Ömer bin el-Hattab döneminde, 641 senesinde İyad bin Ganem Bitlis'i ve kalesini fethetmiştir. Melikşah zamanında Selçuklu Hanedanının idaresine geçen şehir, Kanuni zamanında kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı.
Irak Cephesindeki savaşlarda, Kutülamare bölgesinde, beş aydır kuşatma altında olan İngiliz birlikleri, teslim oldu. Mustafa Kemal Bitlis ve Muş'u, Ruslardan geri aldı.
Sasanîler ve Romalılar arsında ihtilaf konusu olan bölge, birçok defa el değiştirmiş, daha sonra Doğu Roma İmparatorluğu'nun sınırları içinde kalmıştır. Halife Hz. Ömer zamanında 641 yılında Müslüman Araplar tarafından fethedilmiştir.
Bu arada Ruslar, ileri hareketlerine devam ederek 17 Şubat 1916'da Muş'u, 2 Mart'ta Bitlis'i işgal ettiler.
Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Paşa emir komutasındaki 16'ncı Kolordu Komutanlığının Muş ve Bitlis bölgesinde gerçekleştirdiği ve 8 Ağustos 1916 tarihinde Muş ve Bitlis'in kurtarılmasıyla sonuçlanan harekât, Türk harp tarihinde kazanılan önemli zaferler arasında yerini almıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Bu adların başında da Bitlis (Bedlis) ve İskender ismi gelmektedir. Seyyah Bitlis isminin Makedonya Kralı Büyük İskender'in komutanlarından Bedlis'ten, İskender isminin de Büyük İskender'den geldiğini ifade etmektedir.
Osmanlı hakimiyeti altında yüzyıllarca kalan Tatvan, 1918 yılında Bitlis iline bağlı bir nahiye merkezi durumunda iken, 1936 yılında ilçeye dönüştürüldü.
Bitlis tarih boyunca değişik isimlerle anılmıştır. Asurlular Bit-Liz, Persler ve Yunanlılar Bad-Lis veya Bad-Lais, Bizanslılar Bal-Lais-on, Babaleison veya Baleş, Araplar Bad-Lis, Ermeniler Pageş veya Pagişi olarak kullanmışlardır.
Bunun üzerine 1929'da Bitlis bir kaza merkezi haline getirilerek Muş vilâyetine bağlandı. 1936'da Bitlis vilayeti ye niden kurulunca vilayet merkezi oldu. Nüfusu küçük iniş çıkış göstermekle beraber 1950 yılına kadar fazla değişmemiştir (1935'te 9994; 1940'ta 12.002; 1945'tel 0.779; de 11.137).
Mart 1916'da Bitlis, Muş, Van, Hakkâri de Ruslar tarafından işgal edildi.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Tarih. Şerefname'ye göre Motikan aşireti Bitlis'in yerli halkından olup yörede etkin olan Rojkan ilinin (konfederasyonun) kolarından biridir. Bu gün itibarıyla Motikan ya da Modi ismi Bitlis'ten Urfa'ya kadar geniş bir coğrafyada geçen bir aşiret ismi. Yörede Kurmanci konuşan aşiretlere verilen bir isimdir.
Tarihçe. Tarihçiler Bitlis tarihini değişik zamanlardan başlatmaktadırlar. 5000 yıllık, 7000 yıllık tarih gibi. Gerçekte Bitlis tarihi Neolotik Çağ dediğimiz Yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır. Bitlis ve yöresinin yazılı tarih öncesi oldukça karanlıktır.
Nüfus yapısı
Tatvan'ın yerli halkı tamamına yakını Kürt halkından ibaret olmakla beraber az sayıda da Ahlat'tan göçmüş Türkmenler, Topal Osman (Topal Osman Çepni'dir) isyanına katılmış ve sürgün edilmiş bazı Laz aileler ve çevre ilçelerden göç edenlerden oluşmaktadır.
Bitlis prensliği Bitlis'in 24 aşiretinin birleşmesiyle oluşan bir Müslüman Kürt beyliğidir. 17.yüzyılın ortalarında Abdalhan, beyliğin hükümdarıydı.
Nüfus Yapısı
Nüfus yoğunluğu bakımından sırayla en büyük ilçeler Tatvan, Merkez, Güroymak ve Hizandır. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi yine Tatvan olup en küçük ilçesi Güroymak'tır.
788 bin Bitlisli nerede yaşıyor? 299 bin #Bitlis'te 221 bini #İstanbul'da 40 bini #Mersin'de 33 bini #İzmir'de 26 bini #Bursa'da 20 bini #Adana'da yaşıyor.
İsmini de bu dönemde alıyor. Şehrin en eski sakinleri olan Urartular buraya “Halads” , Ermeniler “Şaleat” , Süryaniler “Kelath” , Araplar “Hil'at” , İranlılar ve Türkler ise “Ahlat” demişlerdir.
Şehri ziyaret ettiğinizde Büryan Kebabı, Corti Aşı, Bitlis Köftesi, Katıklı Dolma gibi yöresel yemekleri deneyebilirsiniz. Bitlis Ahlat Mezar Taşları, Ahlat Müzesi, Rahva Kervansarayı, Emir Bayındır Kümbeti gibi tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesine göre Bitlis'in yöresel yemekleri şöyle... İçli Köfte, Şekalok Yemeği, Tutmanç Aşı, Çorti Köftesi, Büryan Kebabı, Katıklı Dolma, Gari Aşı, Ayran Aşı, Glorik, Gebol, Çireş Pancarı, Kengerli Pilav, Halim Aşı, Keşkek, Çorti Aşı, Keledoş .....
1918 yılında Bitlis iline bağlı bir nahiye merkezi durumunda olan Tatvan, 1936 yılında ilçeye dönüştürüldü.
Tatvan, Bitlis'e bağlı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün batı yakasında olan bir ilçedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri