bu ünitenin ana konusu bu şekiller olacaktır.
Şartlı önermeler, her biri kendi normal haber ver- me işlevinden çıkıp, başka bir işleve sahip olan önermelerden oluşan bileşik önermelerdir (I, 115). “Yüklemli” önermelerin örnekleri “İnsan canlıdır” ve “İnsan taş değildir” önermeleridir (I, 116-117; D, 36).
İlgili 33 soru bulundu
Bitişik Şartlı Olumlu Önermeler (Kaziyye-i Şartiyye-i Muttasıle-i- Mucibe): Mukaddem ve talinin olumluda birleşmesi ile meydana gelir:. Örnek: ‚Her ne zaman güneş doğarsa gündüz olur. ‛ (Olumlu bitişik şartlı). Bu önermede ‚güneş doğar‛ mukaddimesi ile ‚gündüz olur‛ talisi birleştirilmiştir.
Bitişik Şartlı Olumsuz Önermeler (Kaziyye-i Şartıyye-i Muttasıle-i Sâlibe): Mukaddem ile tali arasındaki gerekli bitişikliğin kaldırılması ile meydana gelir. Yani mukaddem ile talinin olumsuzda birleşmemeleri ile hükmolunan bitişik şartlı önermelerdir.
Zincirleme kıyas
Önceki kıyasın sonucu, bir sonraki kıyasın öncülü olmak üzere art arda gelen basit kıyaslardan oluşur. Bütün omurgalılar oksijen solur. Bütün köpekler omurgalıdır. (Öyleyse) Bütün köpekler oksijen solur.
Tasım veya kıyas (Eski Yunanca: συλλογισμός) mantıkta, birisi orta terim olmak üzere "öncül" adı verilen iki önerme ile bu iki öncülden zorunlu olarak çıkarsanan ve ardıl adı verilen üçüncü bir önerme biçimde ifade edilen ya da edilebilen kanıttır.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
Şarabın haram olması, Kuran-ı Kerim'de de açık ve net bir şekilde belirtilmektedir. Bazı din bilginlerine göre şarap helal değilse bira da helal değil görüşü mevcuttur. Bu iki alkollü içecek arasındaki sebep sonuç ilişkisi kıyas olayına örnek olarak gösterilmektedir.
İki geçerli biçimi vardır.
Koşullu önermelerde, p önermesi önceki ve q önermesi sonraki olarak adlandırılır. p önermesi q için yeterli şart, q ise p için gerekli şarttır. p: Kahvaltı yaparım. q: Öğlen yemeği yemem. p ↔ q : Ancak ve ancak (sadece ve sadece) kahvaltı yaparsam öğlen yemeği yemem.
Tümel önermeler için önerme “her, bütün, tüm” ifadelerini içeriyorsa bunlar tümel olumlu, “hiçbir” ifadesini içeriyorsa tümel olumsuz olur.
Sentetik önermeler bize yeni bir bilgi verirler ve bu bilginin doğruluk değeri, deney ve gözleme dayanır. Mesela “Bazı ülkeler az gelişmiştir.” ifadesinin doğruluk değeri, deneysel ya da gözlemsel olarak ortaya konmalıdır.
Örtük Kıyas
Kıyaslar (mekâyîs) yerleşik ilk görüşe göre ya suretleri ya da maddeleri bakımından sonuç verirler. Suretleri bakımından [sonuç vermeleri], ilk görüşe göre sonuç vermeleri- dir. Maddeleri bakımından [sonuç vermeleri] ise öncüllerinin de yine ilk görüşe göre doğru olmasıdır.
Sonucun aynısının ya da karşıtının anlam ve şekilde bakımından öncüllerde bulunduğu kıyaslara seçmeli kıyas denir. Seçmeli kıyaslarda birinci öncül koşullu öncül, ikinci öncül ise seçmeli öncül adını alır.
Koşullu (hipotetik) kıyas
İki veya daha çok basit önermenin "ise, veya" bağlaçlarıyla bağlanmasıdır. Bitişik koşullu kıyaslarda en az bir öncül "ise" ile bağlanır. Ayrık koşullu kıyaslarda en az bir öncül "veya, ya da" bağlacı ile bağlanır.
Kıyas ve Kıyas Yasağı Kavramı
Kanun koyucunun açık bir şekilde suç olarak düzenlemediği bir davranışın, mevcut suçlara benzetilerek, davranışın cezalandırılması anlamına gelen kıyas, kanunilik ilkesinin sağladığı güvence fonksiyonu nedeniyle, ceza hukukunda yasaktır.
TCK'nun 2. maddesinin 3. fıkrası Kanunilik ilkesinin kıyas yasağı kıstasına işaret etmektedir. Adı geçen madde uyarınca; “kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz”.
Zahiri mezhebi ya da Zâhiriye, bir İslâm dini fıkhı (İslâm hukuku) mezhebidir. İslâmî hükümleri Kur'ân ve sünnetin zâhirî (açık, görünen) mânâsına bakar. İbni Hazm, âyet ve hadislerin zahir, yani görünen mânâlarından başka hiçbir delili ve kıyası kabul etmezdi.
İki olumsuz önermeden sonuç çıkmaz. İki tikel önermeden sonuç çıkmaz. Sonuç daima önermelerin zayıf olanına bağlıdır.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri