Hepimizin çevresinde mutlaka, evinize aldığınız bitkiler hakkında aynı odada uyumamamız gerektiği, sağlığa çok zararlı olabileceğini söyleyen insanlar olmuştur. Bilinenin aksine birçok araştırma bitkilerle aynı odada uyumanın hiçbir zararı olmadığı yönünde sonuca ulaşmıştır.
Bitkilerin çoğu -karanlıkta güneş ışığından beslenemediği için- geceleri karbondioksit salgılar. Bu nedenle yatak ve bebek odasında canlı bitki bulundurmak önerilen bir durum değildir. Zira odada karbondioksit miktarının çok fazla artması, ''hiperkapni'' adı verilen bir tablonun ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir.
Yatak odasına uygun bitkiler beslediğiniz sürece ve tabii özel bir sağlık sorununuz yoksa odanızda yeşile kapı aralayabilirsiniz. Hatta bitkiler yatak odanızın ortamını değiştirerek mışıl mışıl uyumanıza bile yardımcı olabilirler.
Bitkiler gündüzleri fotosentez, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar. Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir.
Difenbahya. Bulunduğu ortamda gece saatlerinde büyük oranda zehirli gaz salınımı yapan bu bitki, gaz salınımını kaygan yapıdaki büyük yaprakları sebebiyle kolay ve etkili bir şekilde yapabiliyor. Bu bitkinin kökü ya da gövdesi yenildiği takdirde tehlike arz etmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Bitkilerin bulunduğu bir odada uyumanın hiçbir zararı bulunmamakta; bu genel bir yanlış kanı. Aslına bakarsanız, odanızda bulunduracağınız bitkilerin geceleri zararı olmadığı gibi, gündüzleri de dikkate değer bir faydası bulunmamaktadır.
Difenbahya çiçeği aydınlık alanları seven bir bitkidir. Bu nedenle bu çiçeği evlerinizde aydınlık olan yerlerde konumlandırmanız gerekmektedir. Sağlıklı ve rahat bir şekilde gelişim gösterebilmesi için güneşe ihtiyaç duymaktadır. Difenbahya çiçeği güneş ışığını direk olarak değil filtreli olarak almayı sever.
Dünyadaki oksijenin % 90'lık kısmını algler sağlar.
Selvi, okul bahçeleri ve binaları, çocukların oyun alanları, çocuk odaları ve yatak odalarında toksik içerikli zakkum, difenbahya, begonya ile kauçuk türü bitkilerin bulundurulmaması gerektiğini belirtti.
Aloe vera, bambu palmiye, kasımpatı, benjamin, gerbera, deve tabanı, İngiliz sarmaşığı, büyük flamingo çiçeği, altın sarısı şeritli ejder kanı, salon eğreltisi, yelken çiçeği, açelya, beşparmak, kraton bitkisi ve peru mumu odanın havasını etkili bir biçimde temizliyor.
Aynı zamanda bitkinin boyu da karbondioksit salınımını etkiler. Bir diğer söylenti ise gece odamızda bulunan bitkilerin havadaki oksijeni kullanıp bizi oksijensiz bırakmasıdır. Bitkiler solunum için oksijen kullanırlar ancak bu oldukça az bir miktardır. Sizi veya odadaki oksijen miktarın etkileyecek düzeyde değildir.
Bunun nedeni, karbondioksit salgılayan başka bir canlı olmadan uyumanın vücudunuzu yormamasıdır. Karbondioksit salgılayan başka bir canlı ile aynı odada olduğunuzda, nefes alırken yatakta daha fazla hareket edersiniz. Tüm bitkiler geceleri karbondioksit salmaz.
NASA'ya göre yatak odasında kesinlikle bulunması gereken 3 bitki aloe vera, İngiliz sarmaşığı ve areka palmiyesi. Araştırmaya göre, bazı bitkiler bahçemizde güzel göründüğü kadar evimizin içinde de faydalı olabilir.
Ancak görünen o ki, odada çiçek ve bitki olmasının uyku kalitesine veya solunuma herhangi bir zararı yok. Aksine, yatak odasına biraz yeşil eklemek hem uyku kalitenizi artırabilir hem de sizi daha motive bir güne başlatabilir.
Doğa harikası bitkilerin pek çoğu, evdeki havayı temizleyebilen, arındırabilen özellikleri ile de salon, balkon, teras gibi pek çok yaşam alanında yerini alıyor. Sağlıklı bir yaşamın da temelinde yer alan havayı temizleyen bitkiler ile sen de evini doğa konseptine uygun bir şekle sokabilirsin.
Yatak odalarında yeşil
Paşa kılıcı, lavanta, aloe vera, yasemin, kurdele çiçeği, orman sarmaşığı ve gardenya sağlıklı uyku için kullanılabilecek başlıca bitkilerdir.
Bulunduğu ortamda havayı temizleme özelliğine sahip olan aloe vera bitkisi gece boyunca daha fazla oksijen alınmasına yardımcı oluyor. Bakımı ve çoğaltımı oldukça kolay olan aloe vera, oksijen azlığının sebep olduğu baş ağrısı, nefes güçlüğü gibi problemleri azaltarak uyku kalitesini arttırıyor.
Uğursuzluk Getiren Çiçekler listesinde başı çekenler arasında Ölüm Çiçeği ve Ağıt Çiçeği gibi çiçekler bulunmaktadır. Bu çiçekler, geleneksel inançlara göre evinize talihsizlik getirebilecekleri düşünülen bitkilerdir. Bununla birlikte, bazı kültürlerde Ölüm Çiçeğine karşı tam tersi bir inanç da bulunabilir.
Aloe Vera. Aloe vera çiçeğinin sadece yanıklar ve diğer cilt problemlerinin iyileşmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda geceleri oksijeni serbest bırakır ve havayı iyileştirmeye yardımcı olabilmek için filtreleme görevi görür.
Difenbahya aydınlığı seven bir bitki türüdür. Bu nedenle sağlıklı kalmak için güneş ışığını mutlaka almalıdır. Bu bakımdan perdeden süzülerek gelen güneş bu bitkiler için yeterli olur. Arada filtre olmadan direkt güneş ışığına maruz kalması durumunda bitkinin solmasına sebep olabilir.
Halk arasında Ağlayan Çiçek olarak bilinen Difenbahya (Dieffenbachia) bitkisi toprağının çok nemli olmasını ister. Özellikle sıcak yaz aylarında diğer bitkilere farklı olarak haftada en az 1-2 kez fısfıs yardımı ile yapraklarının nemlendirilmesi gerekmektedir.
Difenbahya çiçeği güneş ışığı olmadan gelişip, büyüyemez. Fakat doğrudan güneş ışığı bitkinin yapraklarını sarartır ve kurutur.. Bu sebeple perde yardımıyla filtrelenmiş güneş ışığı difenbahya çiçeği için yeterli gelecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri