Maşukiye'ye yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Yuvacık ilçesi sınırlarında yer alan Menekşe Yaylası, Kocaeli'nin en çok ziyaret edilen yaylalarından biri olarak dikkat çekiyor.
Yuvacık, Kocaeli ili Başiskele ilçesine bağlı semttir.
Maşukiye Kaç Kilometre Uzaklıkta ve Nasıl Gidilir? İstanbul Maşukiye arası 98 kilometredir. Yaklaşık 1 saatte gitmek mümkündür.
Yazları sıcak, kışları ise soğuk olan Maşukiye, Kartepe'ye yakın olduğundan kar görülme ihtimali de yüksek. Maşukiye'yi ziyaret etmek için genelde bahar ayları tercih ediliyor.
Kocaeli'nin Kartepe ilçesine bağlı turistik bir belde olan Maşukiye, İstanbul ve Kocaeli gibi büyük şehirlere yakın konumuyla hem hafta sonu gezileri hem de yaz tatilleri için bölgedeki en önemli adreslerinden biri.
İlgili 45 soru bulundu
İzmit'e bağlı bu bölge ayrıca trekking sporu yapanları uğrak yeri. Baraj gölü, dağ tepesi, yeşili ile hafta sonu kaçamağı yapmak isteyenler için önerilecek bir adres denebilir. Yemyeşil tepeleri, masmavi sularıyla o kadar sessiz ki etrafta ne ev ne insan yapımı bir oluşum. Tam bir piknik ve huzur bulma ortamıdır.
Yuvacık Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi, Başiskele Kullar bölgesinde yer almakta ve İzmit şehir merkezinden yaklaşık 10 km uzaklıktadır.
Bugün beklenen +18..+14 °C, yağışsız, sis, sakin.
İstanbul'a oldukça yakın bir yer olan Yuvacık doğanın kalbinin attığı bir alandır. Yuvacık, Kocaeli'nin İzmit merkez ilçesine bağlıdır. Yuvacık, İzmit merkeze yaklaşık 10- 12 kilometre mesafede yer alıyor.
1996 yılında yapımına başlanan ve yaklaşık 25 yıldır çözülemeyen Yuvacık barajı havzasının problemini çözmek için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSU Genel Müdürlüğü ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile yaklaşık 2,5 yıldır çalışma yaptıklarını aktaran Genel Müdür Ali Sağlık, şunları kaydetti, “Yaptığımız çalışmada su ...
Yuvacık Barajı Su Havzası Kocaeli, Sakarya ve Bursa illerinin bir kısmını kapsayacak şekilde 258 km2'lik bir alanı kapsamaktadır.
Kocaeli içme suyunu Yuvacık Barajı, Sapanca Gölü, Kandıra Namazgah Barajı, mahalli kaynaklar ve kuyulardan temin ediyor. Su kaynaklarımızın toplam kapasitesi yıllık 250 milyon metreküp. Atık su arıtma tesislerinde olduğu gibi içme suyu arıtma tesislerimiz de Kocaeli'nin tamamına yaygınlık gösteriyor.
İzmit'e su sağlayan Kirazdere (Yuvacık) Barajı'nın yarattığı yapay göl ise 1.74 km2'lik bir alanı kaplar.
Yukarıda ifade edildiği gibi Bahçecik merkezde yükselti 250 metre, Yuvacık merkezde ise 200 metredir.
Başiskele, daha önce ilçe sınırları içinde yer alan ve ayrı ayrı belediye statüsündeki; Bahçecik, Yeniköy, Karşıyaka, Yuvacık ve Kullar beldelerinin 2008 yılında çıkarılan 5747 sayılı Kanunla tüzel kişilikleri kaldırılarak sınırları birleştirilmiş ve yeni bir ilçe haline gelmiştir.
"Yuvacık, Tarih ve Doğa Bir Arada!"
Osmanlılardan kalma Yuvacık Barajı, üst kısmında yer alan tarihi çeşmeler, su değirmenleri, oyma taşlar, ahşap ve kerpiçten yapılmış evler ile tarihi Kemer Köprü ile günümüze dek ulaşan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.
Kocaeli ili ve çevresinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacına katkıda bulunmak üzere 1999 yılında hizmete girmiştir. Baraj gövdesi deniz seviyesinden 110 metre yüksekliktedir. Uzunluğu 500 metre olan baraj havzası Bursa-İznik ilçesine kadar uzanmaktadır.
İlimiz de 3 adet baraj, 14 adet gölet ve 88 adet akarsu bulunmaktadır.
Barajda şu anda 48 milyon metreküp su bulunuyor. doluluk oranı ise %94. Bunun en önemli sebeplerinden biri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü'nün su yönetimi.
İzmit'in güneyindeki Başiskele ilçesinde dağların arasına gizlenmiş Yuvacık Barajı işte o yerlerden biri ve baraj 1999 yılında Kirazdere Çayı üzerine kurulmuş.
1918 tarihinde İzmit'i İngilizler işgal etti. Ancak 27 Ekim 1920 tarihinde İzmit, Yunanlılara verildi. Resmi olarak, İzmit kenti 27 Haziran 1921 tarihinde Türk topraklarına katıldı. Cumhuriyet'in ilanından yaklaşık 1 yıl sonra 20 Nisan 1924 tarihinde “Kocaeli” adında bir il kuruldu.
TUİK verilerinden derlenen bilgiye göre, Kocaeli'de en fazla Erzurumlular bulunuyor. Kocaeli'de 97 bin 149 Erzurumlu yaşıyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar neticesinde hayat kaynağı olan su artık musluktan içiliyor. Büyükşehir tarafından 2004 yılından bu yana toplam 3.367 KM içmesuyu hattı yapılırken kaynaklardan elde edilen suyun kalitesini artırmak için de 6 adet içmesuyu arıtma tesisi faaliyete geçirildi.
Yuvacık Barajı - Kocaeli
Körfez ve İzmit manzarası eşliğinde çıkmaya başlayacağınız tepelerden birkaç köy geçtikten sonra Yuvacık'tan yürüyerek 1 saat mesafedeki Aytepe Köyü'ne ulaşılmaktadır. Yuvacık Barajı'ndan Camidüzü, Değirmendüzü, Sıcakdere, Soğukdere olmak üzere dört farklı yürüyüş parkuru vardır.
Kirazdere Barajı, Kocaeli'de, Kirazdere Çayı üzerinde, içme suyu üretmek amacıyla 1987-1999 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 5.200.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 109,00 m., normal su kotunda göl hacmi 60,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,74 km²'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri