En kolay ve ekonomik olan güneşte kurutmayı tercih ettiklerini tahmin ediyor gibiyiz. Hiç düşündünüz mü neden domatesleri güneşte kurutuyorlar diye? Bu yöntem, hem cep yakmadığı hem de daha sağlıklı olduğu için daima tercih edilir. Nemli ve yağışlı bölgelerde bu kurutma çok da mümkün olmayabilir.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
Kurutulacak domateslerin yağmurlu bir günde ve yağmur sonrasında toplanmamış olmasına, size ulaşmadan önce ıslatılmamış ve su değmemiş olmasına dikkat edin. Su değen domatesler kurutulurken kararır. - Yeteri kadar pamuklu kumaştan yapılmış örtü (naylon ve sentetik örtüler hava aldırmadığı için kullanılmamalıdır).
Domatesi ortadan dörde veya büyükse altıya kesin. Bol güneş gören bir yere, bu bir örtü veya ızgara üzeri olabilir, domatesleri dizin. Alttan hava alan bir yere koyarsanız kuruması hızlanacaktır. Üzerine tuz serperseniz,biraz sulanacağı için kuruması gecikecektir ama tuz serpince daha lezzetli olur.
Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin. İlk 1 saatin sonunda domatesleri ters yüz edin. Domatesler yavaş yavaş sularını salıp kurudukları için fırın mutlaka 110 derecede olmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Hem de çeşitli hayvan ve böceklerden uzak tutmak. 3-4 gün sonra kuruyanlar ters çevrilir. Her gün kontrol edilerek altlı üstlü kuruyana kadar güneşte tutulur. Büyüklüğüne göre 7-12 gün arası bütün domatesler kuruyacaktır.
Domatesler genel olarak güneşte kurutulabilir. Yaz aylarının en sıcak döneminde domateslerin kurutulması yerinde olacaktır. Kurutulan domateslerin uygun koşullarda saklanması gerekir.
Kurutma işlemi için domatesleri tuzlamanız gerekmektedir. Fakat bu tuzlama işlemini sofra tuzu ile değil de kaya tuzu ile uygularsanız, kaya tuzundan alacağınız mineral sayesinde daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Domates ılıman iklim kuşağını seven bir sebzedir. İdeal domates yetiştiriciliği için ortamın 18 ile 27 derece sıcaklıkta olması gerekir. Domates hava sıcaklığının 10 derecenin altında olduğu veya aşırı yağış alan bölgelerde zarar gören bir sebzedir. Aşırı su alan domates çiçekleri çürümeye başlar.
Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C'nin altına ve 35°C'nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12°C derece olması beklenir.
Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C'dir. Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır.
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün katı maddesi yani özü kalır.
Domatesi ortadan dörde veya büyükse altıya kesin. Bol güneş gören bir yere, bu bir örtü veya ızgara üzeri olabilir, domatesleri dizin. Alttan hava alan bir yere koyarsanız kuruması hızlanacaktır. Üzerine tuz serperseniz,biraz sulanacağı için kuruması gecikecektir ama tuz serpince daha lezzetli olur.
Bazı püf noktalarını temel alarak yapım aşamalarına yer verilebilir. Bu şekilde elde edilen domates kurusunu istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz. Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
Domates yaz aylarında en fazla yetiştirilen bitkiler arasında yer alır. Ancak günümüzde tarım alanında yaşanan gelişmeler sayesinde artık 4 mevsim boyunca domates üretebilmek mümkün olabiliyor. Fakat en sağlıklı ve lezzetli olan domates yaz aylarında doğal koşullar altında yetişen domateslerdir.
Domates bitkisi ortalama olarak hektar başı 300 - 330 kg Azot(N), 85 - 93 kg Fosfor(P2O5), 480 - 530 kg Potasyum(K2O), 30 - 35 kg Kalsiyum(CaO) ve 18 - 20 kg Magenzyum'a (MgO) ihtiyaç duyar. Buradaki ihtiyaçlar bitkinin yaşamı boyunca duyduğu besin elementlerinin tamamını gösterir.
Suyunu süzen domateslerimizi ortasından ikiye keselim. İç kısımları üste gelecek şekilde güneş gören bir yere yan yana dizelim. Üzerine hafif hafif tuz serpip, güzelce kurumaya bırakalım. Hanımlar yaklaşık bir hafta 10 günde kuruyor.
Kurutulmuş domatesler genellikle tuzlu olur, tuzlanarak kurutulur. Bu nedenle tarifte ekstra tuz yok. Ama olur da tuzsuz kurutulmuş domates kullanırsanız tuz ekleyebilirsiniz. Ben genellikle fındıkla yapıyorum ama dilerseniz fındık yerine ceviz ya da fındık ve cevizi birlikte kullanabilirsiniz.
Bir kısmı ya da tamamı çürümüş domateslerin çürüyen yerlerini halka şeklinde keserek toprağa gömüyoruz ve düzenli olarak suluyoruz. Tabii güneş de görürse daha iyi olur. Daha sonra büyüyen fideleri uygun bir şekilde yeni yerlerine yerleştirerek verimi arttırabiliriz.
Domateste Son Sulama Ne Zaman Yapılır? Açık tarla domateste son sulama hasat zamanına 4-5 gün kala yapılır.
Domates ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Sıcaklık -2 ile -3 dereceye düştüğünde bitki tamamen ölür. Gereğinden fazla nem ve sıcaklık bitkide hastalıkların meydana çıkmasına, sıcak ve kuru rüzgarlar da çiçek dökülmesine neden olur.
Kuru domates yemeklerde ya da kahvaltılıklarda direkt olarak tüketebilir. Dilerseniz sandviç aralarına da koyulabilir. Bunun dışında salatalarda, kızarmış ekmeklerin yanında ya da peynirle de yenebilir. Tüketim alternatiflerinden hangisini seçeceğiniz tamamen damak zevkinize kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri