Osmanlı Devleti zamanında üst üste kuşatılan İstanbul nihayet Fatih Sultan Mehmed tarafından 29 Mayıs 1453 tarihinde fethedilerek Bizans İmparatorluğu sona erdirildi. Son Bizans İmparatoru Konstantin ise savaş sırasında öldü.
Antik Çağ dönemi (M.Ö. 667–M.S. 330) İstanbul, bu dönemde adı "Byzantion" olan bir Antik Yunan şehir devleti olarak kurulmuş, kısa zamanda gelişip güçlenmiş ve ardından dönemin süper gücü olan Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir.
Konstantinos Paleologos veya Kostantin Palologoz (Yunanca: Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάσης Παλαιολόγος, Sırpça: Константин Палеолог Драга Konstantin Paleolog Dragaš; 8 Şubat 1405, Mistra - 29 Mayıs 1453, Konstantinopolis), 1449-1453 arasında imparatorluk yapmıştır ve son Roma (Bizans) imparatorudur.
Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun doğusundaki topraklar olarak bilinmektedir. Bizans İmparatorluğu Balkan yarımadası, Asya ülkeleri ve Afrika ülkelerinden meydana gelmiştir.
Bizans imparayorluğu roma imparatorluğunun bir koludur. Ayrıca doğu roma imparatorluğu adlandırılır.Bizans yunanistanda kurulduğu için yunanların diyemem lakin Roma ve çevresinde gömülmüş insanların Antik DNA'sı, imparatorluk döneminde bu insanların çoğunun Ortadoğu kökenli olduklarını göstermişdir.
İlgili 24 soru bulundu
Başken ise Konstantinopolis olmuş ve Roma İmparatorluğu'nun merkezi haline gelmiştir. O dönemde Avrupa'nın ekonomik, askeri ve kültürel alanlarında en güçlü devleti olmuştur. Bizans İmparatorluğu'nun vatandaşları ülkelerine Roma İmparatorluğu, kendilerine ise Romalılar kavramını kullanmışlardır.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
"Türkiye tabiri ilk kez 582 yılında Bizans tarihçisi tarafından Orta Asya için kullanıldı. 900'lü yıllarda da Peçenekler zamanında Karadeniz Kuzeyi'ne, Memlük devleti döneminde Mısır, Filistin, Suriye bölgesine 'Türkiye' denildi. Sonrasında da Anadolu Türkiye oldu."
Osmanlı İmparatorluğu Bizans'ın devamı mı? Bizans'ın birçok bakımdan Osmanlı İmparatorluğu'nda devamı, bir tarih gerçeğidir ama Osmanlı Devleti'ni anlamak için bu, tek kaynak değildir. İslâmi gaza ideolojisi ve ilk Osmanlı vezirlerinin ulemadan olduğu gerçeği gözardı edilirse, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu anlaşılamaz.
Osmanlı Devleti zamanında üst üste kuşatılan İstanbul nihayet Fatih Sultan Mehmed tarafından 29 Mayıs 1453 tarihinde fethedilerek Bizans İmparatorluğu sona erdirildi. Son Bizans İmparatoru Konstantin ise savaş sırasında öldü. Devletin başında bir İmparator bulunur, İmparatorluk babadan oğula geçerdi.
Türkçede Latin harflerine geçiş sonrasında Türk Devleti diğer ülkelerden kentin Türkçe adını kullanmalarını talep etmeye başlamış, zamanla dünya genelinde İstanbul adı yaygınlaşmıştır. Modern Yunancada İstanbul'un adı hâlâ Konstantinopolis olarak geçmektedir.
O devirdeki ismi "Diyâr-ı Rum" yani "Roma ülkesi" olan Anadolu ile "Yeni Roma"nın mutlak hâkimi bu sayede fethine meşruiyet kazandırırken, bir yerde de kendisinin "Roma'nın son imparatoru" olduğunu ilân ediyordu. Fatih, ebedi uykusunu bugün bir zamanlar İmparator Konstantin'in defnedildiği mekânda uyuyor.
Şehrin kayıtlara geçen ilk kuşatması MÖ 510 yılında, o zamanlar Bizantion adıyla bir şehir devleti iken Ahameniş İmparatorluğu tarafından Otanis'in kumandanlığında yapılmıştır.
29 Mayıs 1453'te şehrin Fatih Sultan Mehmed tarafından fethi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentlik dönemi başlar. Müslümanlarca Konstantiniyye olarak adlandırılan şehri, Rumlar 'E Stin Polis' (Başkente/Şehirden) olarak anmışlardır. Osmanlılar da bu ismi kullandılar ve İstanbul şekline getirdiler.
II. Mehmed, vezirleri ve komutanlarıyla birlikte St. Romanos Kapısı'ndan (Topkapı) şehre girdi.
Yani bizim Osman Bey. Hatta günümüz İngilizcesinde de Osmanlı İmparatorluğu 'Ottoman Empire' diye geçer. 'Ottoman' kelimesi Ataman'ın İngilizce çevirisi olarak kullanılmış. Zira Osman olsaydı 'Othman' diye geçmesi gerekirdi ki öyle kullanılmamış.
Osmanlıların sistemli olarak Rumeli'ye geçişleri Bizans İmparatoru Kantakuzenos'un, Orhan Bey'den yardım istemesiyle başladı. 1344'ten itibaren Osmanlılar, Bizans'ın iç mücadelelerine müdahale etmek veya Bizans üzerinde baskı kuran Sırp ve Bulgarlara karşı mücadele etmek için Rumeli'ye geçmeye başladılar.
Fatih Sultan Mehmed'in Konstantinopolis'i fethetmesini, bir anlamda da şehirde yaşayanları Latin baskısından kurtarmasını takiben kendini Roma İmparatoru olarak gördüğü tarihçiler tarafından da kabul edilen bir gerçektir.
Türklerin yaşadığı coğrafyaya Türkiye isminin İtalyanlar tarafından verildiğini ifade eden ünlü tarihçi İlber Ortaylı, yeni Anayasa'da Türk isminin kalması konusuna da değindi. Prof. Ortaylı, Türk ismini ilk olarak İtalyanların verdiğini belirtip şunları anlattı: "Türkiye ismini verenler İtalyanlar.
Roma, günümüz İtalya coğrafyasında M.Ö. 750'li yıllarda ortaya çıkan bir teşkilat idi. O devirlerde daha küçücük bir köy olarak şekillenen Roma, çok önceleri birçok misafire ev sahipliği yapmıştı. Nitekim arkeolojik veriler M.Ö.
Bölgenin bu ismi alması, 1176 yılında yapılan Miryakefalon Savaşı sonrasına da denk gelir. O dönemlerin ünlü gezgini Marco Polo'nun Anadolu için Türkiye ismini kullanmasıyla da bu isim yaygınlaşmıştır.
Bizans aslında bir Antik Yunan şehri.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Rumlar, her ne kadar ırksal köken olarak karışık da olsalar, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunan kabul edilip, Yunanistan'daki Türk nüfus ile mübadele olunmuştur.
Ortalama 3000 askere karşı (veliteslerle birlikte sayı yaklaşık 4200), normal bir lejyonda her biri 30 askere sahip 10 birlikten oluşan toplam 300 süvari bulunurdu ve Decurionlar tarafından komuta edilirlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri