Şâfiî ve Hanbelî mezhebinde büluğ yaşının son sınırı onbeş, Mâlikî mezhebinde onsekiz yaş olarak belirlenmiştir. Bazı insanlarda erkek ve kadın tenasül uzuvları her ikisi de olabiliyor. Her iki organda aynı özellikte ise bunlara "hünsa-i müşkil" denir. Bunlarda büluğ yaşının son sınırı onbeş yaştır.
Büluğ çağı (Ergenlik dönemi)
Bu dönem, 12-21 yaş arası olup vücuttaki değişimler nedeniyle özel bir dönemdir. Çocuğunuz hızlı kilo alacak ve uzayacaktır. Boy uzama hızı, aylar içinde yavaşlayıp sonra tekrar bir hızlı uzama dönemi yaşayabilir. Bacaklar önce uzadığı için başlangıçta vücut orantısız görünebilir.
Ergenlik dönemi ya da diğer adıyla Buluğ Çağı günümüzde beslenme bozukluklarının etkisiyle 9 - 21 yaşları arasında dalgalanmaların yoğun görüldüğü bir dönemdir.
Her çocukta ergenlik farklı şekilde ve çocuğa özel bir şekilde seyreder. Büluğ Çağı Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter? Büluğ çağı, her çocukta farklı şekilde ortaya çıkar. Kız çocuklarında ergenlik genellikle 10-11 yaşlarında ortaya çıkarken erkek çocuklarında ise, 11-12 yaşlarında ortaya çıkar.
Bülûğ çağı, İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre kızlarda 9-15; erkeklerde 12-15 yaşları arası olarak belirlenmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Ergenlik kızlarda normal şartlar altında 10 ila 15 yaş civarında, göğüslerin belirginleşmesiyle başlıyor. Yaklaşık iki yıl sonra ilk adet kanaması görülüyor. Alt sınır olarak 8, üst sınır olarak da 13 yaş bu bulgular için normal kabul ediliyor.
Kız çocuklarında 8 yaşından önce ve de özellikle 6 yaş civarında da meme büyümeleri gözlenebilir. Eğer meme büyümesi ile birlikte hızlı boy uzaması, kemik yaşının ilerlemesi varsa bu kız çocukları erken ergenlik yönünden araştırılmalıdır. Bu kızlarda ergenliğe girilmesine neden olan hormonlar erken salgılanmaktadır.
Ergenlik başlama yaşı konusunda günümüzde de kullanılan yaş sınırları (kızlarda en erken 8, ortalama 10.5, en geç 13; erkeklerde en erken 9, ortalama 11.5, en geç 14) olup bu veriler çocukların % 95'inin bu yaş aralıklarında ergenliğe gireceği anlamına gelmektedir.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Kız çocuğunun adet görmeye başlaması ile ergenlik tamamlanır. Ergenliğin başlangıcı, kızlarda memelerde tomurcuklanma ve büyümenin başlamasıdır. Memede büyüme bazen tek taraflı başlar, diğer meme daha sonra buna eşlik eder. Ancak genellikle her iki meme de birlikte büyümeye başlar.
ERKEKLERDE ERGENLİK BELİRTİLERİ
Fiziksel gelişimleri genelde 18 yaşına kadar tamamlanırken, ruhsal ve sosyal gelişimleri 25 yaşına kadar devam etmektedir. Ergenliğin sona ermesinde ergenliğin başlangıç yaşı ve seyri yol göstericidir.
Erkek çocuklarında ergenlik belirtileri, kişiden kişiye değişmekle beraber genelde 10 ile 15 yaş grubu arasında ortaya çıkar. Ergenlik dönemi, erkeklerde ve kızlarda değişik yaş gruplarında görülebilen, bireyde çeşitli ruhsal ve fiziksel değişimlere sebep olan biyolojik nitelikteki bir süreçtir.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
Demek on beş yaş öncesi çocukluk, on beş ile kırk yaşları arası gençlik, kırk yaşından sonra ise kemal ve ihtiyarlık dönemi başlıyor.
Eğer endişeniz İslam dinine göre günah işlemiş olmak ve cezalandırılma korkusu kaynaklı ise o yaştaki davranışlarınızdan sorumlu olmadığınızı ve çocukluk yaşında yapılan hataların günah olmadığını belirteyim.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Erkek çocuklarında ergenlik belirtileri; Yumurtalık hacminde artış Genital bölge ve koltuk altında tüylenme, genital bölgede renk koyulaşması, penis boyunda büyüme ve sabah ejakülasyonu olarak devam eder. Ses kalınlaşması sıklıkla 13-14 yaş civarında başlamaktadır.
Yeni çıkan tüylerin alınması konusu, kız çocuklarında ergenlik dönemiyle birlikte gelişen fizyolojik değişimlerle ilişkilidir. Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir.
Ergenlik döneminin devam ettiği 12-18 yaş arasında hormon üretimi ve kıl köklerinin hormonlara duyarlılığı fazla olduğundan lazer epilasyon çok etkili olamayabilir veya yanıt geç alınabilir. Epilasyon işleminin kalıcı olması için ergenlik dönemi tamamlandıktan sonra yapılması uygundur.
Normalde 10-10.5 yaşından sonra adet görmek normal olarak kabul edilmektedir, Türkiye için ortalama 12-12,5 yaştır. Normal zamanında başlayan ergenliğin ve adetlerin durdurulması ve geciktirilmesinin daha fazla boy kazanımına neden olduğuna dair yeterli bilimsel veri yoktur.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir. Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
Peki ilk defa regl olma belirtileri nelerdir? Genç kızlar ilk regl dönemini genellikle 11-13 yaşları arasında yaşasa da, 8 ile 16 yaş arasında herhangi bir yaşta olabilir. Bunun anlamı tek başına yaşın kızınızın ne zaman regl olacağına dair tam bir ipucu vermiyor olması!
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
evet doğru söylemiş, elledikçe büyüyebiliyor göğüsler, birde kanser riskide artıyor. En çok sol memede kanser olur onun için, genelde sağ elle sol meme daha çok ellendiği için, bu kadının kendi memesini ellerkende geçerli daha çok sağ elle sol memeyi eller, solak değilse tabi.
Memelerin gelişmesi (telarş) başlarken, menarş, bundan yaklaşık iki yıl sonradır. Son yıllarda genç kızlarda telarş yaşında daha erken yaşlara kayma olduğu bildirilmektedir. Meme gelişinin başlaması ortalama 9–8 yaşındadır. Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri