USB, İngilizce "Universal Serial Bus" isminin kısaltmasıdır. Türkçeye "Evrensel Seri Veriyolu" olarak çevrilebilir. USB ilk olarak 1996 yılında klavye, fare, yazıcı vb. aygıt bağlantılarının tek tip hale getirilmesi ve veri akışının daha hızlı yapılabilmesi amacıyla geliştirilmiştir.
Flash bellek ya da bellek çubuğu olarak da anılan USB bellek, bilgisayarınızı USB bağlantı noktasına takılan, küçük, taşınabilir bir cihazdır. USB bellekler daha çok veri saklama, veri yedeklemesi ve cihazlar arasında dosya aktarma için kullanılır.
Farklı isimlerle anılmaktadır. Yaygın olarak USB hafıza ünitesi, USB bellek, USB çubuk ve flash disk olarak kullanılmaktadır.
Her icatta olduğu gibi flash belleklerde insanların ihtiyacını karşılamak için gerçekleşmişti. Bir önceki taşınabilir veri saklama aygıtı olan disketlerden sonra, en büyük teknoloji girişimlerinden biri olarak görüldü. Disketler, flash belleğin yapabildiği her işi yapabiliyordu.
İlgili 26 soru bulundu
Binek otomobillerden karavanlara kadar pek çok araç tipi için uygun olan bu oto çakmaklık, USB araç şarj kitleri, 12 ve 24 volt desteği sunar.
USB 3.0 Nedir? USB 3.0, 2010'lı yıllarda hayatımıza girmeye başladı. Türkiye'de 2015'li yılardan sonra popüler olan USB 3.0 çok ciddi bir aktarım hızına sahiptir. 5 Gbps'lik hızı nedeniyle USB 2.0'ın yerini alan USB 3.0 halen güncelleme alıyor. USB 3.0, aldığı güncelleme ile hızı 10 Gbps aktarım hızına ulaştı.
USB Konusunda Bir Dünya Markası: Sandisk Cruzer Blade
En iyi flash bellek sıralamasında birinci sırayı kapan tabii ki Sandisk oldu!
USB Type-C Specification 1.0, USB Implementers Forum (USB-IF) tarafından yayınlandı ve Ağustos 2014'te sonuçlandı. USB 3.1 spesifikasyonuyla kabaca aynı zamanda geliştirildi.
USB Type-C, harici bir cihazdan ana bilgisayara veri aktarırken yüksek hız sağlar. Dosyaların yavaş aktarımı sorunu böylelikle ortadan kalkar. Diğer USB portlarına göre ortalama 2 kat daha hızlı iletişime imkân verir.
USB 2.0 Bellek 480 Mbit/sn bant genişliğine sahipken, USB 3.0 Bellek 4,80 Gbit/sn bant genişliğine sahiptir. Kısaca 2.0 ve 3.0 kavramı flash belleğin bilgisayara olan dosya alım veya aktarım hızıdır. USB Bellek 3.0, 2.0'a göre oldukça yüksek düzeyde bir aktarım hızına sahiptir.
Aynı kapasiteye sahip bir Flash bellekle karşılaştırıldığında, SSD USB genellikle daha yüksek okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Özellikle büyük dosyaları sık sık transfer ediyorsanız veya yoğun veri işleme gereksinimleriniz varsa, SSD USB bellek bu senaryolarda kesinlikle avantajlıdır.
Bazı harddisklerin okuma yazma hızı doğrudan elektronik devre içinde çalışan flash belleklerden daha iyidir. Kaliteli usb flash bellekler çoğu zaman harddisklerden daha iyi bir okuma yazma hızına sahip olduğundan sorunun net yanıtı olarak: Kaliteli USB flash diskler USB harddisklerden daha hızlı yazabilir diyebiliriz.
USB bellekler ne kadar sık kullanılırsa dayanıklılık süresi o kadar kısalır ve buna bağlı olarak bu taşıyıcılara 2-10 yıllık bir dayanıklılık süresi biçilebilir.
Birden fazla USB bağlantı ucu çeşidi olduğundan genellikle bilgisayar üzerinde birden fazla USB girişi mevcuttur. USB 2.0 ve USB 3.0 versiyonları birbirlerine görüntü olarak çok benzer. Bu nedenle USB 3.0 girişi mavi renk ya da "Super Speed" anlamına gelen "SS" harfleri ile belirtilir.
USB sembolü aslında Yunan mitolojisindeki denizler tanrısı Poseidon'un üç dişli mızrağına bir gönderme. Mızrağın her bir dişinin ucundaki farklı işaret ise USB teknolojisinin farklı cihazları birbirine bağlayabilme özelliğini simgeliyor.
İçerisi kırmızı olan USB ise cihaz uyku veya bekleme moduna geçse bile USB'nin aktif kalacağını belirtmek için kullanılır.
Usb Standardında Maksimum Kablo Mesafesi 5 Metre İle Sınırlıdır.
Apple 20 W USB-C güç adaptörü
Hat Voltajı: 100 - 240 VAC. Çıkış Voltajı/Akımı: 9 VDC/2,2 A.
2 GB ile 1 TB arasında veri saklayabilen USB bellekler mevcuttur.
İthal edilen ürünlerin tür adlarına Türk Dil Kurumu tarafından Türkçe karşılıklar önerilmektedir: bilgisayar (computer), buzlu çay (icetea), taşınır bellek (flash memory), karıştırıcı (blender) bu önerilerden yalnızca birkaçıdır.
Flash diske virüs bulaşır mı? diye merak ediyorsanız yazımıza göz atmaya devam edebilirsiniz. Virüs bulaşmış olan bir bilgisayara flash diskinizi taktığınız zaman taşınabilir belleğinize virüs bulaşabilir. Virüsü taşıyan flash diski farklı bir bilgisayara taktığınız zaman da o bilgisayara virüs bulaşmış olur.
Flash bellekten silinen veriler ne yazık ki geri dönüşüm kutusunda kalmaz. Dosya silindiğinde profesyonel firmalardan destek alınması gerekir. Çünkü kendi çabalarınız bu noktada yetersiz kalacaktır. Flash disk bünyesinde yer alan tüm dosyalar, alanında uzman ekipler tarafından kurtarılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri