Blastokist (blastosist); içinde sıvı olup iç hücre kitlesi (bebeği oluşturacak hücreler) ve dış hücre kitlesi (bebeğin eşini diğer adıyla plasentayı oluşturan hücreler) ayrışmaya başlamış 5.gün embriyosudur. Laboratuvar şartlarında kültür ortamında tüp bebek embriyo gelişim sürecinin son aşaması blastokist evresidir.
İçinde sıvı toplanmış olan bu hücreler kümesine blastokist denir ve blastokistin daha sonra uterus (rahim) iç tabakasına olan endometriyuma gömülür.Bu gömülmeye implantasyon yani yerleşme denir ve bu gömülmeyle birlikte gebelik süreci başlamış olur.
Tüp bebek tedavisinde önemli bir yere sahip olan blastokist transferi kısaca laboratuvar ortamında oluşturulan embriyonun 5. veya 6. gelişim gününde kadına transfer edilmesidir. Blastokist transferin, daha kaliteli embriyo transferine imkan sağlaması ve çoğul gebelik riskini azaltması gibi pek çok yararı var.
Embriyo, ardışık hücre bölünmeleri ile doğal bir üreme döngüsü dahilinde oluşumunun 5. veya 6. gününde tüplerden rahim ortamına ilerler. Gelişen embriyoya blastosist adı verilir.
Blastokist, döllenmiş bir yumurtanın gelişiminin ilerlediği aşamadır. Normalde, embriyo 2 ila 3 gün içinde rahime yerleşir. Ancak blastokist transferi, embriyonun 5 veya 6 günlük bir aşamada rahime yerleştirilmesini içerir. Bu, embriyonun daha ileri gelişmiş olduğu ve implantasyon şansının arttığı anlamına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Embriyo 3-4 gün boyunca tüpten rahim boşluğuna doğru yolculuk yapar ve morula aşamasında rahime iner. Blastokist oluştuktan sonra ise etrafını saran ve zona pelusida adı verilen kabuğun dışına çıkar ve uygun şartlar sağlandığında rahime tutunması gerçekleşir yani endometriuma yerleşir (implantasyon).
Doğal bir gebelikte tüpte yumurta döllendikten sonra 3 gün tüp içinde ilerleyerek rahim içine düşer ve rahim içinde de 2 gün sonrasında, yani blastokist evresinde, rahim iç tabakasına yataklanır.
Blastokist (blastosist); içinde sıvı olup iç hücre kitlesi (bebeği oluşturacak hücreler) ve dış hücre kitlesi (bebeğin eşini diğer adıyla plasentayı oluşturan hücreler) ayrışmaya başlamış 5.gün embriyosudur. Laboratuvar şartlarında kültür ortamında tüp bebek embriyo gelişim sürecinin son aşaması blastokist evresidir.
Embriyo transfer sonrasında 6-7 günlerde koruyucu tabakası olan zonadan kurtulur ve rahim dokusuna tutunmaya başlar.
Doğal süreçte embriyo gelişme gösterdikçe hücre sayısı artmakta ve 5 – 6 günde tüplerden rahim ortamına ilerlemektedir. Gelişmekte olan bu embriyoya tıp literatüründe blastokist adı verilmekte olup doğal şartlarda implantasyon gerçekleşerek embriyo rahim yatağına tutunmaktadır.
Embriyosu 5.güne ulaşmış olan kadınlara yapılır.
Blastokist, yumurtanın sperm ile birleşmesi sonucundan embriyo haline geldikten sonraki 5. güne ulaşmış halidir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan yöntemlerden blastokist transferi için en uygun zamanın embriyonun gelişiminin 5. günü olarak belirlenmiştir.
Blastokist aşamasında embriyo kalite sıralaması kapsamında, 5-6 en iyi seviye olup, 1 en düşük seviyedir. Bizim blastokist aşamasında kaliteli embriyo olarak kabul ettiğimiz embriyolar ise; 3,4,5 ya da 6 seviyesinde olup, iç ve dış hücre tabakası A ya da B olan embriyolardır.
Gelişimin bu basamağındaki oluşuma, blastosist adı verilir. İç hücre kitlesi veya embriyoblast artık blastosist boşluğuna doğru uzanır, trofoblastlar da blastosistin duvarını oluşturur.
Tutunmanın önündeki en büyük engellerden biri de rahim içinde oluşabilen sorunlardan olan yapışıklık, miyom, polip, enfeksiyon ve yabancı madde kalıntıları gibi etkenlerdir. Bu gibi sebeplerin mevcut olması embriyonun tutunmasına engel teşkil edebilecek sebeplerdir.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Embriyonun anne adayının rahmine tutunması ve doğumun gerçekleşmesi ile sonuçlanır. Döllenmiş embriyonun anne karnına transferinden sonra normal şartlarda 7 veya 10 gün içerisinde anne adayının rahmine tutunması beklenir. Ancak bazı nedenlere bağlı olarak geç tutunma meydana gelebilir.
En erken olarak döllenmeden 7-8 gün sonra kanda tespit edilebilmektedir. Kliniğimizde 5. gün embriyo transferinden 9 gün sonra ilk beta hCG testini değerlendiriyoruz.
Embriyo transferi sonrası tutunma yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar, transferin 6-7. gününe kadar devam eder. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynamaktadır.
Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur. Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir.
EMBRİYO DONDURULMASI (VİTRİFİKASYON)
Embriyolar 1. günden 6. güne kadar gelişimlerinin her aşamasında dondurulabilmektedir. Ancak çözme sonrası en yüksek sayıda canlı embriyo elde edilebilmesi için dondurma işleminin, embriyoların gelişim aşamasına özel bir teknikle uygulanması gerekmektedir.
Embriyonun rahim duvarına tutunmasının en yaygın belirtilerinden biri, genellikle implantasyon kanaması olarak adlandırılan hafif lekelenme veya vajinal akıntıdır. Embriyonun rahme yerleştirilmesi sırasında, rahim iç zarı hafifçe tahriş olabilir ve bu da hafif kanama veya lekelenme şeklinde kendini gösterebilir.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Embriyonun bırakılması sonucu endometriumun iki karşılıklı duvarı anlık olarak ayrılıyor ama daha sonra transferin yapılması için kullanılan kateter çıkarıldığında hemen tekrar birleşiyor. Dolayısıyla hasta ayağa kalktığında embryonun kaviteden düşmesi pek muhtemel değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri