Blastokist, yumurtanın embriyo haline geldikten sonra 5. ya da 6. güne ulaşmış hali olarak tanımlanır. Transferden önce en kaliteli bir ya da iki embriyo seçilir ve transfer gerçekleştirilir. Bu yöntem, tüp bebek tedavisinin en önemli işlemleri arasında yer alır.
Embriyo transfer sonrasında 6-7 günlerde koruyucu tabakası olan zonadan kurtulur ve rahim dokusuna tutunmaya başlar.
Blastokist aşamasında embriyo kalite sıralaması kapsamında, 5-6 en iyi seviye olup, 1 en düşük seviyedir. Bizim blastokist aşamasında kaliteli embriyo olarak kabul ettiğimiz embriyolar ise; 3,4,5 ya da 6 seviyesinde olup, iç ve dış hücre tabakası A ya da B olan embriyolardır.
Blastokist, embriyonun hücre sayısın 250-300 hücreye ulaştığı, bebeği oluşturacak olan iç hücre kitlesi ve bebeğin eşini yani plasentayı oluşturacak dış hücre kitlesinin ayrışmaya başladı sürece verilen isimdir. Gelişimini güzel bir şekilde devam ettirerek 5. güne ulaşan embriyoya blastokist adı verilmektedir.
Blastokist, döllenmiş bir yumurtanın gelişiminin ilerlediği aşamadır. Normalde, embriyo 2 ila 3 gün içinde rahime yerleşir.
İlgili 44 soru bulundu
Yumurtanın spermle döllenmesinden sonra oluşan embriyo bölünmeye başlar. Döllenmeden sonraki 5-6 gün boyunca hücrelerin devamlı bölünmesiyle blastokist oluşur.
İçinde sıvı toplanmış olan bu hücreler kümesine blastokist denir ve blastokistin daha sonra uterus (rahim) iç tabakasına olan endometriyuma gömülür.Bu gömülmeye implantasyon yani yerleşme denir ve bu gömülmeyle birlikte gebelik süreci başlamış olur.
Blastosist transferi, embriyonun gelişiminin 5. veya 6. gününde gerçekleştirilirken, diğer yöntemlerde transfer 2. veya 3. gününde yapılır. Blastosist transferinin avantajlarından biri, embriyonun daha fazla hücre içermesi ve daha iyi bir seçim yapılmasına olanak tanımasıdır.
Günler boyunca gelişip hücre sayılarını artıran embriyolar beşinci günden itibaren iki ayrı hücre tipine ayrılarak aralarında bir sıvı biriktirir. Bu embriyolara 'Blastosist' denir. Ne yazık ki her embriyo bu aşamaya kadar gelişimini devam ettiremez, daha erken bir dönemde gelişimini durdurur.
Erken embriyonik gelişim
Embriyo bölünmeye başlar ve en uygun koşullarda 2 ila 3 gün sonra 4 ila 8 hücre evresine ulaşır. Bunu izleyen günlerde, embriyo oldukça hızlanır: Beşinci günde, 60'ın üzerinde 100'den fazla hücreden oluşur ve blastosist olarak anılan evreye girer.
Blastokist embriyolar arasında tutunma potansiyeli en iyi olanı seçilebilir.
Peki 3. gün mü yoksa 5. gün embriyosu mu daha tutunur? Bu sorunun net cevabı yoktur. Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır.
Embriyo Kalitesi
Embriyonun kalitesiz olması da tüp bebek tutmama nedenleri arasındadır. Transfer yapıldığı günkü embriyonun kalitesi, gebelik oranları açısından oldukça belirleyici olmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde önemli bir yere sahip olan blastokist transferi kısaca laboratuvar ortamında oluşturulan embriyonun 5. veya 6. gelişim gününde kadına transfer edilmesidir. Blastokist transferin, daha kaliteli embriyo transferine imkan sağlaması ve çoğul gebelik riskini azaltması gibi pek çok yararı var.
Embriyo kaliteli olduğunda anneye ait bazı faktörler, transfer tekniği , rahim zarının gebelik tutunmasına uygun olmaması, bağışıklık sistemi, annenin hormonal durumu gibi bazı geçici durumlarda da embriyo iyi olmasına rağmen gebelik oluşmayabilir.
3. gün 7-8 hücreli (ideal olarak) olan embriyo 5. gün yani blastokist aşamasında 250'den fazla hücreli, bebeği oluşturacak olan iç hücre kütlesi (inner cell mass) ve bebeğin eşini oluşturacak olan dış hücre kütlesi (trofoektoderm) ayrımlaşmış hale gelmektedir.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Bu hücreler ortası sıvı ile dolu bir yapı oluşturur. Oluşan embriyonun bu haline blastula (balastosist) denir. Blastula içindeki sıvıya ise blastosöl denir. Balastosist halindeki embriyo, endometriyuma (rahim iç dokusu) ulaşarak tutunmaya başlar.
Bölünme hızına göre bir embriyo uygun hücre sayısına sahip ise normal gelişen embriyo olarak değerlendirilirken zamanında daha az hücre sayısına sahip ise yavaş gelişen embriyo olarak değerlendirilir.
Tüp bebek tedavisinde 5-6 gün sonra blastosist evresine ulaşabilen embriyoların transfer edilmesi anormal embriyonun elenmesini sağlar. Böylece implantasyon olasılığı artar ve tüp bebek başarısı artar.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Gebeliğin yaklaşık 6-7. haftasından itibaren üreme organları gelişmeye başlar. Ancak 12. haftadan sonra kız veya erkek yönünde dış ve iç genital (üreme) organlarında farklılaşma izlenir. Omuriliği meydana getirecek olan nöral tüp 17. günden itibaren gelişmeye başlar ve 27. gün nöral tüp oluşarak kapanmaya başlar.
EMBRİYO DONDURULMASI (VİTRİFİKASYON)
Embriyolar 1. günden 6. güne kadar gelişimlerinin her aşamasında dondurulabilmektedir. Ancak çözme sonrası en yüksek sayıda canlı embriyo elde edilebilmesi için dondurma işleminin, embriyoların gelişim aşamasına özel bir teknikle uygulanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri