Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir.
Maki Akdeniz iklim koşullarında doğal olarak yetişen bir bitki topluluğudur.
Ekvatoral İklim
Yıllık sıcaklık farkı çok azdır. Yıllık ortalama yağış 2.000 mm üstündedir. Buradaki insanlar kapalı tenlidir. Bitki örtüsü gür ormanlardır.
Bitki örtüsü kızılçam ormanlarıdır. Alçak alanlarda (0–800 m) makiler bu ormanların tahribiyle oluşmuştur. Makiler yaz kuraklığına dayanabilen kısa bodur ağaçlardan meydana gelen bitki topluluklarıdır. Kelebekler Vadisi, Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerden biridir.
Bozkır bitki örtüsü olan yerlerde karasal iklim hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve karlı geçer.
İlgili 41 soru bulundu
Maki, Akdeniz bölgesindeki iklim şartlarına ve yetişme ortamına uyum sağlamış, sert yapraklı, sık dallı herdem yeşil 2 m veya daha boylu çalılardan oluşan bitki topluluğuna denir. Makinin yetişme ortamı, sığ ve kurak uç yetişme ortamlarında bulunur. Maki, Akdeniz ikliminden kaynaklanan “klimatik klimaks” yapısındadır.
Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 derece paraleli civarı ile kutup ikliminin yayılış alanlarının arasındaki bölgelerde görülür. Avrupa'nın Kuzey kıyıları, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Krolla Adası kıyıları ve orta kuşaktaki yüksek dağlarda etkilidir. En sıcak ayın ortalaması 10 dereceyi geçmez.
Bu iklimde yağış rejiminin düzensiz olmasının en büyük sebebi ise yazın denizden karaya esen ve yağış getiren rüzgarların, kışları tersine dönerek karadan denize doğru esmesidir. Yıllık ortalama yağış miktarlarının 1500 ile 2000 mm arasında değiştiği muson ikliminde görülen yağış türü ise yamaç yağışlarıdır.
Bu enlem dereceleri arasında yer alan Orta Afrika ile Güney Amerika'da rastlanan bu iklimin en tipik örneklerini Sudan, Nijerya, Angola, Brezilya ve Bolivya gibi ülkelerde görmek mümkündür. Ayrıca Avusturalya kıtasının kuzey bölümleri de bu iklimin etkisi altında yer almaktadır.
Genel olarak 30o-65o enlemleri arasında, karaların deniz etkisinden uzak iç kısımlarında görülmektedir. Karasal iklim; Sibirya, Kanada ve Doğu Avrupa'da geniş bir yayılış alanına sahiptir. En belirgin özelliği yıllık ve günlük sıcaklık farkının fazla olmasıdır.
Çayır Bitki Örtüsü
Orta kuşağın yarı nemli karasal iklim bölgelerinde görülür. Yaz yağışlarına bağlı o|arak yeşeren uzun boylu, gür otlardır. Orman üst sınırından sonra yetişen çayırlara ise dağ çayırları ya da alpin çayırları denilmektedir.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Preri, ekologlar tarafından benzer ılıman iklimlere, ılıman yağışlara ve baskın bitki örtüsü tipi olarak ağaçlardan ziyade otların, bitkilerin ve çalıların bir bileşimine dayanan ılıman otlakların, ovaların ve çalılık biyomlarının bir parçası olarak kabul edilen ekosistemlerdir.
Türkiye'de orman bitki örtüsü çoğunlukla kıyı bölgelerde görülür. Kıyı bölgelerinde ormanlar gür olurken iç bölgelerde ormanlar çok daha seyrektir. Maki: Maki bitki örtüsü Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda bulunur. Bu bitkiler sert yapraklı ve susuzluğa karşı dayanıklı bitkilerdir.
Maki, Akdeniz Bölgesindeki her yerde görülür. Aynı zamanda Akdeniz İklimi hakim olan dünyanın çeşitli yerlerinde de Makiye rastlamak mümkündür. Makilikler tahrip edilmiş ormanların olduğu alanlara verilen addır. Makilikler genel olarak denize bakan yamaçlarda görülmektedir.
Doğal bitki örtüsü alçaklarda maki, yükseklerde ormandır.
Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur.
Subtropikal bölgeler dünyanın tropik kuşağının hemen kuzey ve güney sınırında kuzey ve güney 23.5 °'paralellerinde yer alan Yengeç dönencesi ve Oğlak dönencesi ile sınırlanmış coğrafik bölgelerdir.
Yağışları, yükselim yağışı şeklindedir. Yıllık toplam yağış miktarı, ortalama 1.000-2.000 mm arasında olup yağış yıl içine düzenli dağılmamıştır. Doğal bitki örtüsü, yağışlı dönemde yeşeren uzun boylu otlardan oluşan savan bitki topluluğudur.
Muson iklimi, Asya'nın belli bölümlerinde görülen iklim tipidir. Başta görüldüğü ülkeler şu şekilde sıralanır. Hindistan, Vietnam, Bangladeş, Güney Kore, Çin ve Japonya'dır. Ayrıca Endonezya, Avustralya'nın kuzey kıyıları, Tayland ve Madagaskar Adası Muson iklim tipinin görüldüğü diğer bazı yerlerdir.
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık yağış miktarı azdır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir. Bitki örtüsü step ve bozkırdır.
Avrupa'nın batısı ve kuzeybatısı, Kanada'nın batısı, Şili'nin güneybatısı, Güney Afrika'nın güneydoğusu, Avustralya'nın güneydoğusu ve Yeni Zelanda başlıca görüldüğü yerlerdir. Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür.
Soğuk çöl iklimi, (BWk) genellikle yaz mevsimi sıcak ve kuru bir iklimdir, ancak sıcaklık, sıcak çöl iklimi kadar değildir. Sıcak çöl iklimlerinin aksine, soğuk çöl iklimleri soğuk ve kuru kışları yaşama eğilimindedir. Bu iklime sahip bölgelerde kar nadir görülür.
Sert Karasal İklim
Genel olarak, 40° – 60° enlemleri arasında, karaların deniz etkisinden uzak iç kısımlarında görülmektedir. Karasallığın etkisi nedeniyle kışlar çok soğuk ve uzun , yazlar sıcaktır. Yıllık sıcaklık ortalaması 10°C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı fazladır.
Diğer iklim tiplerinde olduğu gibi, yaz, ilkbahar ve sonbahar gibi mevsimler kutup ikliminde yaşanmaz. - Dünya'nın 70 derece enlemlerinden sonra gözlemlenir. - Kutup ikliminde hava durumu her zaman aynıdır. - Sıcaklık bütün yıl ve bütün mevsim 0 derecenin altında seyretmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri