Dış kısımdan tek sıralı hücre tabakası ile çevrili olan ve içi sıvı dolu bir küreyi andıran bu embriyo evresine blastula denilmektedir.
Gebeliğin ilk 2 haftası olan bu dönemde segmentasyon sonucunda blastula oluşur. Morula oluşana kadar embriyo serbest haldedir. Blastulanın oluştuğu aşamada embriyo rahime gelerek endometriyuma tutunmaya başlar. 3-4 gün serbest halde bulunan embriyo, 1 haftalık olduğunda endometriyuma tutunmaya başlar.
Morula: Zigotun bölünmesi sonucunda 12-32 blastomerden oluşan sıkılaşmış kitledir. Bu sıkılaşma işlemi hücre adezyon molekülleri tarafından oluşturulur. Bu evre döllenmeden 3-4 gün sonra embriyo uterusa ulaşırken meydana gelir.
Embriyo gelişiminde, embriyonik hücrelerin oluşturduğu, ortası sıvıyla dolu hücresel yapı.
✔ Yumurta kanalı içerisinde oluşan zigotun geçirmiş olduğu ilk mitoz bölünme evresine segmentasyon denir. ✔ Segmentasyon sırasında büyüme (kütle artışı) olmaz ve toplam hacim değişmez. ✔ Zigotun bölünmesi ile oluşan her bir hücreye blastomer denir.
İlgili 19 soru bulundu
Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur. Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir.
birbirlerine yapışır ve embriyonun dış yüzeyinde gerçek bir hücre tabakası oluşturmaya başlar. Bu tabaka oluşturma işlemine Blastula safhası denir. meydana getirdiği tabakaya blastoderm, ve bu evredeki embriyoya blastula denir.
Döllenmeden (fertilizasyon) 3-4 gün sonrasına kadar sürer. Ortalama bir blastula yaklaşık 32 hücreye (blastomer) sahiptir, bir tür hücreler yığınıdır.
Embriyonik gelişimin dört aşaması vardır: morula aşaması, blastula aşaması, gastrula aşaması ve neurula aşaması.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
○ Çok hücrelilerde döllenen yumurtanın, yani zigotun, embriyoyu meydana getirmek için ardarda yaptığı mitoz bölünmelere segmentasyon denir. Omurgasız hayvanlarda yaygın olarak iki çeşit segmentasyon görülür. Bunlar spiral ve radial segmentasyon olup, her ikisinde de bölünme holoblastik tiptedir.
Döllenmeden sonraki ilk iki hafta içinde yer alır. Döllenmiş yumurta bu dönemde zigot olarak adlandırılır.
Üçüncü haftanın en önemli olayı embriyonun her üç germ yaprağının oluşması ile sonuçlanan gastrulasyondur.
Açıklama. Döllenmiş yumurtanın segmentasyonu sırasında oluşan ve hücrelerin dut gibi bir arada bir topluluk teşkil ettiği embriyo safhası.
Sinir, kas, kan hücreleri farklılaşırken blastula evresindeki hücreler henüz farklılaşmamıştır.
Embriyo terimi, bu gelişimin zigotun bölündüğü zamanla, gelişim basamağının başka basamağa geçmesine kadar olan ilk zamanlarını anlatmak için kullanılır. İnsanlarda, ilk sekiz haftalık döneme embriyonal dönem denilir. Embriyonal dönemde 3 germ yaprağından çeşitli organ sistemleri oluşur.
Embriyoların gelişimi, yumurtanın döllenme anından itibaren başlar. Döllenmiş yumurta, 24 saat içinde 2 hücreye, 48 saat içinde 4 hücreye, 72 saat içinde 8 hücreye bölünür. 96 saate kadar bölünmeye devam eden embriyo, morula adı verilen bir yapıya dönüşür. Morula, daha sonra blastosist adı verilen bir yapıya dönüşür.
3) Uterus (Rahim / Döl yatağı): ✔ Embriyonun doğuma kadar gelişimini ve büyümesini tamamladığı yerdir.
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır. Döllenmeden 5 gün sonra, embriyo rahme ulaştığında, ilk olarak dış kabuğundan sıyrılır (hatching). Serbest kalan embriyo, yeni yuvasını bulmak ve yerleşmek üzere hazırdır. İkinci aşama 6. günde başlayan yapışma, tutunma aşamasıdır.
Blastosöl, embriyonik gelişimin blastula devresinde, dış tabakadaki hücrelerin içeriye doğru bir girinti yapması sonucu oluşan, ilkin vücut boşluğu. Bu safhada, tüm hücreler aynı büyüklüktedir ve blastula hücreleri bölünmelerini yavaşlatırlar. Tüm hücreler içte blastosöl, dışta da hyalin zarla temas içindedir.
Döllenmeden 3 gün sonra, embriyo hâlâ tüptedir ve 12-16 hücreli bir top şeklindedir (morula). Döllenmeden 4 gün sonra, bu hücre topu, tüpteki yorucu seyahatini tamamlayarak, rahme ulaşır.
Mikroenjeksiyon ya da tüp bebek işleminden;16-20 saat sonra (1. gün) döllenme izlenir. 48 saat sonra (2. gün) 3-4 hücreli embriyolar izlenir. 72 saat sonra (3. gün) 6-8 veya daha fazla hücre içeren embriyolar izlenir ve hücreler arası birleşme başlar.
Merkezde bulunan hücreler içhücre kitlesi (embriyoblast) embriyonun başlangıcı veya taslağıdır. İmplantasyon Blastosistin endometrium'a bağlanma ve gömülme sürecidir. Embriyonal gelişimin preimplantasyon evresi döllenme ile uterus duvarına bağlanma arasında geçen süredir, yani ortalama 6 gündür.
Fetus, üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde ana rahmindeki canlıya verilen addır. İlk sekiz haftanın bitimiyle 9-40. haftalar arasını kapsayan fetal dönem başlar.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri