Ayrıca Hizan fındığı, Adilcevaz cevizi , Mutki kara kovan balı ve küp peyniri hediyelik gıda ürünlerimiz arasında en önde gelenleridir.
Bitlis'in neyi meşhur denildiğinde bölgede yetişen kuruyemişler de oldukça öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra Ahlat Bastonu ve yöresel kilim, çömlek gibi ürünleri de sevdiklerinize alabilirsiniz.
Bitlis tarihi yerleri içerisinde Bitlis Ulu Camii, Ahlat Sahil Kalesi, Emir Bayındır Camii ve Kümbeti, Kadı Mahmut Camii, Tatvan Kalesi gibi mekanlar yer alıyor. Bitlis tarihi yerleri ve doğal güzellikleri listesinin üyeleri sadece bu saydıklarımızla sınırlı değil.
Bitlis peynir üretiminde de öne çıkan şehirlerimizdendir. Küp peyniri, otlu peynir, tulum peyniri ilden alabileceğiniz yöresel lezzetlerdendir. Haftanın altı günü Tatvan'da kurulan halk pazarına uğrayabilir, yöreye özgü tatları uygun fiyatlara satın alabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Güzbez Tatlısı
Bitlis'in diğer meşhur bir tadı ise Güzbez Tatlısıdır. Kaynatılmış bal ve cevizle yapılan bu tatlı çok yaygın olmasa da deneyenin bir daha tatmak istediği türden.
Tatvan'ın meşhur tarihi özelliklerinden biri ipek yollarının üzerinde olmasıyla bilinmektedir. Tatvan ilçesi,köklü bir tarihe ve zenginliğe dayanmaktadır. Kervansarayları, kaleleri, türbeleri, çeşmeleri ,köprüleri ve mağaraları gibi bir çok yapıtlarıyla ilgi çekmektedir.
Bitlis tarih boyunca değişik isimlerle anılmıştır. Asurlular Bit-Liz, Persler ve Yunanlılar Bad-Lis veya Bad-Lais, Bizanslılar Bal-Lais-on, Babaleison veya Baleş, Araplar Bad-Lis, Ermeniler Pageş veya Pagişi olarak kullanmışlardır.
Yetiştirilen önemli ürünler çavdar ve tütündür. Bitlis tütünü sert içimli ünlü bir tür olup, Bitlis Sigara Fabrikasında işlenmektedir. İlde yetiştirilen en önemli meyve ise ceviz olup, yüksek verimliliği ve kalitesi ile tanınmaktadır.
Bitlis gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak; Nemrut Dağı, Nemrut Krater Gölü ve Van Gölü gelmektedir. Buralar Bitlis gezisinin doğal güzellikleri kapsamında kabul görmektedir. Bitlis'in sembolü haline gelen Nemrut Dağı, Tatvan ilçe sınırlarında yer almaktadır. Bu dağ, aktif bir volkan olma özelliğine sahiptir.
Bitlis'in ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfusun % 80'i tarım, hayvancılık ve ormancılıkla uğraşır. Tarım: Ekime müsait arazinin çoğunda tahıl ekilir. En çok buğday ayrıca çavdar, darı, arpa, baklagillerden bilhassa fasulye yetişir.
Bitlis Hakkında
Bitlis nüfusunun il ve ilçelere dağılımıysa şöyle: "Bitlis Merkez 65 bin 670, Adilcevaz 31 bin 746, Ahlat 36 bin 577, Güroymak 45 bin 38, Hizan 39 bin 563, Mutki 34 bin 240,Tatvan 83 bin 790."
Bitlis'in yüksek rakımlı dağlarında organik kovanlarda üretilen dünyaca ünlü karakovan balının hasadına başlandı. Türkiye'de en geç hasat yapılan illerin başından gelen Bitlis'te balın kalitesi bilimsel olarak biraz daha öne çıkarıyor.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Soyadları başka olan ve asıllarının Buhara'dan olduğunu söyleyen başka Bitlisli aileler de var. Hatta Horasan'dan geldiklerini, Yemen ve Arabistan'dan geldiklerini ve 'seyyid' olup Kureyşi adlı bir Arap kabilesinden olan Hz. Muhammed'in (SAV) soyundan olduğunu dahi söyleyen Bitlisliler vardır.
Bitlis prensliği Bitlis'in 24 aşiretinin birleşmesiyle oluşan bir Müslüman Kürt beyliğidir.
Bitlis bu yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %1'ini, Doğu Anadolu Bölgesi topraklarının ise %5,5' ini kapsamaktadır. İlimiz doğudan Van ili ve Van gölü, güneyden Siirt ve Batman, batıdan Muş, ve kuzeyden Ağrı illeri ile çevrilidir.
Cevap. Bitlis'te meşhur olan bir hayvan yoktur.
BİTLİS'TE MEYVECİLİK
İlimizde ekonomik olarak en çok ceviz,elma ve ,kiraz yetiştirilmekle beraber Adilcevaz'da ceviz, Ahlat'ta Elma,Kayısı ve Kiraz, Hizan'da Ceviz,fındık,fıstık ve üzüm,Tatvan'da Elma, Merkez ilçede Elma,ceviz,nar ve incir, Mutki'de ise ceviz,karadut,üzüm ön plana çıkmaktadır.
Tatvan, Van Gölü'nün batı kıyısında yer alan bir ilçedir ve doğrudan denize kıyısı yoktur. Dolayısıyla Tatvan'da denize girmek mümkün değildir, çünkü Van Gölü bir tatlı su gölüdür.
Van - Tatvan arası toplam 161 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 2 saat 30 dakika sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri