İstanbul'u 132,4 megavatla Ankara, 88,4 megavatla İzmir, 81,6 megavatla Balıkesir ve 81,5 megavatla Samsun izliyor. Öte yandan Türkiye'nin biyokütle atık potansiyelinin, yaklaşık 8,6 milyon ton petrol eşdeğeri ve bu kaynaktan üretilebilecek biyogaz miktarının da 1,5-2 milyon ton petrol eşdeğeri olduğu tahmin ediliyor.
Elektrik Mühendisleri Odası'nın Şubat 2021 istatistiklerine göre ülkemizde biyokütle santrallerinin elektrik üretimi içindeki payı %1.5 civarında… Enerji Atlası'nın rakamlarına göre de Türkiye'de halen 99 adet Biyogaz, Biyokütle, Atık Isı ve Pirolitik Yağ Enerji Santrali var.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye'de toplam 106 adet biyogaz tesisi bulunmaktadır ve 12.7 milyon ton digestat üretildiği tahmin edilmektedir.
Türkiye'nin hemen tüm bölgelerinde biyokütleden elektrik üretimi gerçekleştirilebiliyor. Biyokütleden elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 73 ilde bulunan santrallerle 2 bin 102 megavat kapasiteye ulaştı.
Dalga enerjisi üretmek için tasavvur edilen en iyi yerler: Karadeniz'in batısında İstanbul Boğazı'nın kuzeyi ve Ege Denizi'nin güneybatı kıyıları açıkları; Marmaris ve Finike arasıdır.
Şanlıurfa'nın Şenocak mevkiinde 2018 yılında faaliyete geçen tesis 5,2 MWe kurulu güce sahiptir. Mevzuatta yapılan güncelleme kapsamında, santral içerisinde yardımcı kaynak olarak güneş enerjisi yatırımının tamamlanarak üretime geçirilmesi planlanmaktadır.
Türkiye'de 2021 yılı itibarıyla lisanslı 686 adet hidroelektrik santali bulunmaktadır. Kayıtlı güç 31.336 MW, toplam 31.347 MW dır.
2016 yılı Mayıs ayına ait verilere göre Türkiye'de 367 adet lisanslı termik santral bulunmaktadır [9].
Bingöl'de kurulan Aşağı Kaleköy Hibrit Güneş Enerji Santrali Tesisi (GES) Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise 2. büyük hibrit enerji santrali. Bir hafta önce hizmete giren tesis, rekor bir sürede; 6 ayda tamamlandı. GES, 1 milyon metrekarelik alan üzerine kuruldu.
Biyokütle enerjisinden ısı, elektrik ve taşıtlar için yakıt olarak yararlanılmaktadır. Biyokütleden ısı ve elektrik, yakma (geleneksel ve endüstriyel yöntemler) ve dolaylı yakma yöntemleriyle elde edilmektedir.
Biyokütle termik santralleri, biyolojik atıkları fiziksel olarak yakarak enerji elde eder. Doğada çürüyerek yok olacak biyolojik atıkları verimli olmaları için enerjiye dönüştürürler. Biyokütle, hem kentsel atıkların enerji üretiminde kullanılmasını sağlar hem de atıkların istiflenme sorununa çözüm getirir.
Tarım atıkları, orman sektörü organik atıkları, hayvansal atıklar(mezbaha atıkları, dışkı, vb) veya şehir atık sularının oksijensiz ortamda çürütülerek; çeşitli su bitkileri gibi canlı (biyolojik) kaynaklar yolu ile elde edilen yakıta Biyogaz, bu enerji türüne Biyokütle Enerjisi (biomass) denilmektedir.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Türkiye'nin ilk ve dünyanın en büyük dalga enerjisi santralinin inşasına 2023 baharında başlanacağını söyledi.
Dünyanın dört bir yanında çalışılan dalga enerjisi Türkiye'de de mümkün. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde önemli bir unsur olan dalga enerjisi, yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul ediliyor.
Türkiye'nin ilk ve dünyanın en büyük dalga enerjisi santrali
Proje, Türkiye'nin şebekeye bağlı ilk dalga enerjisi santrali ve tamamlandığında dünyanın en büyük dalga enerjisi santrali olacak.
ABD'yi teknoloji devi olan Çin, ardından Almanya ve Brezilya takip etmektedir. Kurulu güç listesinde yer almasa da biyokütle üretimi için ilk beş içerisinde Japonya da yer almaktadır. 2011-2019 yılları arasında biyokütle ile elektrik üretmenin yıllık büyüme yüzdelerini incelendiğimizde %25 ile Çin gelmektedir.
Biyokütle, yaşayan ya da yakın zamanda yaşamış canlılardan elde edilen fosilleşmemiş tüm biyolojik malzemenin genel adıdır. Biyokütle, bir enerji kaynağıdır ve endüstriyel anlamda biyokütle, bu biyolojik maddelerden yakıt elde edilmesi ya da diğer endüstriyel amaçlarla kullanılması ile ilgilidir.
Biyokütle, işlemler sırasında yanar ve doğaya kömür yakmaktan yaklaşık dörtte bir oranında daha fazla karbon emisyonu salınımına neden olur. Buna rağmen biyokütle enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarından kabul edilir.
Bu değerlerden yola çıkarak; 1 ton sığır gübresi 33 m3 biyogaz, 1 ton kümes hayvanı gübresi 78 m3 biyogaz, 1 ton koyun gübresi 58 m3 biyogaz üretilebilir (Yaldız, 2004).
Buna göre; 823 kW kapasiteli biyogaz tesisi kurulmak istendiğinde ilk kurulum maliyetinin 5.851.046 TL (toplama havuzu maliyeti 297.446 dahil) olacaktır. Böyle bir tesisin giderleri hesaplandığında hammadde taşıma, bakım, personel, devreye alma ve işletme giderleri yıllık olarak 1.637.254,64 TL olacağı öngörülmektedir.
1 m3 biyogazın ısıl değeri içerisindeki metan oranına bağlı olarak 4700 ile 5700 kcal arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri