4- Akdeniz İklimi: En fazla yağış kış mevsiminde yaşanır.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Cevap. MERHABA! C) Karasal iklim.
Ekvatoral İklim
Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır. Yıllık ortalama yağış 2.000 mm üstündedir.
Karadeniz İklimi
Türkiye'de görülen iklimler içinde yıllık yağış miktarı en fazla olandır. Yazlar serin ve yağışlı, kışlar ılık ve yağışlı geçer.
İlgili 29 soru bulundu
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde görülür.
Karasal İklim:
Yaz ile kış arasında sıcaklık farkı fazla, yağışlar genellikle ilkbahar ve kış mevsiminde gerçekleşmekte, yazın kuraklık egemen olmaktadır. Bu iklim; İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya'nın iç kısmında hüküm sürmektedir.
Akdeniz ikliminden farklı olarak tropikal iklimde, en yoğun yağış yaz mevsiminde görülür.
Kara ikliminde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış yazın düşer.
- Savan ikliminin yağış rejimi düzensizdir. Yılın sadece Mart ve Eylül aylarında bol miktarda yağış alır. Onun dışında yılın diğer ayları oldukça kuraktır.
Muson ikliminin en çok görüldüğü yerler Asya ülkelerdir. Bazı yerlerde bu iklimin çok daha büyük etkileri vardır. Muson iklimi ve savan iklimi benzerlik gösterse de muson ikliminde yaz aylarında daha fazla bir yağış olur.
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir.
- Ekvatoral iklimde güneş ışınları sürekli olarak dik gelir. Bundan dolayı yıllık sıcaklık farkları diğer iklimlere göre oldukça azdır. - Yıl boyunca sürekli yükseltici hava hareketlerine rastlanır. - Konveksiyonel yağış sık sık gözlemlenir.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Yağış Rejimi: Düzensizdir. Yaz aylarında denizden esen Yaz Musonlarının etkisinde kalan kıyılarda bol miktarda yağış oluşurken, kış aylarında karadan gelen kış musonları yağış bırakmaz. Yazları yağışlı, kışları kurak bir iklim tipidir. Yağış Tipi: Orografik (Yamaç) yağışlar görülür.
Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir. Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple, kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir. Zemin buzlarla kaplı olduğu için bitki örtüsü yoktur.
Ekvatoral iklimde yıllık ortalama sıcaklık 25°C dolayındadır. Ekvatoral iklimde yıllık sıcaklık farkı 2 – 3°C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den fazladır. Her mevsim yağışlı olmakla birlikte, ekinoks tarihlerinde yağış maksimum düzeye erişir.
Cevap: → → → Türkiye'de yağış rejimin düzenli olduğu yer Karadeniz Bölgesi'dir. Karadeniz Bölgesi dört mevsim yağış almaktadır. Karadeniz Bölgesi'nde düzenli yağışın olması bitki örtüsünü de doğrudan etkilenmektedir.
Yağışın büyük bölümü yaz mevsiminde gerçekleşir.
Akdeniz bölgesinin tamamı kıyı olduğunda, tam görülen iklim tipi Akdeniz iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar yağışlı ve ılık geçer. En sıcak aylarda sıcaklık ortalama 28-30 derece arası olurken, en soğuk aylarda ortalama 8-10 derece arasında olur. Yıllık ortalama sıcaklık 18 derecedir.
Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir. Bu iklime sahip alanlar genellikle yılda 25 ila 200 mm (7.87 inç) yağış alır veya bazı yıllarda hiç yağış görmeyebilir.
Yağış en fazla kış aylarında görülür. Yaz ayları ise belirgin kuraklık gözlemlenir.
Yağış en fazla kış mevsiminde görülür. Yıllık yağış tutarı 700 mm dir. Yaz aylarında yağışların azalması ve sıcaklığın yüksek olması kuraklığı arttırmıştır.
En kurak mevsim yaz, en yağışlı mevsim ise kıştır. Yıllık ortalama yağış miktarı genelde 500-1.000 mm arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri