UYUDUĞUNUZ POZİSYONU DEĞİŞTİRİN Yana yatarak uyuyabilmenizi sağlar ve bu da horlamanızı büyük ölçüde azaltabilir. Horlama, uyku pozisyonundan bağımsız olarak devam ederse, obstrüktif uyku apnesi horlamanızın nedeni olabilir.
Ağır horlama probleminiz yoksa yatış pozisyonunuzu değiştirmeyi deneyin. Dil geri düştüğü ve hava yollarının üzerine baskı yaptığı için bu yatış pozisyonu horlamaya yol açabilir. Yüzüstü veya yan yatarak uyumak tercih edilebilir.
Uyku pozisyonunuzu değiştirin.
Sırtüstü yattığınızda diliniz boğaz arka duvarına ve damağınıza baskı yaparak titreşimli bir ses oluşturur ve horlamanıza neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunca yan yatmaya çalışın.
Bu da sırt üstü yatarken üst hava yolunda daralma ve horlama olasılığını artırır. Öte yandan yan yatarken hava yolunda daha az daralma ve horlamada azalma olasılığı vardır.
İlgili 34 soru bulundu
Eğer birden fazla yastıkla yatıyorsanız boynunuzdaki eğim nefes akışını etkileyebilir bu da horlamaya neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca tek yastık veya yastıksız yatmaya kendinizi alıştırın. Yapılan araştırmalar obezite ve horlama arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlıyorlar.
Horlama Yastığı Horlama Problemini Çözer mi? Horlama yastığı vakaların bir kısmında işe yarasa da, horlama tedavisi için kesin olumlu sonuç verdiğini ispatlayan bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Zira boyun kısmındaki dokuların boyutu ve sarkma biçimi, her insanda farklılık göstermektedir.
Yağlanmış bir boyunda soluk alma yolu daralacağı için horlama daha çok olur.Kadınlarda horlama oranı % 8-10 civarlarındayken menopoz sonrası ciddi artma göstererek %40'lara çıkar.
Ağır durumlarda uykuda tıkanma süresinin artmasıyla beraber kalp durması gibi ölümcül durum ortaya çıkabilir. Bundan dolayı horlama ve uyku apnesi göz ardı edilmeyecek, ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Yan yatış pozisyonunu tercih ediyorsanız yastığınızın boynunuzun altına gelen kısmı, başınızın altına denk gelen kısmından biraz daha kalın olmalıdır. Böylece omurganız düz durur. Yan yatış pozisyonunda başı omuz üstünde desteklemek için gereken yastık kalınlığı, sırt üstü yatışa göre biraz daha fazladır.
KALBİN DAHA SAĞLIKLI ÇALIŞMASINI SAĞLAR
Doktorlar uzun zamandır özellikle hamile kadınlara sol tarafa yatmayı önerir çünkü bu sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Elbette bu yalnızca hamile kadınlar için geçerli değildir; sol tarafa yatmak kalbimiz üzerindeki baskıyı hafiflettiği için sağlığımız için oldukça faydalıdır.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur.
Hızlı ve etkili bir yol arayan kişiye hitap eden bu aparat, bireyin daha rahat nefes almasını sağlayarak, horlamasını azaltır ve güzel bir uyku vakti geçirmesinde yardım eder.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
KİLO VERİN
Sonuç olarak zayıf insanlar da horlar. Eğer kilo aldıysanız ve horlamaya başladıysanız, kilo vermeniz horlamayı durdurmanıza yardımcı olabilir. Boynunuzun etrafında kilo alırsanız, aldığınız kilolar boğazın iç çapını sıkarak, uyku sırasında horlamanıza neden olabilir.
Kilo verilmesi, bahsedilen bölgedeki yağ dokusunun azalmasına neden olacağı için, rahat nefes alınmasını sağlar ve horlamanın şiddeti azalır. Eğer, kilo probleminin yanı sıra horlamaya neden olan başka etkenler var ise, sadece kilo vermek, horlama problemini çözüme kavuşturmaz.
Horlamanın temel nedenlerinden birinin aşırı yorgunluk olduğu bilinmektedir. Özellikle aşırı yorgun olunan dönemlerde horlama problemi ile sık sık karşılaşılmaktadır.
Hava yoluna sarktığı için bir valv gibi horlamaya neden olur. Burun tıkanıklığı olan kişi havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda kollabe olabilen dokuları hava yoluna doğru çeker. Böylelikle burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar.
Horlama için hangi doktora gidilmelidir? Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekir.
Horlama Apareyi Nasıl Hazırlanır? Horlama apareyi kişinin ağız ve diş ölçüleri alındıktan sonra laboratuvar ortamında kişiye özel hazırlanmaktadır. Hazırlanırken şeffaf, sert akrilik malzemeler kullanılarak bir diş protezi tasarlanır. Aparey, alt çeneyi önde ve bir miktar açık bırakacak şekilde tasarlanmaktadır.
Horlayan kişiden sırtüstü değil de yan yatarak uyumayı denemesini iste. Uyku pozisyonunun sırtüstü veya yüzüstü yerine yan tarafın üzerinde olması boğaz üzerindeki baskıyı azaltacak ve horlamayı önlemeye yardımcı olacaktır.
Okaliptüs yağı solunumu rahatlatacağı için horlama tedavisinde önemli bir rol oynar. Kaynamış suya birkaç damla okaliptüs yağı koyup buharı içinize çektiğinizde horlamadan rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri