Nurullah Ataç bu yazılarına başlık olarak “Günlük” yerine “Günce” deyişini kullanarak bu deyişi yazın hayatımıza kazandırmıştır. (“Günlük” terimini ilk defa Falih Rıfkı Atay kullanmıştı.)
Cevap. Açıklama: Edebiyatımızda "günlük" terimini ilk kez Falih Rıfkı Atay kullanmıştır.
Edebiyatımızda Batılı anlamdaki ilk günlük Direktör Ali Bey'in Seyahat Jurnali adlı eseridir. Bunu şair Nigâr Hanım'ın Hayatımın Hikâyesi adlı eseri takip eder. Türk edebiyatında kendine tam manasıyla yer edinmesi Cumhuriyet dönemine rastlar.
Anılar, yaşanmış, tarih olmuş eski zamanlardaki olay, olgu ve durumları içerirken, günlüklerde, olaylar sıcağı sıcağına yazıldığı için daha çok özneldir. Günlük tutmaya pek fazla rağbet edilmeyen Türk edebiyatında bu türün Tanzimat'tan sonra ortaya çıktığını görüyoruz.
İlgili 23 soru bulundu
Fransa'da bu türün kurucu Maine de Biran'dır. Ustası ise İsviçreli Amiel'dir. 19. yüzyılın ortalarına doğru, romantizm akımının en yoğun dönemini yaşamasıyla birlikte günlükler, edebî değeri ve içeriği bakımından çoğalmaya, yaygınlaşmaya ve yazarlarının iç dünyasını yoğun duygularla yansıtmaya başlamıştır.
Ancak günlüğün edebi tür olarak edebiyatımızda görülmesi Tanzimat Dönemi'nde olmuştur. Tanzimat Dönemi'nde Direktör Ali Bey'in doğu gezisi sırasında yazdığı “Seyahat Jurnali” bu dönemde yazılmış ilk günlük olarak kabul edilir.
William Shakespeare
Tüm zamanların en iyi yazarı olarak değerlendirilmektedir. Hamlet, Othello, Kral Lear, Macbeth, Romeo ve Juliet, Julius Cesar, Fırtına adlı eserleri en çok satan eserleri arasındadır.
Polisiye roman denildiğinde koşulsuz herkesin aklına gelen ilk isim olan Agatha Christie, Shakespeare ve İncil'den sonra kitapları en çok satılan yazar olarak tarihe geçmiştir.
Osmanlı döneminde günümüzde günlük türü yerine kullanılan isim ruzname'dir.
Günlükler - Sylvia Plath
30 yıllık kısacık yaşamına birbirinden değerli eserler sığdırmış, yaşadığı fırtınalı hayatı dramatik bir intiharla sonlandırmış olan Sylvia Plath'ın Günlükler adlı kitabı yazarın son 2 yılını konu alıyor.
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
Gerçekler ve yaşanılanlar değiştirilmeden, çarpıtılmadan yazılır. Tarih, biyografi, anı için birer belge değeri taşırlar. Edebiyatımızda günlük yerine önceleri “ruzname” adı kullanılmıştır. Edebiyatımızda günlük pek yaygın değildir.
Çankaya: Atatürk Devri Hatıraları, Falih Rıfkı Atay'ın Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamını ve Türk Kurtuluş Savaşı'nı anlattığı anı türündeki eseridir.
Yollıg Tigin (Eski Türkçe: ; Türkiye Türkçesi Sesletimi: Yollug Tigin, Yolluğ Tigin), ya da tahta oturduktan sonraki adıyla Ay Kağan (Çince: 伊然可汗 Yī rán kè hán, Türkiye Türkçesi Söyleyişi: Ayhan), Türkçenin Tonyukuk'tan sonra bilinen ilk yazarı ve İkinci Göktürk Kağanlığı'nın 5. kağanıdır.
''Türkiye'nin en genç roman yazarı'' unvanına sahip olan Rana Demiriz'in 3'üncü romanı yayımlandı. 14 yaşında yazdığı ''Gölgedeki Işıklar'' adlı kitabı ile ''Türkiye'nin en genç roman yazarı'' unvanına sahip olan lise öğrencisi Rana Demiriz'in 3'üncü romanı ''Donmuş Ateş'' yayımlandı.
Öte yandan Guinness Rekorlar Kitabı kayıtlarına göre, 25 Mayıs 1958 doğumlu Dorothy Elmhisrt Straight 4 yaşındayken yazdığı kitapla hala dünyanın en genç yazarı unvanını elinde tutuyor.
Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir. Kıssalar ve öğütler içeren Diamond Sutra, aynı zamanda dini içerikli bir kitaptır ve Buda'nın öğretilerini kapsar.
1. İki Şehrin Hikayesi - Charles Dickens - 200 milyon. Kitap, Fransız Doktor Manette'in 18 yıl boyunca Paris'te Bastille'de hapis yatmasını ve hiç tanımadığı kızı Lucie ile Londra'da yaşamak üzere serbest bırakılmasını anlatır. Charles Dickens'in bu eseri dünya çapında en çok satışı yapılan eser olma unvanını taşıyor.
Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Nedim Gürsel, Latife Tekin, Gülten Akın, Ayşe Kulin, Erendiz Atasü, Buket Uzuner, İnci Aral, Perihan Mağden, Enis Batur, Elif Şafak ve 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Orhan Pamuk gibi isimler, dünya ...
Türk edebiyatında deneme ilk örneklerini 19. yüzyılda verebilmiş, 1940'lı yıllara kadar pek rağbet görmemiş ancak kırklı yıllarda kabul görerek yaygınlaşmaya başlamıştır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Denemenin edebî bir tür olarak Dünya edebiyatında öncülüğünü Fransız yazar Michel de Montaigne (1533-1592) yapmıştır. Onun Essais (Kalem Denemeleri ya da Denemeler) adlı eseri, bu türün ilk örneği olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri