Bakır cezveler, bakır bardaklar, çaydanlıklar ve diğer bakır eşyalar da burada oldukça ünlüdür. Kahve kültürünün çok gelişmiş olduğu Mardin'e gidildiğinde menengiç, mırra, dibek, Süryani kahvesi ve daha pek çok kahve çeşidi de hediyelik eşya olarak satın alınabilir.
Mardin deyince akla gümüş işlemeciliği (telkari) gelmektedir. Gümüş işlemeciliği Midyat ilçesinde de yapılmaktadır.
Mırra. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hemen hemen her ilde bulabiliyor olsak da mırra denilince akıllara ilk Mardin geliyor.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
MİDYAT MUTFAĞI
Yöreye has baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan geleneksel yemekler arasında, kitele(haşlanmış içli köfte), ırok (kızarmış içli köfte), şemburek, sembusek , etli dolma, kibe (işkembe ve bumbar dolması), kaburga dolması, metfune(türlü), acin(üzeri yumurtalı çiğköfte), lebeniyye sayılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Tabağın içeriğinde mardin kebabı, kaburga dolması, senbusek, mardin içli köftesi (diğer adı ikbebet), halep tava ve etli ekmek vardı. Konumunu buraya bırakıyorum.
Saltukhan Kahve Meşhur Mardin Dövülmüş Menengiç Kahvesi.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Mardin Babil Hayalet Badem Şekeri 500 gr Mardin'den kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz sıradaki hediyelik Mardin'e has mavi badem şekeri. Mardin badem şekeri, sadece Mardin yöresine özgü mavi renkliolan badem şekerine bu rengi veren Lahor ağacından elde edilen kök boyadır.
Mardin'in en önemli turistik yerlerinden biri, tarihi Midyat bölgesidir. Midyat, eski taş evleri, dar sokakları, geleneksel dokumacılığı ve takı işçiliği ile ünlüdür. Diğer turistik yerler arasında Mardin Kalesi, Dara Antik Kenti, Kasımiye Medresesi, Zinciriye Medresesi, Sabancı Kent Müzesi ve Hasankeyf yer almaktadır.
Meyve üretiminde üzüm başta gelir. Ceviz, nar, antepfıstığı da yetişir. Mardin'e üzüm diyarı diyenler vardır. 150 bin tonu geçen üzüm istihsali ile Türkiye'de dördüncü sıradadır.
Eşek, deve si ile ünlüdür mardin.
Süryani kahvesi, geleneksel lezzet Türk Kahvesi 'nin Mardin Süryani sunumuyla birleşmesinden doğmuştur. Mardin' e has içerisinde kakule aroması bulunan Süryani kahvesi, kahvenin tam tadını almanızı sağlıyor. Türk kahvesi şeklinde sunum edilen kahvenin farkı, yoğun tadından gelmektedir.
The Mill Mardin Dibek Kahvesi 250 gr
İçindekiler: Dibekte öğütülmüş türk kahvesi, kakule, menengiç, krema,kakao. The Mill Coffee olarak ürünlerimizin kalitesine azami derecede özen gösteriyoruz. İçerisinde kullanılan çekirdeklerin kavrulma derecesi ve kalitesi bizim için ilk planda yer alıyor.
Mardin yöresine ait olan ve Mardin kahvesi olarak da bilinen Süryani kahve aslında kakuleli Türk kahvesi. Farkı, aromasından ve Türk kahvesinden daha uzun süren pişirme yönteminden geliyor. Mardin kahvesi, uzun uzun kısık ateşte kaynatılıyor. Kaynadıkça kakulenin aroması çıkıyor ve kahve sert bir hal alıyor.
Görünüşüne baktığınızda neredeyse tüm Türkiye'nin bildiği lokma tatlısından farkı olmayan zingil tatlısı Mardin'de oldukça sevilen bir lezzet. Görünüşü genelde lokma tatlısı ile benzer yapılsa da tadında tarifi dolayısıyla farklılık bulunan Zingil tatlısını Mardin'e gittiğinizde tatmayı unutmayın!
Mardin kebabı, Adana ve Urfa'daki kebapların aksine yuvarlak formda şişe çekilen bir kebap. Zırhta çekilen et, ustası tarafından Erzurum'daki Emir Şeyh Nedim ya da İzmir'deki Tire Köftesi vari bir forma bürünüyor.
Ekmek ve kaymaklı kahvaltıda çay filan olmaz. Doymayanlar midelerinin boş kalan yerini ekmek peynirle doldururlar. Bir de taze haşlanmış yumurta, yeşil soğan ve taze peynirli kahvaltı türü de vardır.
Meşhur sıra gecesi, Mardin Konağı'nda yaşanır.
Mardin geziniz sırasında geçmiş dönemlere doğru yolculuğa çıkarak içinde bulunduğunuz tarihî atmosferin tadını çıkartabilirsiniz. Misafirperver insanları ile hoşgörü şehri Mardin gezinize en az 3 - 4 gün ayırarak hem merkezi hem de çevre ilçeleri doyasıya gezebilirsiniz.
Mercimek yıkanıp bir kaşık yağ konularak kavrulur. Üzerine 4-5 su bardağı sıcak su verilerek koyu çorba kıvamında pişirilir. Pişen mercimek ateşten alınır, bulgur ve tuz ilave edilerek ağzı kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri