Tarla ürünlerinde ilk 5 ürün Mısır (silajlık) 193.259 ton, Yulaf (Ot) 80.000 ton, Yonca (Yeşil Ot) 50.067 ton, Buğday 42.616 ton ve Fiğ (Ot) 25.231 tondur. Sebze yetiştiriciliğinde ilk 5 ürün Domates Sofralık 26.554, Karpuz 12.425 ton, Hıyar (Sofralık) 9.074 ton, kavun 8.647 ton ve taze fasulye 5.507 tondur.
Başlıca tarım ürünleri buğday, yulaf, mısır, ayçiçeği, şekerpancarı, tütün ve ketendir. İzmit Körfezinin çevresi sebze ekimine çok müsaittir. Senede 100 bin tona yakın sebze yetiştirilir. Domates, lahana, ıspanak, bakla, kereviz ve enginar en çok yetişen sebzelerdir.
İlimizde bulunan ağırlıklı sektörler; taşıt araçları ve yan sanayi, kimya ve petrokimya, makine, plastik ve demir çelik sektörleridir. Kocaeli İmalat sanayi içerisinde kimya sanayi, Türkiye İmalat Sanayi içerisindeki %27'lik payı ile ilk sırada yer almaktadır.
Gebze'de sanayinin hızla gelişmesi tarımın gerilemesine sebep olmuştur. Yine de ilçenin başlıca tarım ürünleri olan buğday, yulaf, ayçiçeği, sebze ve meyve çeşitlerinin üretimi sürmekte olup, ayrıca az miktarda üzüm ve zeytin de yetiştirilmektedir.
"Kocaeli, aynı zamanda bir tüketim şehri. Kocaeli 133 bin büyükbaş ve 132 bin küçükbaş hayvana sahip. Kocaeli'de 328 kanatlı hayvancılıkla uğraşan 328 işletme ve 500 kümesimiz var.
İlgili 17 soru bulundu
Kocaeli'nde yemek listesine göz gezdirecek olursak Hindi Dolması, Cızlama, Alabalık, Mancarlı Kandıra Pidesi, Umaç Çorbası, Ciğceli Kavurma, Pişmaniye ve Höşmerim öne çıkmaktadır. Kocaeli denilince ilk akla gelen şüphesiz ki meşhur lezzeti ile Pişmaniyedir.
İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir ilçedir.
Gebze, 1522 tarihli bir kanunnameye göre İzmit Sancağına, XVII. yüzyılda Üsküdar'a, XVIII. yüzyıl ortalarında Kocaeli sancağına bağlanmıştır. 1924 tarihinde ise Kocaeli iline bağlı bir ilçe olmuştur (Yavuzyılmaz, 2002: 36).
Çok çeşitli tarım ürünleri yetişir. Başlıca tarım ürünleri: Buğday, arpa, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan ve tütündür. Sebze üretimi bol ve çeşitlidir. İstanbul'un sebze ihtiyacının çoğunu bu bölge karşılar.
Ayrıca Gebze, Anadolu'nun İstanbul' a açılan kapısıdır. Ve İstanbul'a çok yakındır. İdari olarak Kocaeli İli'ne bağlı olan Gebze' deki Organize Sanayi Bölgelerinde üretim yapan firmaların genellikle İstanbul merkezli olması nedeniyle, bir dünya kenti olan İstanbul'a organik bir bağlantı söz konusudur.
Kocaeli'de öne çıkan en büyük sanayi sektörleri kimya, otomotiv ve demir çelik sektörüdür. İlimiz 35 adet liman tesisi ile bir liman kenti olma özelliğini de taşımaktadır. Kocaeli Türkiye de sanayinin merkez üssü konumundadır. Son yıllarda, Ar-Ge ve İnovasyonun merkez üssü olma konusunda da hızla ilerlemektedir.
İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayiye dayalıdır.
Kocaeli, sanayi yönünden İstanbul'dan sonra en gelişmiş ikinci şehirdir. Sanayi kuruluşlarının çoğu Gebze, İzmit ve Körfez ilçelerinde yer almaktadır. Türkiye'nin en büyük kağıt ve lastik fabrikası ile en büyük tersanesi Kocaeli'dedir.
Meyve yetiştiriciliğinde ilk 5 ürün fındık 14.113 ton, ceviz 7.996 ton, kiraz 4.668 ton, armut 4.494 ton ve ayva 4.001 tondur. İlde 2022 yılında 2.655 adet bitkisel ürünler ithalatı (10 Milyar 662 Milyon ₺ değerinde) yapılmıştır.
Değirmendere Fındığı, Yarımca Kirazı, Kandıra Yoğurdu ve tabi ki Kocaeli denilince akla ilk gelen lezzet Pişmaniye bölgenin meşhur lezzetleri olarak biliniyor.
Kocaeli ilimizde Limon, Portakal, Greyfurt veya Mandalina türlerini sahil kesimlerinde yetiştirebilirsiniz.
Düzce yöresinde ağırlıklı olarak fındık, mısır (silajlık+dane), fidan, kavak, bahçe bitkileri, çeltik ve tütün yetiştiriciliği yapılmaktadır (Şekil 3).
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Osmanlı Beyliğinin kurulmasında büyük emekleri geçen Akçakoca Bey´in oğlu olan İlyas Çelebi de hem Gebze´nin fethinde hem de kuruluşunda büyük rol oynamıştır.
İzmir - Gebze arası yaklaşık olarak 402 km'dir.
Ankara - Gebze arası seyahat mesafesi kaç kilometre ve yolculuk kaç saat sürer? Ankara - Gebze arası toplam 354 kilometre.
İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi.
1888 yılında Nicomedia, bağımsız bir kent haline geldi. İsmi ise İzmit olarak değiştirildi. Daha sonra bölgeye fatihi Akçakoca'dan dolayı Akçakoca'nın yurdu manâsına gelen 'Kocaeli' ismi verildi.
Kocaeli, Orhan Bey döneminde bir uç beyi olan Akçakoca tarafından fethedilmiştir. Osmanlı döneminde Nikomedya şehri önce İznikmid daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri