Biyomalzemelerin sahip olması gereken özellikler: Kanserojen olmamalı Alerjik olmamalı Kullanım ömrü uzun olmalı Kullanım ömrü boyunca fonksiyonelliğini yitirmemeli.
Bu şartlar altında bazı implant malzemeleri, vücut tarafından kabul edilmekte bazıları da reddedilmektedir. Biyomalzemelerin, toksik ve kanserojen özellikte olmaması, mekanik dayanımlarının yeterli olması, vücutta meydana gelen reaksiyonların dışında reaksiyonlara sebep olmaması ve korozyona uğramaması gerekmektedir.
➢Biyomalzemeler, insan vücudundaki canlı dokuların işlevlerini yerine getirmek ya da desteklemek amacıyla kullanılan doğal ya da sentetik malzemeler olup, sürekli olarak veya belli aralıklarla vücut akışkanlarıyla (örneğin kan) temas ederler. BİYOUYUMLULUK NEDİR ?
Biyomateryal veya biyomalzeme tıbbi sistemler için biyolojik sistemlerle etkileşime girecek şekilde tasarlanmış herhangi bir maddedir. Terapötikdir, vücudun doku işlevini tedavi eder, güçlendirir, onarır veya değiştirir veya tanısaldır. Bir bilim olarak, biyomalzemeler yaklaşık elli yıldır mevcuttur.
Biyomalzeme olarak kullanılan iki tip kobalt-krom alaşımı vardır. Bunlar; CoCrMo • CoNiCrMo alaşımlarıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Biyomalzemelerin Kısa Tarihi
1880'de fil dişinden yapılmış protezler vücut içine yerleştirilmiş. İlk metal protez vitalyum 1938'de üretilmiş. Fakat daha sonraları bu protez, ciddi anlamda metal korozyonuna uğramış ve canlı organizmalar için tehlike oluşturmuş.
Ameliyat ipliği, vidalar, deri implantasyonu, silikonlar, diş telleri ve dental implantlar gibi pek çok alanda biyomalzemeler kullanılmaktadır. Biyomalzemeler, teknolojik gelişmesini sürdürürken biyouyumluluklarının çok önemli olduğu karşımıza çıkmaktadır.
Biyouyumluluğu yüksek olan malzemeler, kısacası biyomalzemeler; metaller, seramikler, polimerler ve kompozit malzemeler olarak gruplandırılmaktadır. Biyoseramikler; vücudun zarar gören veya işlevini yitiren parçalarının tamiri, yeniden yapılandırılması veya yerini alması amacıyla kullanılan seramiklerdir.
Biyomalzemeler Ve Kullanım Alanları
Özellikle metal ve alaşımlar bir çok alanda biyomalzeme olarak kullanılmaktadır. Çünkü, mekanik ve kimyasal yapıları bu iş için uygundur. Metal ve alaşımlar; diş protezinde, kas iskelet sisteminde ve kalp kapakçıklarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Kompozit Biyomalzemeler
Kompozit, farklı kimyasal yapıdaki iki ya da daha fazla sayıda malzemenin, sınırlarını ve özelliklerini koruyarak oluşturduğu çok fazlı malzeme olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla kompozit malzeme, kendisini oluşturan bileşenlerden birinin tek başına sahip olamadığı özelliklere sahip olur.
Vücudun tamamını veya bir sistemini tedavi etmek, ogmente etmek; doku, organ veya vücudun bir fonksiyonunu yerine koymak amacıyla kullanılan ilaç harici doğal veya yapay herhangi bir veya birden fazla maddenin karışmasından oluşan materyallere biyomateryal denir.
Metalik biyomalzemeler olarak en çok uygulama alanına sahip metal ve metal alaşımları; paslanmaz çelikler, titanyum ve titanyum alaşımları, kobalt-krom alaşımları, nikel-titanyum alaşımları, tantal alaşımlarıdır.
İmplant ve benzeri uygulamalarda sıklıkla kullanılan malzemeler titanyum ve magnezyum alaşımlarıdır. Ancak günümüzde imalat teknolojilerinin gelişmesi ve yeni biyomalzemelerin keşfiyle biyolojik dokuları taklit eden ya da çok benzer özelliklere sahip olan malzemelerin kullanımı konusuna büyük ilgi gösterilmektedir.
Biyomalzeme bilimi tıp, biyoloji, kimya, doku mühendisliği ve malzeme biliminin öğelerini kapsar. Biyomalzeme doğadan elde edilebilir ya da metal bişenler, polimerler, seramikler ya da bileşik maddeler kullanan bir çeşit kimyasal yaklaşımlarla labarotuvarda sentezlenebilir.
Tıbbi cihazların kullanımından kaynaklanan potansiyel biyolojik risklerden korunmak amacı ile, tıbbi cihazlarda biylojik uyumluluk değerlendirmesi yapılması zorunlu bir uygulamadır.
Biyomalzemeler, insan vücudundaki canlı dokuların işlevlerini yerine getirmek yada destekleme amacıyla kullanılan doğal yada sentetik malzemelerdir. BİYOSERAMİK Vücudun zarar gören veya işlevini yitiren organlarının onarımı, yeniden yapılandırılması veya yerini alması amacıyla özel olarak tasarlanan seramiklere denir.
Polimerik Biyomalzemeler: Yaşayan sisteme implante edilmek ve organ ve dokuların işlevlerini kısmen veya tümden üstlenmek üzere tasarlanmış materyaller biyomateryallerdir.
ZET Biyomalzemeler, insan vücudundaki organ ya da dokuların işlevlerini yerine getirmek veya desteklemek amacıyla kullanılan malzemeler olup, metaller, seramikler, polimerler ve kompozitler olmak üzere 4 gruba ayrılırlar.
Biyoinert seramikler, implante edildikleri mikroçevre içerisinde pasiftirler. Kendilerini çevreleyen doku ve organlarla herhangi bir tepkimeye girmezler.
Diyaliz makineleri, yapay eklemler, diş implantları, yapay kalp, ameliyat iplikleri, plastik cerrahi, kontakt lensler aslında günlük hayatlarımızda artık daha sık işittiğimiz, karşılaştığımız biyomalzeme uygulama alanları.
Bazen, belirli bir malzemenin (veya daha doğrusu biyomedikal ürünün) biyouyumlu olup olmadığını belirlemek için ISO 10993'e (veya diğer benzer standartlara) uygun olarak kullanılan büyük bir in vitro test pili olan biyouyumluluk testi uygulanır.
Poliüretan Temelli Yara Örtü Malzemeleri
Poliüretanlar, yüksek biyouyumlulukları, oksijen ve karbondioksit için iyi geçirgenlik, mükemmel mekanik dayanım ve uygun esneklik özelliklerinden dolayı yara örtü malzemesi olarak oldukça yaygın kullanılmaktadır [Xu vd., 2013, Gharibi vd., 2015].
Paslanmaz çelik kullanılarak imal edilmiş ilk metalik biyomalzeme 18/8 Cr/Ni paslanmaz çelik implanttır. Bu tip biyomalzemeler sağlamlık ve yüksek korozyon dayanımından dolayı Vanadyum çeliğinden yapılmıştır.
Diş implantı tam olarak neyden yapılır? Esas olarak titanyum alaşımlarının kullanıldığı ortopedinin aksine, diş implantları saf titanyumdan yapılır. Titanyum, herhangi bir alerjik veya yabancı cisim reaksiyonunu tetiklemeyen yüksek bir biyouyumluluğa sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri