Muhammed'in İslami sahih kaynaklara göre gerçek doğum tarihi 17 Haziran 569'dur. Yukardaki kaynaklarda görüldüğü gibi Hz. Peygamberin hangi ayda ve günde doğduğu kesin olarak bilinmemektedir.
Ebrehe'nin Mekke üzerine yürümesi, fil vakası Miladın 571. yılında meydana gelmişti. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bu olaydan 50 gün sonra dünyaya teşrif etti. Siyer kaynaklarına göre Peygamberimiz, Rebiülevvel ayının 12. gecesi 20 Nisan 571 Pazartesi günü Mekke'de doğdu.
Peygamber efendimiz hz. Muhammed (s.A.V) kameri aylardan rebiü'l-evvel ayının 12. Gecesi dünyaya gelmiştir. Bu gece mevlid kandili olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde diyanet işleri başkanlığı tarafından yapılan araştırmalar sonucu miladi takvime göre 20 nisan tarihi olduğu kabul edilmiştir.
İslam derlemelerine göre Muhammed'in doğduğu, Güneş doğmadan önceki vakitte bazı olağanüstü olaylar meydana gelmişti: Kabe'deki büyük putlar kendiliğinden devrilmişti. Sasani İmparatorluğu hükümdarı Kisra'nın İran'da bulunan sarayının sütunları yıkılmıştı.
Hz. Muhammed (s. a. v)'de akrep burcuymuş. Özellikle bakımından bu bura mensup insanlar çok şanslı bence.
İlgili 22 soru bulundu
Alak sûresi Mekke'de Hira dağında nazil oldu. Peygamber Efendimiz (SAV), Hirâ Mağarası'ndayken Cebrail (AS) geldi ve Hz. Peygambere (SAV) "Oku!" dedi. Peygamberimiz (SAV): "Ben okuma bilmem!" cevabını verdi.
Mevlid Kandili, Peygamber efendimizin (S.A.V) dünyaya teşrif ettiği gecedir. 2023 yılında Mevlid Kandili Eylül ayının 26'sında Salı günü idrak edilecek.
1960 ve 70'li yıllarda Güneydoğu'nun değişik yörelerinde dünyaya gelen birçok çocuğun doğum günü hanesinde 01 Ocak yazıldığını ifade eden Tanrıseven, bu durumun bölgede çok çocuklu ailelerin çocuklarının nüfusa kayıtlarını geç veya toplu yaptırmalarından kaynaklandığını belirtti.
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim'in oğlu İsmâil'e nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler'e (Arab-ı müsta'ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler'dir).
Tam adı "Ebû'l-Kâsım Muhammed ibn-i 'Abd Allâh ibn-i 'Abd'ûl-Muttâlib ibn-i Hâşim ibn-i 'Abd Menâf El Kureyşî" (Arapça: محمد بن عبد الله بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف القرشي) ya da daha kısa olan "Ebû'l-Kâsım Muhammed bin 'Abd Allâh bin 'Abd'ûl-Muttâlib El Hâşimî" olarak geçer.
Muhammed'in doğum saati olarak tespit edilen 04.00-06.00 arasında "Kutlu Doğum Gecesini İhya Programı" düzenlendi. Kadıköy Müftülüğü'nce Kutlu Doğum Gecesi'ni ihya etmek üzere Söğütlüçeşme Camisi'nde düzenlenen programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için bir Müslümanın, doğum günü, evlilik yıldönümü, anneler babalar günü gibi günler tertip etmesinde, yılbaşlarında tebrik kartı yazmasında mahzur yoktur. Günah olmayan böyle âdetleri taklit etmek caiz olur.
Muhammed'in dünyaya gelişinin yıldönümü olarak kutlanır. Mübarek gecede ibadetler edilir ve eller semaya açılır. Peygamberin dünyaya gelişi nedeniyle bugün İslam alemi için önemli bir gün olarak kabul edilir ve her yıl kutlanır.
- Doğduğum günde örneğin Salı günü doğmuşsam, ben de Peygamber Efendimiz gibi her Salı günü oruç tutsam şükür için veya sünnet için, bir sakıncası olur mu? - Şükür niyetiyle veya bir nevi sünnet niyetiyle kişinin doğum gününde oruç tutmasında bir sakınca yoktur.
Eğer doğum gününüzün ne kadar yaygın olduğunu merak ediyorsanız, internette paylaşılan bir yoğunluk haritası bu merakınızı giderebilir. Bu harita, (en azından ABD'de) Eylül ve Temmuz aylarında daha fazla insanın doğduğunu, en nadir doğum günlerinin ise Kasım, Aralık ve Ocak aylarında olduğunu gösteriyor.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızdadoğumgünü kelimesi sözlükte bulunmamaktadır.Doğum günü isimdir. TDK'dakelimenin doğru yazımı"doğum günü"şeklinde ayrı yazılır.
Peygamberimizin doğum günü miladi takvime göre 20 Nisan gününe denk gelirken Diyanet takvimine göre kutlu doğum haftası 20-26 Nisan tarihleri arasına denk geliyor. Şurada Paylaş! Hz. Muhammed'in doğum günü Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.
Mısırlı astronomi bilgini Mahmut Paşa el-Felekî'nin çıkarımlarına göre yaptığı hesaplamalarında Muhammed'in doğum tarihi 9 Rebiülevvel (20 Nisan 571)'dir. Beaumont Burnaby Sherrard (1901) çalışmasında Mahmut Paşa el-Felekî'nin hesaplamalarındaki yanlışlarını ortaya koymuştur.
Yüce Allah'ın "Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım" dediği Hz.Muhammed 20 nisan 571 yılında dünyaya teşrif etti. İşte, Peygamberimizin doğum tarihi... Peygamberimizin doğum günü Miladi takvime göre 20 Nisan 571 yani 12 Rebiülevvel Pazartesi günü olarak belirlendi.
Ayrıca Resûlullah efendimiz, aydınlıkta gördüğü gibi, karanlıkta da görürdü. Peygamber efendimizin mübarek teri de, gül gibi güzel kokardı.
Din kardeşine gelen belâya sevinme; sonra Allah ona âfiyet, sana belâ verir. Öğüt olarak ölüm yeter. Gam çekmeye kabir yeter. İman edip hayırlı işler yapanların son duaları; 'Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun' cümlesidir.
İslam inanışında Kuran'ın vahyi 610 yılında melek Cebrail'in (Allah tarafından gönderildiğine inanılır) Mekke yakınlarındaki Hira mağarasında Muhammed'e görünüp ona Alak Suresi'nden ilk ayetleri okumasıyla başlar ve Muhammed'in 632'deki ölümüne kadar devam eder.
Dr. Nihat Hatipoğlu ile İftar programına önceki akşam Antalya'dan Egemen Eren, Zoom üzerinden bağlandı. Minik Egemen, "Doğum günü kutlamak günah mı?" diye sordu. Hatipoğlu ise şu yanıtı verdi: "Başka kişilerin yaptığı gibi yanlış şeyler yapmadan kutlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri