Biyopsikososyal model; sağlık ve hastalık durumlarının muhtemel tüm yönlerini bütüncül bir bakış açısıyla ele alan; biyolojik, psikolojik ve sosyolojik yönden hastalıkları değerlendiren bir modeldir.
Biyomedikal model, tüm hastalıkların biokimyasal dengesizlikler ya da nörofizyolojik anormallikler gibi bedensel (somatik) süreçlere dayanarak açıklanabileceğini öne sürer; bu modele göre psikolojik ve sosyal süreçler, hastalık sürecinden hemen hemen tamamen bağımsızdır.
Kişinin geçmişteki gelişimini, Şimdiki gelişmişlik düzeyini, Gelecekte beklenen gelişimini, dikkate alan bir yaklaşımdır. Devam eden gelişmenin, sağlık üzerindeki psikososyal etkileri, yaşam boyu önem verilmesi gereken dinamik faktörlerden biridir.
Biyopsikososyal yaklaşım, diğer psikoloji paradigmalarına kıyasla, bireyin davranışını yalnızca bir değil birden çok nedene bağlayan bütüncül bir anlayış yaklaşımıdır. Bu bakış açısı, bedenimizin, zihnimizin ve çevremizin etkileşimlerinin birbirini farklı şekillerde etkilemesine olanak tanır.
Biyopsikososyal yaklaşım, sağlıklı olmak veya hastalık durumlarını ele alırken biyolojik, psikolojik ve sosyal yapıların birbirlerinden ayrı düşünülemeyeceğinin temel alınmasıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Biyopsikososyal model, sağlık ve hastalık davranışlarını etkileyen faktörleri, biyolojik özellikler (genler gibi), davranışsal faktörler (yaşam tarzı, stres ve sağlık inancı gibi) ve sosyal koşullar (kültürel etkiler, aile ilişkileri ve sosyal destek gibi) olarak üçe ayırmaktadır.
Olgu düzeyinde formülasyon danışanın problemleriyle, altta yatan şema ve ara inançlar gibi bilişsel mekanizmaların arasındaki ilişkiyi odak alacak biçimde olguyu bir bütün olarak anlamaya yöneliktir.
Türkiye Klinikleri Aile Hekimliği - Özel Konular. Aile hekimliği uygulamalarında kullanılması önerilen yaklaşım biyopsikososyal yaklaşımdır. Bu yaklaşım, biyomedikal yaklaşımın karşısında bireyi yaşantısı, duyguları, çevresi, hastalıklara bakış açısı, fiziksel koşulları ile değerlendirir.
Biyolojik Perspektif
Biyolojik bakış açısı doğrultusunda bu yaklaşım biyolojik psikoloji, biyopsikoloji veya fizyolojik psikoloji olarak da anılır. Biyolojik perspektif, davranışların fiziksel ve biyolojik temellerine odaklanmayı tercih eden yaklaşımdır.
Biyolojik yaklaşım, indirgemeci olduğu yönünde eleştirilere maruz kalmaktadır. Biyolojik yaklaşımı benimseyen psikologlar, genlerden moleküllere, hücrelere, nöronlar arası iletişime, sinir ağlarına, beyin sistemleri, sinir sisteminin tümüne ve nihai olarak davranışa ve bilişe ulaşmayı hedefler.
Psikososyal yaklaşım, yardım almak üzere başvuran müracaatçının sosyal refahına önem verir; her türlü ihtiyacının karşılanmasını, önüne çıkan çeşitli engellerle baş edebilmesi yönünde desteklenmesini ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için kendine güven duygusunun güçlendirilmesini hedef alır (Turan,2009; akt.
Psikososyal, insanın belli yaş aralıklarında geçirdiği evrelerdir. Bu evreler kötü geçirildiği takdirde suçluluk ve şüphe başta olmak üzere birçok risk etmeni kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir.
biyopsikososyal model, biyolojik faktörlerin (genetik, biyokimyasal vb.), psikolojik faktörlerin (ruh hali, kişilik, davranış vb.) ve sosyal faktörlerin (kültürel, ailevi, sosyoekonomik, tıbbi vb.)
Holistik model, Sağlığı bir insanın bütünüyle sağlıklı olma hali olarak fiziksel sağlıkla beraber aynı zamanda sağlığın sosyal ve ruhsal yönlerini de içerecek şekilde tanımlamaktadır. Bu modeldeki sağlık tanımı daha idealist bir tanım niteliğindedir.
James S. Larson tarafından ele alınan dört sağlık modeli bulunmaktadır: tıbbi model, dünya sağlık modeli (WHO modeli), iyilik hali modeli ve çevresel uyumlama modeli.
Tıbbi model, kişisel olarak hastaya odaklanarak tedavisine ve hastalığının iyileştirilmesine çalıştırılır. İlgili model kapsamında sağlık sorunları, hastalık kapsamında değerlendirilmektedir.
Davranışsal sinirbilim (biyolojik psikoloji, biyopsikoloji veya psikobiyoloji) insan ve diğer hayvanların fizyolojik, genetik ve gelişimsel mekanizmalarını biyolojinin ilkeleri ışığında inceleyen bilim dalıdır.
Psikiyatrist George Engel 1977 yılında biyopsikososyal modeli tanımlamıştır.
Sistemik yaklaşımın arkasında gerçekliği belirli biçimde görme ve bundan terapötik ve danışmaya ilişkin yaklaşım biçimlerini türetme yer alır. Psikanaliz ve davranış terapisinin yanı sıra sistemik yaklaşım en geniş yaygınlaşmış ve uygulanan terapi ve danışma yaklaşımıdır.
Hasta merkezli yaklaşımda, mevcut olan tıbbi durumun yanı sıra hastanın sahip olduğu değerlerin, tercihlerin ve ihtiyaçların göz önünde bulundurulması söz konusudur. Hasta ve yakınlarının sürece dahil edilmesi gerekmektedir.
Sağlık psikologları, kardiyovasküler hastalık, ( kardiyak psikoloji ), sigara içme alışkanlıkları, dini inançların sağlıkla ilişkisi, alkol kullanımı, sosyal destek, yaşam koşulları, duygusal durum, sosyal sınıf ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık olaylarını inceler.
"Psikosomatik" psikolojik kaynaklı bedenle ilgili bir durumu ifade eder. Psikiyatride "Psikosomatik bozukluk" bedensel yakınmalarla seyreden ancak organik bir bozukluktan kaynaklanmadığı ispatlanan, psikolojik kaynaklı olduğu düşünülen hastalıklara verilen isimdir.
ABC modelinde A (Olay), B (Düşünce), C (Tepki) olmak üzere üç bileşen vardır. Bir olayı veya durumu tehlikeli, kötü olarak yorumladığımızda korku, öfke, üzüntü, gerginlik gibi duygular yaşarız ve duygularımızla uyumlu davranışlar sergileriz; bağırmak, ağlamak, gitmek gibi.
Psikodinamik vaka formülasyonu, hastanın belirtilerinin nasıl ortaya çıktığını araştırarak, nesne ilişkilerinin düzeyini, ego gücünü, zihinselleştirme kapasitesini, çekirdek çatışmalarını açıklamayı, tedaviyi planlama ve prognozu öngörmeyi sağlaması açısından klinisyenlere oldukça yararlı bir rehber oluşturur.
Ara inançlar derine doğru inme /dikey iniş tekniğiyle; düşüncelerin ve olayların kişi için ne anlama geldiğinin sorgulanmasıyla, hastaların cümleleri tamamlaması istenerek “.... olursa.... anlamına gelir” ya da hasta bir düşüncesini söylediğinde “.... çünkü” sorusunu yönlendirerek açığa çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri