Marka; mal veya hizmetleri birbirinden ayırt etmeye yarayan ibarelere denilmektedir. Markanın fonksiyonları ise; kaynak gösterme, ayırt edicilik, reklam ve kaliteyi garanti etme fonksiyonudur.
Markanın işlevi, bir ürün, hizmet veya organizasyonun algılanan değerini ve tanıtımını artırmak, müşterilerle bağ kurmak ve tüketici sadakatini oluşturmak veya sürdürmek için önemli bir rol oynar.
Markanın temel işlevi farklı firmalara ait mal veya hizmetlerin ayırt edilmesini sağlamasıdır. Mar- kanın bunun yanında reklam işlevi, garanti işlevi gibi işlevleri de vardır. Marka ayrıca, mal ve hizme- tin kökenini gösterme işlevi yani, ürünün üreticisi- ni, hizmetin sağlayıcısını gösterme işlevi de görür.
Marka Amacının Faydaları
Markalaşma, gerçek bağlantılar kurmaya ve bir kitleyle daha duygusal ve insani bir ilişki kurmaya yardımcı olmayı, satışları artırmaya ve müşteri sadakati oluşturmaya yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Ürünün ve işletmenin kitleler tarafından tanınmasını sağlar. Talep yaratır ve işletmenin piyasada tutunmasına yardımcı olur. İşletmenin imajını güçlendirir ve topluma güven vermesine katkıda bulunur. İşletmenin rekabet gücünü arttırarak uzun ve kısa vadede başarıyı getirir.
İlgili 29 soru bulundu
Markalar özet bir tanımla; bir ticari işletmenin sunduğu ürün ya da hizmetleri başka bir ticari işletmenin ürün ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Markalar bir yönüyle “bir işletmenin parmak izidir.” denilebilir.
Marka, satıcı veya satıcı grubunun mal veya hizmetinin diğerlerinden ayırt edilmesi için tasarlanmış isim, terim, işaret, sembol, tasarım veya bunların bileşiminden oluşur (Kotler, 1991: 442). Marka; isim, sembol, dizayn ve işletmenin sunduğu ürünleri rakiplerinden ayıran tüm öğelerin toplamıdır.
Marka yönetimi neden önemlidir? Marka yönetimi, marka değerini (müşteri algılarına dayalı olarak markanızın genel değeri ve gücü) doğrudan etkileyebilir. Marka yönetimi, başarılı bir şekilde yapıldığında markanızı daha geniş kitlelerin duymasını sağlar ve böylece markanızı yukarıya taşımanıza yardımcı olabilir.
Marka değeri ile marka ve müşterilerin ürün ve ürün performansı hakkındaki hissettikleri ve algıları ortaya çıkmaktadır. Güçlü bir markanın değeri; markanın müşteri tercihini ve sadakatini yakalayabilme gücünü göstermektedir (Kotler ve Armstrong, 2004:291). Marka, işletmeler ile müşteriler arasında ilişki kurmaktadır.
Müşteri-marka ilişkisi, müşteri ve markalar arasında ortaya çıkan bilişsel, duygusal ve davranışsal süreçlerin bir karışımıdır (Blackston, 1991). İnsanlar birbirleriyle geliştirdikleri bireysel ve samimi ilişkilerin benzerini markalarla da kurabilmektedirler.
Marka varlığını oluşturan ögelerden biri marka unsurlarıdır. unsurlar; marka adı, logo, sembol, karakter, jingle, ambalaj, konuşma sesi ve sloganlardır. Marka unsurları marka farkındalığı yaratmak için de dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
Marka denildiğinde pek çok insanın aklına ürün veya hizmet satan işletmeler gelir fakat marka tanımı bununla sınırlı değildir. Bir ürün veya hizmet sunan insanlar da marka olarak tanımlanır. Örneğin Şeyma Topaloğlu; Halkla ilişkiler, pazarlama, markalaşma, sosyal medya gibi konularda hizmet veren bir markanın adıdır.
Marka, tüketicilerin alacakları ürünleri tanımalarında, diğerlerinden ayırt etmelerinde kolaylık sağlayan ve kalite bakımından güven veren bir unsurdur. Tüketicilerin markayı algılamaları ve markaya güvenmeleri, üreticinin işletme imajının gelişmesinde önemlidir.
Marka ismi bir kurumun müşteriyle kurduğu ilişkinin temel taşıdır. Marka isimleri bir şirketin ne iş yaptığını açık açık ifade edebileceği gibi (Türk Hava Yolları gibi) tamamen kurgulanmış da (örneğin Lego latince güzel oyun anlamına gelen leg godt ifadesinden türetilmiştir) olabilir.
Marka değerinin, müşterinin bilgiyi yorumlama, işleme ve satın alma kararını güvenle verme becerisini artırdığı da söylenmektedir. Böylece, yüksek marka değerine sahip bir kuruluş, rekabette ayrılmayacak sadık bir müşteri tabanı elde ederek gerekli pazar payının büyük bir bölümünü yakalayabilir ve elinde tutabilir.
Marka değeri, marka öz varlığı ya da marka öz sermayesi; bir markanın hedef kitlesi tarafından değerlendirildiğinde ortaya çıkan bilgiler bütünüdür. Markanın bilinirliği, markaya duyulan sadakat, oluşturulan kalite algısı, marka değerine dair kriterleri sunan unsurlardır.
Fiyat primi yaklaşımında; benzer nitelikli ürünler arasındaki fiyat farkı oransal olarak hesaplanır ve gelecek yıllara ait tahmin edilen satışlarla çarpılarak bulunan tutarlar bugünkü değere indirgenerek marka değeri hesaplanır.
Marka yöneticilerinin ürünleri için seçebileceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ayrı ürün grubu adı ve kişisel ürün adı stratejileri olarak sıralanmaktadır (Culley, 1983, s: 501-504).
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Marka analizi, bir markanın güçlü ve zayıf yönlerini, pazar konumunu, tüketici algısını ve rekabet avantajlarını değerlendirmeyi amaçlayan kapsamlı bir inceleme sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri