Biyografi; Toplumda yer edinmiş, ünlü kişi veya sanatçıları tanıtmak amacıyla yazılan yazılardır. Üçüncü bir kişi tarafından, önemli şahsın hayatı kronolojik olarak anlatılır.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Biyografi, aynı zamanda edebiyatımızda yaşam öyküsü olarak da bilinmekte olan bir yazı türüdür. Bir kişiyi tüm özellikleri ve yönleriyle tanıtmak için yazılan bir yazı türüdür. Bir alanda üne sahip olan ve tanınmış kişilerin hayatlarını, başarılarını anlatmak için yazılan bir yazı türüdür.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor. Bu metin türlerinin her biri kendisine özgü özelliklere ve kurallara sahip. Bu sayede, okuduğunuz bir romanın nasıl yazıldığını kolaylıkla anlayabiliyorsunuz.
İlgili 27 soru bulundu
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
– Metnin türünü belirlerken konusuna, yazılma amacına ve dil – anlatım özelliklerine bakmak gerekir. – Metin gündelik ve sıradan konuları ele alıyorsa deneme, bilimsel konulardan bahsediyorsa makaledir. – Metinde bir deneyden bahsediliyor, akademik dil kullanılıyor ve kanıtlama amacı güdülüyorsa metnin türü makaledir.
Biyografi kurgusal değildir, tamamen gerçek olayları ve kişilerin özelliklerini içerir. Biyografide genellikle kronolojik sıra takip edilir, sade ve açık bir dil ile kaleme alınır. Bir kişinin yaşamının bir başkası tarafından yazılması ile ortaya çıkan edebi türdür.
Biyografilerde anlatılan kişinin hayatının yanı sıra eserleri, kişiliği, görüşleri de ele alınır. Anlatılan kişinin doğduğu yer, çocukluğunun geçtiği ortam, öğrenim hayatı, çalıştığı yerler, kişiliği, kendine özgü davranışları, başarılı olduğu alanlar ve eserleri anlatılır.
Divan edebiyatında “tezkireler” biyografi türünün bizdeki ilk örnekleri olarak kabul edilebilir. Şair tezkirelerinde (“şuara tezkireleri), şairlerin hayatları, yetenekleri hakkında bilgiler verilir.
Biyografi; hayat öyküsü şeklinde tanımlanmaktadır. Tanınmış bir kişinin yaşamının, önemli olan yerlerini veya tamamını anlatan yazı çeşidine; biyografi adı verilmektedir. Tam anlamıyla gerçeğe dayalı olan bu yazı türü; bireyin hayat hikayesinin yazımsal şeklidir.
Bir kimsenin kendi hayatını anlattığı yazı türüne otobiyografi (öz yaşam öyküsü) denir. Otobiyografide anlatıcı birinci kişiyken biyografide üçüncü kişidir. Biyografiler bilgi, belge ve tanıklıklara bağlı olarak nesnel bir anlatımla yazılır.
Sanatsal Metinlerle Öğretici Metinlerin Gruplandırılması
Şiir, roman, hikâye, masal, fabl ve tiyatro sanatsal metinlerdir. Mektup, günlük, anı, biyografi, gezi yazısı, söyleşi, haber yazıları, fıkra, deneme, makale, eleştiri, röportaj, söylev ve mülakat öğretici metinlerdir.
Cevap. Merhaba, Biyografiler öyküleyici anlatımla yazılır. Otobiyografilerde ise açıklayıcı anlatım kullanılır.
Tür şeklinde gerçekliğe dayanan bu yazı, kurgusal olamaz. Tamamıyla kişinin hayatındaki gerçeklik konu edinir. Bireyin iş hayatındaki başarısı, benimsediği değerler ve özel yaşamı biyografinin içeriğinde yer edinmektedir. Biyografide kronolojik sıra, takip edilmelidir.
Biyografinin amacı, başka bir kişinin hayatını izleyiciyle paylaşmaktır. Bir yazar, öznenin hikayesini ilginç bulduğu veya bugünün hayatı için geçerli olan temalara sahip olduğu için bir biyografi yazmayı seçebilir.
Monografi ya da biyografik romanlar da bir kişinin hayatını tüm yönleriyle ele alır. Ancak biyografik bilgileri içerse de bunlar tür olarak romandır, nesnel ve bilimsel değildir. Bir kişinin kendi hayatını anlattığı yazılara otobiyografi (öz yaşam öyküsü) denir.
Türk Edebiyatında Biyografi
Divan Edebiyatındaki “Tezkire” şairlerin hayatlarını anlatan eserlere denirdi.
Biyografik roman, çağdaş veya tarihsel bir kişinin hayatının kurgusal bir şekilde aktarılmasını sağlayan bir roman türüdür. Bu tür roman, bir kişinin yaşamı boyunca yaşadığı deneyimlere, tanıştığı kişilere ve karşılaştığı olaylara odaklanır.
Genellikle giriş - gelişme - sonuç bölümlerinden oluşan ve belirli bir üslupla yazılan eserlere edebi metin denir. Edebi metinler kendi içerisinde nazım ve nesir olarak ikiye ayrılır.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Biçimi şiirin dış yapısı, yani nazım birimi, ölçü, uyak (vezin) ve hacim (mısra, beyit ya da dörtlük sayısı) oluşturur. Türü ise şiirin içeriği (muhtevası) yani ana duygusu (teması) ve şiirin anlamı üzerinde etkili olan mecazlar oluşturur.
Metin türleri iki farklı kategoriye ayrılır. Bunlardan biri düz yazı diğeri ise şiirdir. Her ikisinin de farklı özellikleri vardır ve bu özelliklerini kullanarak hikayeler ya da şiirler yazarız.
Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri