Edebiyat, sanat, siyaset, ticaret vb. alanlarda haklı bir üne kavuşmuş, tanınmış insanların hayatlarını, eserlerini, başarılarını okuyucuya duyurmak amacıyla yalın bir dille, tarafsız bir görüşle yazılan inceleme yazılarına hayat hikâyesi (biyografi) denir.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.
Doğum yeri, eğitimi ve ilgi alanları gibi kişinin hayatıyla ilgili temel bilgileri içerir. Bir biyografi, aynı zamanda, aile üyeleriyle olan ilişkilerin yanı sıra, öznenin çocukluğundaki önemli olayları ve bunların yetiştirilmelerini nasıl etkilediğini de kaydedebilir.
Bir insanın hayatını anlatan bir edebiyat türüdür. Biyografi kurgusal değildir, tamamen gerçek olayları ve kişilerin özelliklerini içerir. Biyografide genellikle kronolojik sıra takip edilir, sade ve açık bir dil ile kaleme alınır. Bir kişinin yaşamının bir başkası tarafından yazılması ile ortaya çıkan edebi türdür.
İlgili 22 soru bulundu
Bütünüyle bireyin hayatındaki gerçekliği konu edinir. Kişinin iş yaşamındaki başarısı, özel hayatı ve benimsediği değerler biyografinin içeriğinde yer edinir. Biyografide kronolojik sıra takip edilebilir, sade ve açık bir dil kullanılır.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın. Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın.
Biyograilerin tarihin daha iyi anlaşılmasında belge özelliği gösterebileceği ihtimali unutulmamalıdır. İlk biyografi örneği eski Yunan'da Plutarkhos tarafından kaleme alınırken, bizdeki ilk örnek Ali Şir Nevâî'nin Mecâlisü'n- Nefâis'idir.
Bireyin iş hayatındaki başarısı, benimsediği değerler ve özel yaşamı biyografinin içeriğinde yer edinmektedir. Biyografide kronolojik sıra, takip edilmelidir. Açık ve sade dil kullanılır. Biyografide anlatıcı hayali biri değil, yazarın kendisi olmalıdır.
Bir kişiyi tüm özellikleri ve yönleriyle tanıtmak için yazılan bir yazı türüdür. Bir alanda üne sahip olan ve tanınmış kişilerin hayatlarını, başarılarını anlatmak için yazılan bir yazı türüdür. Biyografisi yazılan kişinin hayatının tamamı veya hayatında yer alan önemli noktaların anlatılması olarak ifade edilebilir.
- Öncelikle Instagram üzerinden kişi kendi profiline giriş yapmalıdır. - Hemen arkasından ekranın üst bölümünde bulunan profil düzenle kısmına giriş yapılır. - Bu bölümde biyografi kısmına dokunulur. - Gerekli olan bilgiler bu bölümde eksiksiz bir şekilde yazılır ve gerekirse URL eklemesi gerçekleşir.
Instagram biyografisi kullanıcı adının altında yer alan küçük alandır. Kişiler kendilerine ait iş unvan bilgilerini paylaşabildiği gibi kısa, havalı, anlamı biyografi sözleri ile dikkat çekebilir. Arkadaşa, sevgiliye ithafen anlamlı ve etkileyici sözler paylaşılır.
Biyografi, kişisel hayatı konu alan bir yazı türüdür. Yazar, sporcu, devlet lideri, din görevlisi ve daha birçok kişi hakkında biyografi yazılabilir. Biyografiye konu olan kişinin hayatı olduğu gibi yazıya aktarılır. Yalan veya abartılı bilgiler biyografi içerisinde yer almaz.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Edebi metin türleri; olay, düşünce(fikir) ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyor. Bildirme yazılarını; biyografi, otobiyografi, haber, röportaj, reklam, dilekçe oluşturuyor.
Biyografilerde anlatılan kişinin hayatının yanı sıra eserleri, kişiliği, görüşleri de ele alınır. Anlatılan kişinin doğduğu yer, çocukluğunun geçtiği ortam, öğrenim hayatı, çalıştığı yerler, kişiliği, kendine özgü davranışları, başarılı olduğu alanlar ve eserleri anlatılır.
Kişinin kendisini tanıttığı kısa ve özlü sözlere biyografi denir. Profil fotoğrafının altında yer alan bu sözler, bazen bir dizeden, bazen bir filmden ya da kitaptan alıntı olur. Bazıları ise biyografi kısmına sevgilisine özel sözler yazarak onu ne kadar sevdiğini göstermek ister.
➡ Gerçekçi ve tarafsız bir dil kullanılır. ➡ 1.kişi ağzından yazılır.
Biyografinin Özellikleri
Yaşamı yazılan kişinin kendisi tarafından değil, onunla ilgili araştırma yapan, bilgi ve belgelere ulaşan veya onun yaşamına yakından tanıklık etmiş kişiler tarafından kaleme alınır.
Yazılmış birçok tezkire örneği vardır ve bu tezkireler sayesinde çok sayıda bilgiye ulaşma imkanı sağlanmıştır. Tezkirelerin benzediği bir tür ise biyografi olarak bilinir. Divan edebiyatında yer alan tezkireye karşılık olarak günümüzde kullanılan biyografi eşdeğer tutulabilir.
Hayat hikâyesi veya yaşam öyküsü de denir. Eski edebiyatımızda bu türe tercüme-i hâl denirdi. Divan edebiyatında biyografi türüyle benzerlik gösteren eserlere tezkire denir.
Biyografik roman, çağdaş veya tarihsel bir kişinin hayatının kurgusal bir şekilde aktarılmasını sağlayan bir roman türüdür. Bu tür roman, bir kişinin yaşamı boyunca yaşadığı deneyimlere, tanıştığı kişilere ve karşılaştığı olaylara odaklanır.
Bir kimsenin kendi hayatını anlattığı yazı türüne otobiyografi (öz yaşam öyküsü) denir. Otobiyografide anlatıcı birinci kişiyken biyografide üçüncü kişidir.
Otobiyografi ya da öz yaşam öyküsü, yazarın kendi yaşam öyküsünü anlattığı edebiyat türüdür. Kaynak olarak kişi kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri