Yağlı cilde veya karma cilde sahip olan birçok kişi, kendilerini zaten yağlı hissettikleri için günlük nemlendirici kullanmamayı tercih eder. Bu durum cildin yeterince su ihtiyacını karşılayamamasına ve kuruyarak yağlı cildin pullanmasına sebep olur.
Deri döküntüsünün en yaygın sebebi cildin kurumasıdır. Cilt yüzeyini yaplayan nemli ve yağlı olan katman kuruduğunda, cilt pul pul dökülmeye başlayarak imdat sinyalini verir. Kuruluk dışında deri döküntüsünün sebepleri, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilir.
Ciltte ortaya çıkan pul pul dökülmelere karşılık en etkili bitkisel yöntem zeytinyağıdır. Zeytinyağı kuru bölgenin üzerine direk olarak uygulandığında etkili bir nem sağlayacağından hızlı bir iyileşme süreci ortaya çıkaracaktır. Kuruluğa ve pul pul görünüme iyi gelen bir diğer doğal seçenek ise süttür.
Günümüzde görülen cilt yapısı, cilt fonksiyonların bozulmasıdır. Yağlı cilt yapısından ekstrem kuru cilt yapısına dönüşmesinin nedeni, uzun süren güneş banyoları, solaryum, yanlış kozmetik kullanımı veya çok derin uygulanan akne tedavileri. Cildin kuruması, sertleşmesi ve hassaslaşmasına neden olur.
Kişinin psikolojik olarak kendini rahatsız hissedebilmesine neden olabilen bu durum, çoğunlukla cilt kuruluğundan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda yaşlanma, güneş ışığına maruziyet, sert kimyasallarla temas, bazı ilaçların kullanımı ve bazı rahatsızlıklar da ciltte pullanma sorununa yol açabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Tüm cilt tiplerine uygun olan Bepanthol cilt bakım kremini herkes kullanabilir. Özellikle çabuk kuruyup çatlayan ciltler için idealdir. Cildi pul pul dökülen kişileri de memnun edecek bu krem, ciltte bariyer oluşturarak derinin onarımını sağlar. Böylece nemini geri kazanan cildin yumuşak olmasını da mümkün kılar.
Yüzünüzü Düzenli Olarak Yıkayın
Yağlı cilt bakımı için atılacak ilk adım yüzü düzenli olarak günde 2 kez yıkamaktır. Cilt, hem gündüz hem de gece cilt bakımı rutininde, cilt için uygun bir temizleyici ve ılık su ile yüz yıkanmalıdır. Ancak bu aşamada sabunun cildi kurutmayacak özellikte olduğundan emin olunmalıdır.
Seboreik dermatit, oldukça sık görülen sebore yani yağlı cilt zemininde gelişen, kızarıklık ve pullanma ile seyreden kaşıntılı bir hastalıktır. Cildin en üst tabakası kalınlaşır, deri kurur, pul pul olur ve dökülür. Toplumda görülme sıklığı % 5 oranındadır.
Cildin kuruması, pul pul dökülmesi ve cildin mat bir görünüm alması, yeteri kadar A vitamini almadığınızı gösterir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye, A vitamini içeren besinleri bolca tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
Cilt kuruluğu özellikle kış mevsiminde soğuk hava, rüzgar maruziyeti, havadaki nem kaybı nedeni ile görülür. Yine kış mevsiminde evde kullanılan ısıtıcılar havadaki nem oranını epeyce azaltarak deri kuruluğuna neden olur. Yaz mevsiminde ise genellikle güneş, deniz, havuz ve sık duş alma ile kuruluk oluşur.
VİTAMİN A EKSİKLİĞİNDE İZLENEN DERİ PROBLEMLERİ
Süt, yumurta, yağ, karaciğer, böbrek ve balık yağı en zengin VİTAMİN A kaynağıdır. Yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde ise en çok alfa-karoten ve beta-karoten şeklinde bulunur. Vitamin A eksikliğinde ciltte kuruma, kırışıklıklar ve ince pullanmalar görülür.
Derinin soyulduğu yerlere vazelin sürerek ölü derinin bir an önce atılmasını sağlayabilirsiniz. E vitamini ve antioksidan bakımından zengin olan aloe vera, cilt hücrelerinin yenilenmesine destek olur. Aloe vera jelini soyulan cilde masaj yaparak sürün. Ancak bölgeyi çok fazla bastırmamaya özen gösterin.
Atopik dermatit yani egzama, ciltte kurumaya, kaşıntılı leke ile döküntülere ve enfeksiyona neden olan, bulaşıcı olmayan inflamatuar bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt kuruluğu, çatlama, kabarıklık ve şişlik, ciltte kaşıntı ve pullu deri döküntüsü egzamanın en tipik belirtileridir.
Yağlı egzama her yaştan bireylerde görülen bir egzama türüdür. Yanma, kaşıntı, kepeklenme, sulu yaralar ve deri çatlaklarıyla belirti gösterebilir. Yüzde ve göz kapaklarında görülme sıklığı fazladır, bu durumda da kişinin hem sağlığı hem de fiziksel görünümün bozulması sonucu psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir.
Bu yağ bezleri cildi korur ve nemlendirir. Ancak bazı bireylerden bu yağ gereğinden fazla salgılanmaktadır. Bu durum yüzde ve saç derisinde aşırı yağlanmaya yol açmaktadır. Hatalı beslenme, kötü alışkanlıklar, yeterince su içmemek, kozmetik ürünler, uykusuzluk, stres ve hormonlar cilt yağlanmasına sebep olmaktadır.
YAĞLI CİLT KURU CİLT TİPİNE DÖNÜŞEBİLİR Mİ? “Yağlı ciltte, bölgesel pul pul dökülme ve kuruma olabilir - bu, yağlı cilt aşırı temizlendiğinde veya karma cilt tipiniz varsa geçerlidir.
Cilt problemlerini iyileştirmek için kullanılan çoğu tedavi edici ürünün içerisinde çok güçlü etken maddeler; retinol, AHA+BHA asitleri, antioksidanlar vardır. Bu maddeler cilt ile ilk kez tanıştırıldığında bir süre boyunca hiç veya aksi etkiler yaratabilirler. Bu süreye “arınma” veya “kusma” denir.
Yağ, cildin dış etkenlerden korunmasına yardımcı olur. Yağlı cilde sahip insanlar daha kalın ve daha az kırışıklığa bir cilde sahip olma eğilimindedir. Buradaki en önemli nokta, aşırı yağlı bir cilde sahip olmak ile cildin doğal nem dengesini korumak arasında bir ayar bulmaktır.
Hafif içerikli sabunlar da ciltteki yağ dengesinin sağlanmasına yardımcı olabilir. Dove sabunları deneyerek, hem güzel ve taze bir koku elde edebilir hem de cildinizin ihtiyacı olan bakımı ona sunabilirsiniz.
Yeterli su tüketimi, A vitamini, C vitamini, çinko bakımından zengin beslenme cilt kuruluğu ve cilt kepeklenmesi ile mücadelede önem taşır. C vitamini ve E vitamini dışarıdan serum olarak da cilde uygulanabilir. Buna ek olarak çeşitli yağ bazlı nemlendiriciler ile cildin nem dengesi sağlanabilir.
Özellikle duştan, banyo yaptıktan veya yüzdükten sonra ciltte gerginlik hissi. Ciltte pütürlü bir görünüm. Kaşıntı Ciltte soyulma ve pullanma.
Cilt kuruluğu gerginlik, pullanma, kaşıntı, kızarıklık belirtileri ile ortaya çıkabiliyor. Mevsime, yaşa, beslenme alışkanlıklarına, kullanılan ilaçlara ya da hastalıklara bağlı olarak gelişebilen cilt kuruluğundan korunmak için uzman kontrolünde bazı önlemlerin alınması önem taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri