Termostat açılana kadar motoru rolantide çalıştırın sonrasında termostatı sökün. İlacı alacak kadar su eksiltin. İlacı kuvvetli bir şekilde 5-10 dk çalkalayarak termostatı söktüğünüz hazneden boşaltın. Aracı 15 dakika kadar çalıştırın veya yol yapın,sızıntı kesilecektir.
Motor bloğunda yağ kaçakları görünür. İç kısımda çatlak oluşur ise motor suyuna yağ ve motor yağına da su kaçacaktır. İç kısımda çatlak olması durumunda çekişten düşme, boğulma tekleme görülür. Araç hiç çalışmayabilir.
Motor bloğunda çatlak olması, ileride büyük sıkıntılara yol açar. Her ne kadar kaynak yapılmaya çalışılsa da sorunun asıl çözümü bloğun değişmesidir. Kaynak yapılmış çatlakta sıkıntı olup, olmadığını anlamak için; motosiklet modelinin yakıt bilgilerini kontrol etmek faydalı olabilir.
Yanma odasında ve yağlama sistemine su kaçıran içinde ve dışında çatlak olan silindir bloklarında kullanımı tavsiye edilir. Yağlama sisteminde emülsiyon ( Kahverengi yağa su karışımı ) oluştuğunda kullanılabilir. Soğuk havalarda sıcak su dolu bir kabın içinde kutuyu açmadan 5 dakika bekletiniz.
arkadaşım blok çatlağı eğer uzman ellerde yapılırsa tamir edilebilir fakat bunun için x-ray cihazları ve özel kaynak ekipmanları bulunmalıdır ki bu türkkiyede mümkün değildir yada ben duymadım... genelde bu tür çatlakları maliyetin çok yüksek olduğu motorlarda (gemi motorları) yapılabilir....
İlgili 32 soru bulundu
Silindir kapağının içinde motor yağı bulunur. Eğer üst kapak çatlamışsa içinde yağ sızacaktır. Motor bloğunun üzerinden arabanın altına süzülen bir yağ görürseniz bu silindir kapağının çatladığına işaret olabilir.
Motoru değişmiş aracı almak isteyen çıkmayabilir. Oysa doğru şekilde ve usta ellerde motor bloğu değişimi yapıldığında aracın ömrü ciddi şekilde uzar. İşlem, usta ellerde yapılmazsa ve hatalı işlem yapılırsa aracın performansı, yakıt tüketimi, sürüş konforu ve sürüş güvenliği ciddi şekilde olumsuz etkilenir.
Termostat açılana kadar motoru rolantide çalıştırın sonrasında termostatı sökün. İlacı alacak kadar su eksiltin. İlacı kuvvetli bir şekilde 5-10 dk çalkalayarak termostatı söktüğünüz hazneden boşaltın. Aracı 15 dakika kadar çalıştırın veya yol yapın,sızıntı kesilecektir.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Silindirlerin bulunduğu blok ile kapak arasına konulan ince, sıcaklığa dayanıklı bir elemandır. Motor harareti aşırı yükseldiğinde ilk olarak bu conta yanar. Conta yanarsa silindir yanma odasına soğutma suyu girer, hararet devam ederse kapak çatlar.
soğuk tasyikli su tutulduğunda motor bloğu çatlayabilir denir.
Yanlış yağ, yanlış antifiriz, yanlış filtre, geç yağ değişimi yağ kanallarını tıkamış olabilr. Isıtılmadan yüksek devirde kullanılmış olabilir, veya sadece hor kullanılmış olabilir.
Silindir bloğu, motorun temel parçasıdır. Dökme demir'den ya da alüminyum'dan yapılır. İçerisinde pistonun aşağı yukarı hareket ettiği silindir, silindirin sıcaklığını kabul edilebilir seviyede tutan soğutma için yaş gömlekler ya da kuru gömlekler, krank mili muhafazası ve onun altına takılan krank mili bulunur.
Motor su tapaları, motor bloğunun su kanalı bölümde bulunan demir kapaklardır. Bu tapaların görevi; motorda oluşan bir sıkıntı sebebiyle bloğun patlamaması ve basıncı azaltmak için yerinden fırlamaktır. Yerinden fırlayan tapa, bloğun patlamasını önlemiştir.
Piston üzerinde yüksek sıcaklık ve ani soğuma sonucu oluşan gerilme sonucu kılcal çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar zamanla ilerleyerek pistonun kırılmasına yol açar. Pistonun kafa kısmının çatlamasının ve kırılmasının nedenleri; - Aracın motor freni arızalıdır veya motor fren ayarı doğru yapılmaması arızaya neden olur.
Silindir kapak contası yanarsa, motorunuz ilk çalışmalarda zor çalışacaktır. Bunun sebebi piston yuvalarında su dolmasıdır. Diğer bir arıza ise aracın çekişten düşmesi ve egzozdan su gelmesidir. Son olarak ise motorunuzu harareti soğutma gerçekleşemeyeceği için sürekli yükselir.
Yanma boyutuna bağlı olarak contası yanık araçlar birkaç bin kilometreye kadar yol yapabilir ancak bu uzun vadede ekstra maliyetli ve tehlikeli olacaktır. Aracın hala kullanılabiliyor olması bu şekilde kullanmaya devam etmeyi asla nornalleştirmemeli.
Arabanın contası yanarsa, motor çok fazla ısınacak ve yağ sızdıracaktır. Araba hararet yaparsa bu durum aniden yolda kalmalara neden olabilir. Contanın yanması nedeniyle oluşan herhangi bir sorunda hızlı aksiyonlar alınmaz ise aracın motoru ciddi hasar görebilir.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Würth güvencesiyle üretilen radyatör sızıntı önleyici, mikro düzeyde ince, sentetik parçacıkları sayesinde, kir filtrelerini etkilenmeden maksimum 0,1 mm'ye varan sızıntıları kapatır ve önler. Tek bir kutunun içeriği 20 litre soğutma sıvısı için yeterlidir.
Dizel araçlarda motor bloğu genellikle dökme demirden yapılır. Benzinli motorlarda ise çoğunlukla daha hafif olan ve ısıyı iletebilen alüminyum alaşım tercih edilir.
Gömlek ve piston hariç olmak kaydı ile üst motor ekipmanlarının revizyona uğraması olayına yarım motor adı veriliyor.
Krank mili kasnağı, yağ pompası, su pompası, alternatör ve servo direksiyon pompası gibi tüm bileşenler motordan ayrılarak işlem görecek parçalar sökülmeye başlanıyor. Motorun çıplak bileşenleri de çıkarıldıktan sonra emme manifoldu, yağ karteri, zamanlama kapağı, volan ve supap kapakları da motordan çıkarılıyor.
Boya tabancan var ise boyuyacağın yerlere önce tiner(akrilik veya selülozik) püskürt sonra motip'in ısıya dayanıklı boyasını kullanabilirsin tavsiye ederim kapatıcılığı,dayanıklılığı,renginin dokusu güzel tam mat siyah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri