Bir başkasının şapkasından ya da tarağından da bulaşabilir. Tedavide
Bir kısmında ise tüm vucutta kaşıntılar olabilir, bu gibi durumlarda kaşıntının nedenini bulmak ve buna göre tedavi planlamak gerekir ki burada iyi bir deri hastalıkları uzmanının yardımı gerekecektir. Böyle bir kaşıntılı durumda en basitinden uyuz, bitlenme akla gelebilir.
Hastalık kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak giysilerin kullanımı gibi), genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır. Tokalaşma gibi kısa süreli temaslar ile bulaşmadığı düşünülmektedir" diye konuştu.
Bitlenmenin en sık görülen belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntı, özellikle bitlerin beslenmek için kan emdikleri geceleri çok şiddetlidir. Baş bitinde en çok etkilenen bölgeler ense, şakaklar ve kulak arkalarındaki saçlı deridir. Bu bölgelerde kaşımaya bağlı tırnak izleri ve kanamalı kabuklar görülür.
Uyuz hastalığı; insan vücudunda yaşayabilen bir tür akar olan Sarcoptes scabiei nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Gözle görülmesi mümkün olmayan bu akarın cildin üst dokusuna yerleşip, yumurtalarını bırakması sonucu kişilerde yoğun kaşıntı ve sivilceye benzer döküntüler görülür.
İlgili 34 soru bulundu
Uyuz ve bit kişiden kişiye yakın temas veya ortak kullanılan eşya ile bulaşıyor. Bu yüzden çocuklarınızın kişisel temizliğine dikkat edin. İlaç tedavisi ile sadece bitler öldürülür. İlaç sirkelerin ölmesine neden olmaz.
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Saç derisinde oluşan kaşıntının nedeni mantar ya da bit olabilir. Özellikle sağlıksız beslenme, yetersiz saç hijyeni, stres ve terleme saç kaşıntısının temel nedenleri arasında yer alır.
Bitlerin yumurtaları olan sirkeler ilaçla tedavi sonrası mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Eğer sirkeler tamamen temizlenmez ise yumurtalarından çıkan yeni bitler hastalığı tekrar başlatırlar.
Saç bitinin en yaygın belirtisi kaşıntıdır. Özellikle geceleri kaşıntı çok kötü hal alabilir. Bitler veya yumurtaları genellikle saçta, kulakların arkasında veya boyunda görülmektedir ancak bazı durumlarda bitler kaş ve kirpiklerde bile görülebilir.
Uyuz ilk nerede başlar? Halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmında görünerek uyuz hastalığını ortaya çıkarır.
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, uyuzun kalabalık ve hijyene önem verilmeyen ortamlarda görülebildiğine dikkati çekerek korkulacak bir hastalık olmadığını söyledi.
Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda saçlı baş, yüz, avuçlar ve tabanlar da etkilenebilir. Deri üstünde çıkan, ancak çıplak gözle görülmesi epey zor olan, ince, koyu renkli ve düzensiz çizgiler tipiktir. Bunlar deride böceklerin açtığı tüneller yüzünden meydana çıkar.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Uyuz şampuanı, içerisinde uyuz tedavisinde kullanılan özel bir bileşen olan permetrin barındırır. Bu bileşen, uyuzun neden olduğu kaşıntı ve döküntüleri azaltır. Ayrıca uyuz şampuanları, uyuzlu böceklerin ölmesine ve tedavinin daha hızlı sonuçlanmasına yardımcı olur. Uyuz şampuanlarının kullanımı oldukça basittir.
Saçlar ıslatıldıktan sonra saç kremi gibi bir kayganlaştırıcı uygulanarak saçlar sık dişli taraklarla yaklaşık 15-30 dakika süreyle taranır. Bu tarama işlemi 2 hafta kadar her 3-4 günde bir bitler tamamen uzaklaşıncaya kadar tekrarlanır.
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır. Bu kokuları alan saç bitleri birkaç saniye içinde ölür ve saçlardan arındırılmalıdır.
Bit Şampuanı Kaç Gün Kullanılmalıdır? Bit şampuanları kullanıldığı anda saç derisinde yer alan tüm bit ve sirkelerin öldürülmesini sağlar. Bu yüzden düzenli bir kullanım da gerektirmez.
Çare: Orta şiddetteki vakalar için, selenyum ya da çinko pritiyon içeren şampuanlardan kullanarak bu mantarları kontrol altına alabilirsiniz. Daha ciddi vakalar için ise reçeteli anti mantar şampuanlarından, bölgesel kortizon ya da ilaçlı köpükten, solüsyonlardan, kremlerden ve merhemlerden yararlanabilirsiniz.
Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir. Özellikle uzun saçlı kız çocuklarda saçların kısacık kestirilmesi yoluna gidilirse bu durum çocukta travmaya sebep olabilir.
Bir çay kaşı karbonatı suyla karıştırıp saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Bunu haftada 1 kez uygulamanız halinde kaşıntıdan kısmen kurtulabilirsiniz. Limon suyu antiseptik özellikli olduğundan saç kaşıntıları için önerilir. Bunun için suya birkaç damla limon suyu ekleyerek saç derinize uygulayabilirsiniz.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri