Mantıkta “ise” bağlacının bir diğer adı koşullu önerme olarak geçmektedir. Tek taraflı olma özelliği barındıran koşullu önermenin gösterimi (⇒) şeklindedir.
Merhaba, p ise q önermesi p => q şeklinde gösterilir ve ise bağlaçlı önermeler veya bağlaçlı önermelere çevrilebilir.
İse Bağlacı İşlem Özellikleri
"İse" işleminin değişme özelliği yoktur.
İse (⇒): İki basit önermenin "ise" ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır.
İlgili 41 soru bulundu
İse Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
Kural: Bir bileşik önermenin modern mantıkta “ise” önerme ikilemiyle kurulmasıyla doğruluk değeri, p ≡ 1 ve q ≡ 0 şeklinde yanlış, diğer bütün hallerde ise doğru olur.
“İse” bağlacının doğruluk değerlerini kavramakta birçok öğrenci zorluk çekebiliyor, çünkü “ise” bağlacı içeren bileşik önermelerde sadece 2. önermenin değeri yanlış ise bileşik önerme yanlış oluyor.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Hayır, ise bağlacının birleşme özelliği yoktur. Mantıkta “ise” bağlacının diğer adı koşullu önermedir. Tek taraflı koşullu önerme (⇒) şeklinde gösterilir. Mantıkta “ise” bağlacı günlük hayatta kullanılan “ise” bağlacına çok benzerlik gösterir.
Yani ise bağlacı ile kurulmuş olayın ilk önermesinin değili alınır, araya veya sembolü konur ve ikinci önerme q sabit kalır. Bu kural ile sorudaki işlemleri yapacak olursak, p ⇒ q' ≡ p' ∨ q' olur. Bir de bunun değili parantez dışında alınmıştır.
Açıklama: 1 => 0 = 0 'dır. Cevap 0 olmalıdır. Bu önermede sadece 1 ise 0 = 0 çıkar. diğer tüm durumlar 1 olarak çıkar.
> İse (şart gerektirme) bağlacı, koşullu önermedir. > p ve q önermeleri için (p ⇒ q) ile gösterilir. > Önermelerin olumsuzu (değili) >> ' << işareti ile gösterilir.
p ⇒ q koşullu önermesinin karşıtı ön bileşen ve art bileşenin yeri değiştirilerek elde edilir. Böylece q ⇒ p bileşik önermesi elde edilir. p ⇒ q koşullu önermesinin olumsuzu bileşik önermenin tamamının değillenmesi ile elde edilir. Buna göre p ⇒ q koşullu önermesinin olumsuzu (p ⇒ q)' bileşik önermesidir.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Ek-fiilin çekimli biçimleri (idi, imiş, ise) ayrı yazılabildiği gibi bitişik olarak da yazılabilir.
De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
Çift gerektirme, bir matematik terimidir. Çift yönlü bir önerme olarak bilinen gerektirme mantık konusu olarak öğrencilere öğretilmektedir. Çift gerektirme terimi, doğruluk değeri her zaman 1 çıkan bir önermedir. Çift gerektirme önermeleri p ile q şeklinde ifade edilmektedir.
İki yönlü bir koşul bildiren ancak ve ancak bağlacı mantıkta p ile q önermeleri kullanılarak meydana gelir. Güneş doğarsa sabah olur ya da sabah olursa güneş doğar. (Ancak ve ancak güneş doğduğunda sabah olur ya da ancak ve ancak sabah olursa güneş doğar.)
Bir bileşik önermenin modern mantıkta “ise” önerme iklemi ile kurulması ile doğruluk değeri, p ≡ 1 ve q ≡ 0 şeklinde yanlış, diğer tüm durumlarda ise doğru olmaktadır. p ≡ 1, q ≡ 0 ise; (p ⇒ q)' ⇒ q' ≡ (1 ⇒ 0)' ⇒ 1.
bir önermenin değili yani olumsuzu o önermenin tam tersidir mesela "p'nin olumsuzu p' den q olur, q'nun olumsuzu yani değili q' den p olur, aynı zamanda 0'ın değili 1'dir, 1'in değili 0'dır."
"Ya da" bağlacı ⊻ sembolü ile gösterilir. p ile q önermeleri arasında "veya" bağlacı ile yapılan bileşik önerme p ⊻ q şeklinde gösterilir. "Ya da" bağlacıyla bağlanmış önermelerin (bileşenlerin) yalnızca bir tanesi doğru olduğunda bileşik önermenin doğruluk değeri doğru, aksi halde yanlış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri