Malatya'dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Bulgur, tarhana, maş, kayısı ve üzüm pestili, kayısı çekirdeği, gün kurusu ve yöresel peynirlerden satın alabilirsiniz. Tüm bu ürünleri ve daha fazlasını Malatya şehir merkezindeki Şire Pazarı'nda bulabilirsiniz.
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Dünya kayısı nüfusunun %90'ının yetiştiği Malatya'da çok lezzetli kayısı çeşitleri yiyebilirsiniz.
Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
İlgili 37 soru bulundu
▶ Malatya kayısısı, içeriği ve lezzeti sebebiyle lezzetli kuru kayısı üretimi için idealdir. Bu sebeple dünya kuru kayısı üretiminin %70-75'i Malatya Kayısısı'ndan üretilmektedir. Malatya kayısıları, islimlenerek (kükürtleme) veya islimlen- meden doğrudan güneş altında (gün kurusu) kurutulabilir.
Malatya'nın En Meşhur Tatlısı: İçeriğimizde yer alan Malatya yöresel yemeklere ek olarak dışarıda yiyeceğiniz yemekleriniz üzerine yöreye özgü dut helvası, üzüm pestili, peynir tatlısı, kaymaklı kayısı tatlısı ve çiğdemli sütlaç gibi tatlılardan yiyebilirsiniz.
Malatya halkının birçoğu geçimini tarımsal faaliyetlerle sürdürür. Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Adı kayısı ile özdeşleşen Malatya, meyvecilik alanında kayısı haricinde de önemli alternatiflere sahiptir. Bunların içinden, elma, ceviz, dut, kiraz ve üzüm yetiştiriciliği öne çıkanlar arasındadır.
Malatya'da bulunan Türkiye'nin en büyük ve en eski höyüklerinden Arslantepe Höyüğü ise 27 medeniyet ağırlamış. 500 yıllık geçmişiyle Ulu Camii ve eksik minaresi bir türlü bitmeyen Yeni Camii gibi görmeniz gereken birçok cami yer alıyor. En ünlü caddeleri Kanalboyu, Kışla ve Kernek.
Malatya dağları üzerinde sıralanan platolardır. Burada, dağlar yüksek ve düzenli sıralar oluşturduğundan kuzey ve batı yamaçlarında çeşitli yükseltilerde alt alta, ya da yan yana dizilmiş platolar vardır.
Osmanlı dönemi. 1515 yılından itibaren Osmanlı yönetimi altına giren Malatya, Harput Vilayeti'ne bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur.
Malatya'da yıllık sıcaklık ortalaması 13.7°C'dir. Yılın en soğuk ayı olan ocak ayı ortalaması -1°C, en sıcak ayı olan temmuz ayı ortalaması 26.8°C ve minimum sıcaklık - 22.2°C'dir. Günlük ve yıllık sıcaklık farkları da oldukça fazladır.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Malatya, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan gibi illerde de zeytin yetiştirilmez. Ayrıca, Karadeniz Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alan illerde; Amasya, Tokat, Bayburt, Gümüşhane, Çorum'da da zeytin ağacı bulunmaz.
Malatya'nın ekonomisi tarıma, tarımsal sanayiye ve hayvancılığa dayalıdır. Faal nüfusun % 60-70'i tarım, hayvancılık, balıkçılık ve kayısı üretimi ile uğraşır. Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanı yetiştiriciliği önde gelen hayvancılık faaliyetleridir.
Malatya ilindeki üretim, ülke genelindeki üretimin yarısına denk gelmektedir.
Malatya ve çevresinde yapılan, isteğe göre içine ceviz, fıstık ile kaymak koyulan yassı kadayıf, lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Malatya ve çevresinde yapılan, isteğe göre içine ceviz, fıstık ile kaymak koyulan yassı kadayıf, lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor.
Köfte çeşitlerinde rekor kıran ilimiz Malatya'da tam 130 çeşit köfte var. 130 çeşit köftesiyle adeta ”Köfte diyarı” olan Malatya'da köfteler, sarma, dolma ve yuvarlama olmak üzere üç başlık altında yapılıyor.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Kasabanın sulu arazisine en çok ekilen ve bölgede çok meşhur olan fasulye, önemli ürünlerinden biridir. Sulu arazide, patates, soğan, buğday, nohut, mercimek ekilmektedir.
Dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'ya özel toprağın ve iklim özelliklerinin buluşmasıyla yetişen kayısılar, lezzet açısından da pek çok ülkede yetiştirilenlere fark atıyor.
Malatya'nın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir. Bu iki ilçede de Türk nüfusu vardır. Ayrıca bu ilçelerde Kürt olarak gösterilen kişiler de genelde Türklüğü savunmaktadır. Canbegli ve İzollu Aşiretleri bu ilçelerdeki Kürt nüfusunu oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri