Akdeniz iklim özellikleri ise güney ve batı kıyı bölgelerde görülen bir iklim türüdür. Kış aylarında ılık ve yağışlı bir hava hakimdir. Yaz aylarında ise sıcak ve kurak bir hava vardır.
Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür. Yazlar serin, kışlar ılık ve her mevsim yağışlıdır. Her mevsim yağışın olması bulutluluğun fazla olmasına o da güneşlenmenin az olmasına sebep olur.
Ekvatoral iklim ,Kuzey Yarım Küre'de, 36-42 derece kuzey enlemleriyle 26-45 derece doğu boylamlarında arasında yer alan ülkemizde görülmez.
Türkiye, tropikal veya ekvatoral iklim görülen bir ülke değildir. Aşağıda yer alan ülkelerin her birinde, yukarıda yer verilen özelliklerin tümüyle karşılaşılmaktadır; Bolivya. Brezilya.
İlgili 16 soru bulundu
Savan İklimi Afrika'da Sudan, Nijerya, Angola ve Zambiya'da; Güney Amerika Kıtası'nda ise Brezilya ve Bolivya gibi ülkelerde görülür. Avustralya kıtasının kuzeyinde de görülür. Ülkemizde bu iklim tipi görülmez.
Ilıman Karasal (Step) İklim
Yazlar sıcak ve kurak kışlar ise soğuktur. Yıllık sıcaklık ortalaması 5-15°C arasındadır. Yıllık sıcaklık farkı 20 – 30°C' arasında değişir. Yıllık yağış miktarı 300 – 500 mm arasındadır.Yağış rejimi düzensizdir.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Türkiye'de ise Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Erzurum – Kars platosunda da bu iklim görülmektedir. Yıllık ortalama yağış miktarının 500 mm olduğu sert karasal iklimde, yağışlar ağırlıklı olarak yaz aylarında gerçekleştiği için düzensiz bir yağış rejimi hakimdir.
Asya ve Avrupa yakasında toprakları bulunan ülkemizde üç farklı iklim tipi görülür. Bunlar sırasıyla Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklimdir. Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez.
Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir. Bu iklimler dışında muson iklimi, çöl iklimi, savan iklimi ve ekvatoral iklim de dünyada görülen iklim tiplerindendir.
Ülkemizin denizden uzak olan iç bölgelerine hakim olan iklim türü Karasal İklimdir. Ülkemizde Karasal İklim Doğu Anadolu Bölgesinde, İç Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesinde görülmektedir. Erzurum ve Kars bölümünde Karasal İklim hakimdir.
Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 ile 70 derecelik enlemler arasında görülen bir iklim tipidir. Türkiye'nin de matematik konumu dikkate alındığında bu iklim türünün görülmediği söylenebilir. Alaska, Kuzey Kanada gibi yerlerde bu iklime sıklıkla rastlanır.
İklim elemanlarını; oluşumlarını etkileyen faktörler ile şekillenirler. Bu faktörler; enlem etkisi, kara ve denizlerin etkisi, yükseklik etkisi, yer şekilleri etkisi, bitki örtüsü etkisi, deniz akıntıları etkileri 'den oluşmaktadır.
Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, Avustralya'nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Kap Bölgesi, Şili'nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika'da Kaliforniya çevresinde etkilidir. Akdenize kıyısı bulunmasına rağmen Libya ve Mısır kıyılarında görülmez.
Türkiye'de muson ikliminin görülmemesinin en temel nedeni ;iklimin oluşması için gereken özellikler Türkiye'de yoktur. Yani muson iklimi birleşik bulunan büyük bir kara parçası ile geniş bir denizin, sıcaklık ve basınç farkı ile görülebilir.
Kış musonları karadan, denize doğru, Asya kıtasından, Hint Okyanusuna doğru eser. Karadan esen rüzgârlar soğuk ve kurudur, yağış oluşmaz, Muson bölgesi kurak dönemi yaşar. Fakat deniz üzerinden geçen hava kütleleri nem kazanır.
Muson iklimi savan iklimi ile oldukça benzerlik gösteren bir iklim türüdür. Kış aylarının kurak ve sıcak olduğu yazların da ılık ve çok yağışlı geçtiği bir iklim türüdür. Sıcaklık ortalamasının yıl boyunca 10 derece üzerinde olması bu iklimin en öne çıkan özellikleri arasında yer alır.
Muson iklimi, kış mevsiminin kurak ve soğuk olduğu, yazların ise ılık ve yoğun şekilde yağmurlu olduğu iklim tipine verilen isimdir.
Türkiye ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Bu özelliği sayesinde ülkenin değişik iklim bölgeleri üzerinde farklı mevsimler aynı anda yaşanabilmektedir. Türkiye 5 temel iklim bölgesine ayrılmıştır.
Akdeniz ikliminde kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kuraktır. Doğal bitki örtüsü maki, kızılçam, sedir ve köknar ağacıdır. Turunçgiller için uygun bir iklim tipidir. Yıllık sıcaklık ortalaması 16,3 derecedir.
Tropikal iklim bölgelerinde görülen uzun boylu ot topluluklarıdır. Geniş alan kaplayan savanlar içerisinde kurakçıl tek tek ağaçlara veya ağaç kümelerine de rastlanır. Savanların görüldüğü yerlerde yazlar yağışlı, kışlar kurak geçmektedir. Ortalama yıllık yağış miktarı 1500 mm civarındadır.
Subtropikal bölgeler dünyanın tropik kuşağının hemen kuzey ve güney sınırında kuzey ve güney 23.5 °'paralellerinde yer alan Yengeç dönencesi ve Oğlak dönencesi ile sınırlanmış coğrafik bölgelerdir.
Savan Bitki Örtüsü; Dünya üzerinde çoğunlukla tropikal bölgelerde görülen savan bitki örtüsü Orta Afrika ve Atlas Okyanusu kıyılarının iç bölgelerinde görülmektedir. Özellikle Madagaskar, Hindistan, Güney Amerika ve Afrika'nın iç bölgelerinde bu bitki örtüsü oldukça fazla görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri