Kara Kartal sembolü 19 Ocak 1941 tarihinde, Şeref Stadı'nda Beşiktaş'ın Süleymaniye takımıyla oynadığı bir maçta, Beşiktaş takımının hücum ettiği tribünde bulunan Mehmet Galin isminde bir taraftarın "Haydi Kara Kartallar, Hücum edin Kara Kartallar"... şeklinde tezahürat yapmıştır.
KARA KARTAL:
Hücum edin Kara Kartallar” diye bağırıyor. Şeref Stadı'nı dolduran binlerce taraftar ve maçı takip eden gazetecileri bir anda etkileyen balıkçı Mehmet Galin'in bu tezahüratındaki “Kartal” 6-0 Beşiktaş'ın kazandığı bu maçın ardından Beşiktaş'ın sembolü oluyor.
Şaman inancında Göktanrı olduğuna inanılan Kartal'ın, mitolojilerde çoğunlukla koruyucu ruhun ve adaletin simgesi olduğu görülür. Kartal aynı zamanda hükümdarları ya da beyleri temsilen arma ve bayraklarda sık sık bir güç unsuru olarak yer almıştır.
Beşiktaş`ın simgesi olan ``kara kartal``ın çıkış noktası bir taraftarın tezahüratına dayanıyor. Siyah-beyazlılar, 1940-1941 sezonunda kadrosunu gençleştirirken, liderlik koltuğundaki yerini de sağlamlaştırıyor.
Başta Yunan ve Türk olmak üzere birçok spor kulübünün ambleminde çift başlı kartal vardır. Bunlardan bazıları: Türkiye'nin iki futbol kulübü, BB Erzurumspor ve Konyaspor ve Yunan spor kulüpleri AEK (İstanbul Atletizm Birliği) ve PAOK (İstanbul'un Panthesalonikios Atletizm kulübü) 'tur.
İlgili 24 soru bulundu
Trabzonspor'un kaplan simgesi ise Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın “Kartal', “Kanarya” ve “Aslan” simgelerini kullanmalarının ardından gazeteler tarafından yapılan bir yakıştırmanın ardından ortaya çıktığı biliniyor.
Trabzonspor'un renklerini; Trabzon'un simgesi olan hamsinin gözünün bordomsu duruşu ve teninin mavimsi grisinden aldığı veya iki takımın (İdmangücü ve İdmanocağı) birer renk seçmesiyle aldığı gibi iddialar olsa da; Trabzonspor renklerini, kurulduğu dönemde İngiltere'nin en başarılı takımlardan biri olan Aston Villa'dan ...
Atatürk'ün 1926'daki ziyaretinde sonra Karşıyaka'ya, 1948 Olimpiyatları'nda güreşçilerinin kazandığı altın madalyalar nedeniyle Kasımpaşa'ya ve 1952'de Yunanistan ile oynanan maçta Türk Milli Takımı'nı temsil etmesi nedeniyle de Beşiktaş'a ambleminde Türk bayrağı taşıma hakkı verilmiştir.
Çeşitli tarihçilere ve Beşiktaş'ın sakinleri arasında yaygın olan ve yazılı kaynaklarla da desteklenen bir teze göre Beşiktaş adının aslı Beştaş'dır; Barbaros Hayreddin Paşa'nın gemilerini bağlamak üzere diktirdiği beş taş direk anlamındaki "beştaş"tan bozularak bugünkü adını aldığı kabul edilir.
Voleci Şeref lakabıyla maruf Şeref Görkey'in voleyle attığı 3 muhteşem gol ve kaptan Hakkı'nın, Şakir'in ve Şükrü'nün birer golüyle sahadan 6-0 galip ayrılırlar. Bu maçın ardından, Beşiktaş'ın sembolü “Kara Kartallar” olmuştur.
Beşiktaş'ın sembolü olan ''kara kartal''ın çıkış noktası bir taraftarın tezahüratına dayanıyor.
Artuklu sikkelerinde ve Anadolu'daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift kartal simgesi surlarda, cami ve medreselerde, saraylarda; koruyucu ve hakimiyet sembolü olarak ve kötü güçlerden koruyucu olarak kullanılmıştır.
Beşiktaş`ın "kartal", Fenerbahçe`nin "kanarya" ve Galatasaray`ın "aslan" lakaplarını kullanmalarının ardından Trabzon`daki gazeteler, bordo-mavili takıma "kaplan" yakıştırması yapıyordu.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul'da kurulan spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü (Asıl Çerkesçe ismi Berekhetiqo olup bazı kurucuların mensup olduğu Çerkes sülalesinden gelmektedir, Türkçeye Bereket olarak çevirilmiştir.)
Avcılığa ve hayvanlara merakı olan Sultan Abdülaziz'in yaptırdığı Boğa Heykeli aynı zamanda savaşta gücü simgeliyor.
Beşiktaş'ın eski ve yeni sakinleri arasında yaygın olan ve yazılı kaynaklara da geçmiş bulunan teze göre Beşiktaş adının aslı Beştaş'dır. Bu da Barbaros Hayreddin Paşa'nın gemilerini bağlamak için kıyıya diktirdiği beş taş sütundan gelir. Beştaş adı zamanla Beşiktaş'a dönüşmüştür.
Fuat Balkan, Ihlamur'daki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı ve Bereket Jimnastik Kulübü'nün adı Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirildi. Böylece jimnastik, güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda tutulduğu güçlü bir spor kulübü meydana geldi.
Hüriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre; haksız rekabetin önlenmesini isteyen iki mirasçı, logonun kullanıldığı ürünlerin toplatılmasını istedi. Kartallı Beşiktaş logosu ilk olarak Vala Somalı'nın kendi çizimiyle, Türk Sporunda 75. Yıl Beşiktaş Spor Tarihi isimli kitapta kullanıldı.
Türkiye Süper Lig'i Turgay Şeren sezonu şampiyonu, bitime 1 hafta kala Beşiktaş oldu. Beşiktaş bu hafta deplasmanda bir alt lige düşmesi kesinleşen Gaziantepspor'u 4-0 yenerek şampiyonluğunu garantiledi. Beşiktaş böylelikle Süper Lig tarihindeki 15. şampiyonluğu kazanarak armasına üçüncü yıldızını takmaya hak kazandı.
Fenerbahçe'nin kanarya simgesi “uçan kaleci” lakaplı Cihat Arman'a “sarı kanarya” denilmesiyle ortaya çıktı. Sarı lacivertlilerin bu tarihi simgeyi boğaya çevirmesi kısa zamanda çok mümkün gözükmese de ilerleyen dönemde bunun gündeme gelme ihtimalinden de söz ediliyor.
İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü'nün taraftar grubu 1453 Başakşehir'dir. Kulübün yeniden yapılanmaya gitmeden önceki taraftar grubu olan Boz Baykuşlar ise kendi istekleriyle artık Rams Başakşehir tribünlerinde yer almamaktadır.
Kanarya yüz yıllık maskotumuz olmasına rağmen Fenerbahçe' nin büyüklüğünü ve gücünü simgelemekte yetersiz kalıyor. bu nedenle gücü ve haşmeti tartışmasız olan Boğa figürü kulübümüze daha uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri